• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Adela Toplean: Despre Canetti, contradicții, simulări și marțieni
Adela Toplean: Despre Canetti, contradicții, simulări și marțieni
Home
Istoria ideilor

Adela Toplean: Despre Canetti, contradicții, simulări și marțieni

July 25th, 2019 [ Adela Toplean ] [ Adela Toplean ] Cultura, Istoria ideilor, Opinii, Politică, Societate comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

În 25 iulie 1905 se năștea Elias Canetti. Astăzi mă simt îndemnată să discut două idei ale sale.

 

Prima: “It is not the contradictions that are terrible but their gradual weakening”.

Când am pus, în iarnă, pe Facebook acest citat, lumea nu prea a înțeles despre ce e vorba. Cum adică să slăbească contradicțiile? Pot intra oare contradicțiile ÎN DECLIN? Păi ce sunt contradicțiile? Trenduri? Moravuri?

Aici i-aici. Când oamenii închid pentru o perioadă lungă ochii la anumite inconsistențele logice, își pierd, treptat, capacitatea de a gândi disjunctiv. Tot treptat se bramburește și creierul social. Dacă îți pierzi capacitatea cognitivă de a distinge între o femeie despre care știi că NU e gravidă  și una care e vizibil gravidă, atunci oricine poate deveni, treptat, “puțin gravid”.

Ce mare lucru să fii nițel însărcinată?!

 

A fi în acord sau în dezacord REAL cu ceva sau cu cineva înseamnă, printre altele, și să nu-ți fi pierdut simțul esențialului. Dacă NIMIC nu ți se pare esențial, TOTUL te lasă rece, mai cu seamă contradicțiile care sunt, evident, greu de suportat dacă ești un pacifist convins.

Dacă n-ai simțul esențialului nu-l ai nici pe cel al erorii.

În scurtă vreme, tot ce e CU ADEVĂRAT important în viața ta dispare. Și tot ce e CU ADEVĂRAT important în viața cetății dispare de asemenea.

Dacă tot ceea ce e esențial ar dispărea BRUSC din viața ta, ai înnebuni. Ar apărea dedublările halucinatorii. Te-ai trezi, fără preaviz, în psihoză. Dacă tot ceea ce e esențial ar dispărea BRUSC din societate, s-ar instala anomia. Care, știm încă de la Durkheim, când e multă și bruscă, te aduce în pragul sinuciderii. La nivel social, știm de la Merton și de la Parsons, conduce la devianțe masive.

 

Elias Canetti ne spune însă că abia slăbirea GRADUALĂ a contradicțiilor e cu adevărat teribilă. Haideți să vedem ce înseamnă asta, de fapt. Când logica intră în declin așa cum, la jumătatea lui august, intră în declin colecția de vară de la H&M, pericolele sunt încă și mai mari decât dacă logica ar dispărea peste noapte. Cu declinul, oamenii izbutesc să se obișnuiască devenind, treptat, insensibili atât la propriile incoerențe cât și la ale altora.

Slăbirea contradicțiilor afectează atât conștiința de sine, cât și conștiința socială.

Apar, astfel, FALSELE conștiințe. La nivel social, ipostaza notorie a falsei conștiințe este ideologia  – care presupune întotdeauna un exces (compensatoriu) de raționalizare. La nivel individual, ipostaza notorie este self-improvement-ul – o “religie” perfect tautologică în contextul declinului contradicțiilor (cum să mă tot ameliorez în termenii proprii?).

Ambele pot fi privite ca reacții compensatorii la un mediu academic și social care încurajează PROGRAMATIC incompatibilitățile logice.

Logica NU dispare, deci, brusc. Ea nu este asasinată, ci – mai grav – simulată. Pe măsură ce tot mai mulți oameni devin genuin incapabili să mai distingă între “a fi CU ADEVĂRAT gravidă” și “a fi PUȚIN gravidă”, simularea are loc din ce în ce mai neglijent, până când principiile ei slăbesc, devin tot mai ușor de trecut cu vederea, într-un final dispărând fără ca oamenii să mai bage de seamă.

