Vreau să ne înțelegem clar: nu cer o dezbatere între candidații Iohannis și Dăncilă fiindcă ard de nerăbdare să aud ce au de spus aceste genii. Nu mă interesează să-i ascult, și probabil nici nu o voi face, căci am acces la forme mai elevate de divertisment și, oricum, am destule de făcut.

Este vorba despre principii.

Jocul democratic presupune că un demnitar ales dă seama de mandatul său, iar în timpul campaniei acceptă să dezbată cu contracandidații săi. În timpul campaniei, candidații devin simpli cetățeni și se coboară între oameni, încercând să-i convingă. Totodată, cum jocurile nu sunt făcute, ci sunt decise de poporul suveran la urne, toți candidații se consideră egali între ei, indiferent ce spun sondajele.

Acesta e jocul democratic și el trebuie respectat, ca noi să-i putem respecta pe cei care primesc un mandat.

Dacă Iohannis refuză dezbaterea cu Dăncilă, se creează un precedent periculos pentru democrație. De fapt, Iohannis nu refuză dezbaterea cu contracandidatul său, oricine ar fi el, oricât de jenant, ci refuză dialogul cu poporul, refuză jocul democratic și electoral, refuză să se coboare la nivelul de candidat și să facă ceea ce face în mod tradițional orice candidat. Lucrul acesta e inadmisibil.

Dezbaterea între candidați este o datorie, mai ales pentru un președinte care își încheie mandatul și care, practic, a evitat timp de cinci ani întrebările incomode și a comunicat exclusiv în mediu controlat și oficial, citind de pe hârtii.

Nu este deci nici resentiment, nici răzgâială, nici iresponsabilitate, nici nimic altceva din partea mea dacă refuz să votez candidați care nu mă respectă ca elector, evită să mi se adreseze și să îmi permită să îi compar.

Cum nu pot vota cu Dăncilă, dacă Iohannis nu înțelege că dezbaterea este o formă de respect pentru cetățeni, nu voi participa la vot.

Candidați absenți – elector absent. Alții sunt liberi să facă ce doresc.