Protestele naționale din ultima vreme, care și-au propus să pună capăt discriminării sistematice a negrilor din America, au reaprins discuțiile privind rasa în științele economice, un domeniu dominat în continuare de bărbați albi, în ciuda eforturilor făcute în ultimele decenii pentru a oferi oportunități mai mari femeilor și bărbaților non-albi.
Un număr tot mai mare de economiști cer demiterea redactorului unei reviste academice de top, economistul Harald Uhlig, de la Universitatea din Chicago, după ce acesta a criticat, într-o postare pe Twitter, organizația Black Lives Matter și i-a comparat pe membrii ei cu adepții teoriei pământului plat, din cauza cererilor lor de a stopa finanțarea poliției.
Cu câteva zile înainte, instituția care conduce de facto breasla economiștilor, Asociația Americană de Economie, a trimis o scrisoare membrilor săi, prin care își exprima susținerea pentru proteste și afirmă că „abia acum am început să înțelegem rasismul și impactul său asupra profesiei și disciplinei noastre”. Un grup de economiști, majoritatea din afara lumii universitare, a organizat săptămâna trecută o strângere de fonduri online pentru a ajuta organizația Sadie Collective, care își propune să introducă mai multe femei negre în științele economice.
Economiștii negri afirmă că evenimentele recente au adus ceva progres într-un domeniu care se confruntă de multă vreme cu discriminarea – inclusiv cu refuzul multora dintre liderii săi de a recunoaște dimensiunea reală a discriminării din țară. Cu toate acestea, economiștii nu caută o schimbare la scară largă a poziției lor privind problemele rasiale: miercuri, directorul Consiliului Economic de la Casa Albă, Larry Cudlow, le-a spus reporterilor: „Nu cred că există rasism sistemic în Statele Unite.”
Amercanii negri sunt subreprezentați în rândurile studenților și profesorilor de economie, după cum arată numeroase date. Nu există redactori negri la revistele economice de prestigiu. Nu există profesori negri în departementul de economie de la Chicago, angajatorul domnului Uhlig, unul dintre cele mai populare departamente din țară.
Într-un sondaj realizat de Asociația Americană de Economie anul trecut, doar 14 procente din economiștii negri au afirmat că sunt de acord cu sintagma „persoanele din rasa/etnia mea sunt respectate în acest domeniu.”
În urma protestelor tot mai vocale din ultimele zile, a erupt o discuție – inițiată de economiștii negri – despre modul în care lipsa diversității a lăsat profesia nepregătită pentru momentul în care legiuitorii caută idei pentru combaterea inegaliății rasiale prin politici publice sau politici de angajare.
„Sperăm ca acest moment îi va determina pe economiști să reflecteze și să regândească modul în care studiem discrepanțele rasiale”, a afirmat William Spriggs, economist la Universitatea Howard, într-o scrisoare deschisă, care a fost postată săptămâna aceasta pe site-ul Federal Reserve Bank din statul Minneapolis.
„Prinși în discuția la zi, mult prea des se întâmplă ca economiștii afro-americani să se afle în situația de a demonstra că afro-americanii sunt egali” a continuat acesta. „Ne găsim în situația, după cum se întâmplă atât de des în aceste cazuri în care este implicată poliția, de a fi nevoiți să demonstrăm că actele de discriminare sunt chiar asta – discriminare.”
Economia deține o istorie a discriminării și, în câteva cazuri, a înregistrat episoade de rasism direct. George Stigler, laureat al Premiului Nobel și unul dintre primii președinți ai Asociației Americane de Economie, a criticat mișcărea pentru drepturi civile din 1962, scriind că dezavantajele afro-americanilor pe piața muncii provin în parte din cauza „inferiorității acestora ca muncitori”. „Lipsa educației, absența unui scop, lipsa disponibilității de a munci din greu nu formează obiectul competiției între angajatori”, afirmă acesta.
Puțini savanți ar mai folosi un asemenea limbaj astăzi. Ideile lor însă persistă: publicațiile economice sunt încă pline cu documente care accentuează mai degrabă diferențele în educație, proces educațional și chiar IQ decât discriminarea și barierele structurale.
Damon Jones, un economist la Harris School of Public Policy din cadrul Universității din Chicago, afirmă că lipsa diversității în economie afectează ce este studiat și în ce fel. „Studiem domenii care sunt înrudite cu rasa și rasismul tot timpul, dar suntem predispuși să cercetăm și ce alte explicații ar putea fi în joc.”
Articol original: Economics, Dominated by White Men, Is Roiled by Black Lives Matter
Traducerea a fost realizată pentru Marginalia de Ana Poganu, studentă la Universitatea din Timișoara.