 

Aici aduc în discuție o altă idee a lui Elias Canetti din cunoscuta sa lucrare Crowds and Power. E vorba despre distincția dintre imitație, simulare și transformare. Canetti spune că oamenii au, într-adevăr, această înclinație spre metamorfoză. Conducătorii – despoții mai cu seamă – își strunesc cât pot de mult acest talent cameleonic. Ei nu-și permit transformări, ci doar simulări.

Am scris adesea că noi toți, cei de azi, trăim preponderent din pretenții. Mai în glumă mai în serios, dădeam chiar și o “definiție” a a loser-ului: cel care se epuizează în pretenție. Să aibă i se pare mai puțin decât să pretindă.

Revenind la ideea lui Canetti. Înlocuirea transformării cu simularea poate fi într-adevăr o strategie cunoscută vânătorilor, numai că azi confuziile care decurg de aici scapă controlului nostru.

Altfel spus, noi inițiem strategic substituția, însă tot noi începem să credem în propriile pretenții (care mobilizează afecte, nu raționamente. De acestea din urmă, am văzut, ne-am debarasat treptat). Când anume e vorba de transformare și când de simulare e o chestiune care ne scapă atât nouă, simulanților, cât și celor presupuși să înghită gălușca.

Nu pot să nu remarc că până și cel mai nevolnic influencer de pe Facebook mizează azi pe capacitatea lui de a simula o convingere cu scopul de a-i transforma pe ceilalți, de a-i determina pe ALȚII să și-o schimbe realmente.

E adevărat, poți foarte bine pretinde că o idee e de stânga când ea e de fapt de dreapta fără ca cineva din bula ta de Facebook să-ți semmaleze vreo incoerență ori să te facă, de la obraz, impostor. Firește că dacă simulezi asta sistematic, transformările dorite nu întârzie să apară. Se vor găsi oameni care să-ți aprecieze cu voturi – nu doar cu like-uri – transformarea. Poți foarte bine să crești priza la zona centrului prezentând idei extreme ca fiind niște idei moderate. Poți imita adversarul maimuțărindu-l. Mai apoi, îi poți simula poziția. Dacă chiar vrei, te poți transforma în el! În definitiv, spunea Canetti, omul dacă vrea să prindă prada, o convinge mai întâi că e la fel ca ea. Așa e de când lumea.

Ce NU e, însă, de când lumea este, o repet, poziția ambiguă a simulantului care, pe modelul păcălitorului păcălit, nu mai știe nici el dacă era presupus să rămână cum era, adică NESCHIMBAT. Motivele au fost expuse în prima parte a textului: lumea de azi nu mai oferă simulantului condițiile logice, existențiale, sociale, politice de care el are nevoie pentru a savura efectele propriului demers.

Una peste alta, veștile sunt proaste: slăbirea contradicțiilor îți pune viclenia milenară pe butuci.

Impresia mea e că se va desființa în curând atributul însuși de impostor sau de simulant! Ai, deci, de ales între o falsă conștiință și… inconștiență.

Ambele au, din păcate, efecte dezastruoase atât la nivel conceptual cât și la nivel de acțiune socială. Nu doar democrațiile, ci și științele se simt datoare să marginalizeze incompatibilitățile logice.

Nu mai poți demonstra nimic și nici vina n-o mai poți da pe cine te taie capul.

Am citit de curând un articol academic în care suicide bombers erau lăudați fiindcă sunt, pare-se, ființe sacrificiale. Cu “argumente irefutabile” în contextul teoretic dat! Peste tot, se înregistrează doar pierderi afective. Nicio pierdere logică.

 

Așadar, când astăzi ceva nu poate fi demonstrat ca aberant, ești legat de mâini și de picioare. Nu ai de ales decât să te înmoi. Nu mai poți da vina nici măcar pe ordinea cosmică ca nu cumva, făcând asta, să lezezi sentimente extraterestre.

Așa că eu, decât să fac vreo nedreptate vreunui marțian, mai bine pretind că m-am lăsat singură puțin gravidă.

Îi suntem astăzi cu toții recunoscători lui Elias Canetti că ne-a pus în vedere din timp că duplicitatea urmează să se desființeze.

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Melania Cincea. Locomotiva Viorica
Previous article Convertirea răului în bine
[ Adela Toplean ]

[ Adela Toplean ]

Related Posts

Lucian Croitoru. Inflația: se întâmplă din nou?
March 8th, 2021

Lucian Croitoru. Inflația: se întâmplă din nou?

Noua lege a blasfemiei din Scoția
March 7th, 2021

Noua lege a blasfemiei din Scoția

Teodor Baconschi. Afacerea de la Drept
March 6th, 2021

Teodor Baconschi. Afacerea de la Drept

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Lucian Croitoru. Inflația: se întâmplă din nou? Societate

Lucian Croitoru. Inflația: se întâmplă din nou?

Mar 8th, 2021
Virgil Iordache. Un model complet de universitate Debate

Virgil Iordache. Un model complet de universitate

Mar 8th, 2021
Noua lege a blasfemiei din Scoția Debate

Noua lege a blasfemiei din Scoția

Mar 7th, 2021
Câteva fragmente din „Gânduri către sine însuși”, Marcus Aurelius Cultură

Câteva fragmente din „Gânduri către sine însuși”, Marcus Aurelius

Mar 7th, 2021
Sergiu Klainerman: Nu există ceva numit „matematica albă” Debate

Sergiu Klainerman: Nu există ceva numit „matematica albă”

Mar 6th, 2021
Ioan T. Morar. Astronomie pentru poeţi şi capcane pentru postmoderni ALTFEL

Ioan T. Morar. Astronomie pentru poeţi şi capcane pentru postmoderni

Mar 6th, 2021
Teodor Baconschi. Afacerea de la Drept Societate

Teodor Baconschi. Afacerea de la Drept

Mar 6th, 2021
Melania Cincea. 10 august, al treilea dosar istoric muşamalizat de Justiţia română Opinii

Melania Cincea. 10 august, al treilea dosar istoric muşamalizat de Justiţia română

Mar 6th, 2021
Dimensiuni politice ale noii gândiri franceze Filozofie

Dimensiuni politice ale noii gândiri franceze

Mar 5th, 2021
Câteva fragmente din „Îndurare aspră”, de Sheldon Vanauken Filozofie

Câteva fragmente din „Îndurare aspră”, de Sheldon Vanauken

Mar 5th, 2021
Câteva intuiții matematice pentru noțiuni teologice (partea a II-a) Cultura

Câteva intuiții matematice pentru noțiuni teologice (partea a II-a)

Mar 4th, 2021
Vlad Topan. Prin scientism spre neo-păgânism. Sau despre milenarismul de rit ecologist Cultură

Vlad Topan. Prin scientism spre neo-păgânism. Sau despre milenarismul de rit ecologist

Mar 4th, 2021
Contribuţia lui Mises la înţelegerea ciclurilor economice Economie

Contribuţia lui Mises la înţelegerea ciclurilor economice

Mar 4th, 2021
D. P. Aligica: Relativ la chestiunea studentilor de la Drept Debate

D. P. Aligica: Relativ la chestiunea studentilor de la Drept

Mar 4th, 2021
Rolul comunităților vii sau teoria conservatoare despre ancorarea oamenilor în realitate Cultura

Rolul comunităților vii sau teoria conservatoare despre ancorarea oamenilor în realitate

Mar 3rd, 2021
A fi sau a nu fi liber Debate

A fi sau a nu fi liber

Mar 3rd, 2021
C. Pătrășconiu. ABC: Cunoașterea de partid Cultura

C. Pătrășconiu. ABC: Cunoașterea de partid

Mar 3rd, 2021
Câteva fragmente din „De ce, Doamne? O radiografie a suferinței”, de C. S. Lewis Cultură

Câteva fragmente din „De ce, Doamne? O radiografie a suferinței”, de C. S. Lewis

Mar 3rd, 2021
Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos (I) ALTFEL

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos (I)

Mar 3rd, 2021
Virgil Iordache. Monopolul unei abordări în etica academică este disfuncțional Debate

Virgil Iordache. Monopolul unei abordări în etica academică este disfuncțional

Mar 3rd, 2021
10 august 2018: capăt de drum Opinii

10 august 2018: capăt de drum

Mar 3rd, 2021
Încă un studiu arată, din nou, că lockdown-urile nu funcționează Debate

Încă un studiu arată, din nou, că lockdown-urile nu funcționează

Mar 2nd, 2021
De la monadologia lui Leibniz la identitatea personală Filozofie

De la monadologia lui Leibniz la identitatea personală

Mar 2nd, 2021
Câteva fragmente din „Chestionar despre creația artistică, lansat de Liviu Rusu”: răspunde Lucian Blaga Cultură

Câteva fragmente din „Chestionar despre creația artistică, lansat de Liviu Rusu”: răspunde Lucian Blaga

Mar 1st, 2021
T. Baconschi. Grupuri interesate să ne salveze Opinii

T. Baconschi. Grupuri interesate să ne salveze

Mar 1st, 2021
Mircea Vasilescu. Arta și sutienul la români Opinii

Mircea Vasilescu. Arta și sutienul la români

Mar 1st, 2021
Sebastian Lăzăroiu. Ca un vaccin - Diana Șoșoacă Opinii

Sebastian Lăzăroiu. Ca un vaccin - Diana Șoșoacă

Mar 1st, 2021
Murray Rothbard. Știința, tehnologia și guvernul- Principii Generale Societate

Murray Rothbard. Știința, tehnologia și guvernul- Principii Generale

Mar 1st, 2021
Lebăda – întruchiparea grației sau alter-ego animalic al lui Popeye marinarul? Câteva cuvinte despre cum ne structurează limbajul gândirea Cultură

Lebăda – întruchiparea grației sau alter-ego animalic al lui Popeye marinarul? Câteva cuvinte despre cum ne structurează limbajul gândirea

Feb 28th, 2021
Tenebrosul drum al unei minți tinere Educație

Tenebrosul drum al unei minți tinere

Feb 28th, 2021
(video) Cafeneaua filosofică: O nouă traducere din Platon - dialogurile de tinerețe. Andrei Cornea în dialog cu Dana Jalobeanu și Grigore Vida Cultura

(video) Cafeneaua filosofică: O nouă traducere din Platon - dialogurile de tinerețe. Andrei Cornea în dialog cu Dana Jalobeanu și Grigore Vida

Feb 28th, 2021
Alexandru Lăzescu. Lumea, America şi BigTech Opinii

Alexandru Lăzescu. Lumea, America şi BigTech

Feb 28th, 2021
Luciditate marginală: Nicolás Gómez Dávila Filozofie

Luciditate marginală: Nicolás Gómez Dávila

Feb 28th, 2021
Letiția C. Tomașescu. Evoluția poziției Regatului Unit în arhitectura de securitate a Europei, după Brexit. Debate

Letiția C. Tomașescu. Evoluția poziției Regatului Unit în arhitectura de securitate a Europei, după Brexit.

Feb 28th, 2021
Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Édouard Balladur - Partea a II-a: Asociere, separare și regăsire. Preliminariile coabitării (1969-1986) Opinii

Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Édouard Balladur - Partea a II-a: Asociere, separare și regăsire. Preliminariile coabitării (1969-1986)

Feb 28th, 2021
Alexandru Călinescu. De la „sorosişti” la „rezişti” Opinii

Alexandru Călinescu. De la „sorosişti” la „rezişti”

Feb 28th, 2021
Noica și marxismul. O explorare Filozofie

Noica și marxismul. O explorare

Feb 27th, 2021
Chesterton și sensul educației Educație

Chesterton și sensul educației

Feb 27th, 2021
Melania Cincea. Academia de Studii Economice muşamalizează o ilegalitate într-un dosar de concurs la Catedra UNESCO, printr-o altă ilegalitate Opinii

Melania Cincea. Academia de Studii Economice muşamalizează o ilegalitate într-un dosar de concurs la Catedra UNESCO, printr-o altă ilegalitate

Feb 27th, 2021
Adevărul moral și conservatorismul constituțional Societate

Adevărul moral și conservatorismul constituțional

Feb 26th, 2021
Dumnezeul filozofilor Cultură

Dumnezeul filozofilor

Feb 26th, 2021
Minunile limbajului obișnuit Filozofie

Minunile limbajului obișnuit

Feb 25th, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.