• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Adrian Papahagi
Adrian Papahagi
Home
Biografii

Adrian Papahagi

May 11th, 2018 [ Dragoș Paul Aligică ] [ Dragoș Paul Aligică ] Biografii comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

Am sa incep prin a spune cateva chestiuni absolut factuale despre Adrian Papahagi. Pur si simplu descrierea faptelor, a realitatii bio-bibliografice. Cu in singur gand: de aici plecam, de la fapte. Este fiul ilustrului istoric literar şi italienist Marian Papahagi, are de purtat responsabilitatea si greutatea imensa a traditiei unei ilustre familii de intelectuali, a unei adevarate dinastii de savanţi si carturari, precum lingviştii şi etnologii Pericle Papahagi si Tache Papahagi, istoricul Valeriu Papahagi, eseistul Emil-George Papahagi.

A inceput prin a studia engleza, germana şi limbile clasice la Facultatea de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai. Vorbeşte curent engleza, franceza, italiana şi germana, fiind totodată un bun latinist şi specialist în limbi germanice vechi. Domeniile sale de cercetare includ limbile și literaturile germanice vechi, literatura mediolatină și manuscrisele medievale.  În 1997, a fost admis ca bursier al guvernului francez la École Normale Supérieure din Paris. A predat limba engleză veche la Universitatea Paris Sorbonne și la Institutul Catolic din Paris între anii 1999 și 2003.

Doctorat in studii medievale (Sorbonne, summa cum laude). Teza: ‘Fate and Providence in Old English Literature’ (in Franceza); 590 pagini. Comitet, ca e bine sa fim factuali si aici:  Prof. Leo Carruthers (Sorbona), Prof. André Crépin (Académie des Inscriptions), Prof. Malcolm Godden (Oxford), Prof. Hans Sauer (Munich), Prof. Colette Stévanovitch (Nancy 2). După stagii ca bursier la Oxford, Londra şi la Colegiul Noua Europă din Bucureşti, a devenit lector la Facultatea de Litere din oraşul natal. A fondat în 2007 Centrul CODEX cu scopul de a scoate la lumină manuscrisele medievale de tradiţie latină din colecţiile româneşti. „Lucrăm la un vocabular codicologic, la inventarierea codicilor din întreaga ţară şi sper … să putem dispune de un catalog al tuturor manuscriselor medievale occidentale din România“. E un fapt si asta, daca tot undeva in subtext e vorba de romanism si patriotism.

Alte fapte. Membru intr-un moment sau altul al: International Society of Anglo-Saxonists, Association des Médiévistes Anglicistes de l’Enseignement Supérieur, Early English Text Society, European Society for the Study of English, Association Paléographique Internationale, Medieval Academy of America. Este autor al volumului ”Boethiana medievalia” . A Collection of Studies on the Early Medieval Fortune of Boethius’ Consolation of Philosophy. Studii pe teme de literatură antică, medievală și premodernă în periodice din țară și din străinătate (Neuphilologische Mitteilungen, Medium Aevum, Scriptorium, Notes & Queries, Bulletin des Anglicistes Médiévistes, Comptes rendus de l’Académie des Inscriptions et Belles Lettres), precum și în volume colective. În 2014, publică lucrarea Wyrd: ideea destinului în literatura engleză veche, apreciata la superlativ se pare de specialiști de la Oxford, Sorbona și München.

Si acum, dupa aceasta lista seaca de fapte, de realitati, cateva observatii de o factura mai personala, un pic mai cu factor emotional.

Ei bine, asta e omul facut albie de porci in mod constant de catre o diversa coalitie de cine crezi si nu crezi, de la stanga la dreapta, de la canalii anteniste si cazaturi protocroniste la semianalfabeti neopostparamarxisti veleitari. De ce? Pentru ca intrat in arena publica, n-a stat las si oportunist pe margine, crede in ceva -spre deosebire de astia care mimeaza si care nu cred in nimic de fapt-spune ce crede, sustine o pozitie pe care si-o asuma si o articuleaza public. Nu se fofileaza, cum e obiceiul. N-a plecat in Occident la studii ca sa se dea cu ideologia la putere in universitatile occidentale, ca pana la urma ce conteaza, da bine la cariera si confortul psihic si social.

Adrian Papahagi nu da inapoi. Il respect pentru asta. De acord sau nu cu el in anumite privinte, nici nu mai conteaza. Cazul sau e atat de rar in asumarea unei pozitii, in tenaciate si in consecventa, ca ma inclin in fata sa, dincolo de fond, forma imi trezeste respectul si admiratia. E -place sau nu- reprezentant al unui stil. Un stil de viata intelectuala si publica pe care il respect profund, chiar si daca ar fi in situatie de adversitate cu mine.

Cateodata imi pare chiar rau ca in trecerea mea prin viata publica si politica romanesca nu am avut sansa sa am adversar un Adrian Papahagi. Cu ce zdrente umane inarticulate a trebuit sa am de a face! Ce risipire stupida! Dar contrafactuala ma urmareste cateodata: Liberalismul clasic versus conservatorism, intre doi oameni care -cred eu- stiu sa recunoasca si respecte valoarea intrinseca a adversarului dincolo de ideologie si conjunctura politicianista. N-a fost sa fie insa in politica romaneasca a acestor generatii ale noastre. N-a fost sa fie ca astfel de intalniri in adversitate sa se materializeze, cu tot ceea ce ar fi indicat ele despre natura si viitorul politic al acestei tari.

Tot raul insa spre in anume bine: Privilegiul si placerea de a fi fost alaturi, pe aceeasi parte a baricadei, in mai toate evenimentele si evolutiile politice si intelectuale din ultimele decenii.

Dincolo de cele notate mai sus, ne mai leaga ceva: Publicistica. Adrian Papahagi e atins de acelasi  virus: Are vocatia publicisticii. Trebuie sa aiba interfata cu publicul. A publicat cam peste tot in presa romana. Si cand s-a sictirit si el de ce se intampla pe platformele si mass media oficiale, a continuat sa scrie, pro bono, din instinct, din principiu, asa de-al naibi, spontan, natural, din reflex existential, de amorul artei publicistice… Adica precum toti publicistii de vocatie.

Cand a auzit despre Marginalia de la mine, a prins din aer miza imediat. Eu stiam deja ca il am alaturi pentru ca am ajus sa-l cunosc bine in anii astia. Stiam ca isi intelege patologia la fel ca si mine si ca are deja concluziile trase atat in privinta diagnosticului cat si remediului.

Bine ai venit, Adrian!

 

 

 

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Bogdan Calinescu: Câteva adevăruri despre post-adevăr
Previous article Am fost la evenimentul de lansare a Newsweek Romania. Impresii
[ Dragoș Paul Aligică ]

[ Dragoș Paul Aligică ]

DRAGOS PAUL ALIGICĂ - publicist roman avand afilieri academice la Universitatea din Bucuresti in Romania si George Mason University in SUA. Mai multe despre el la: www.aligica.com

Related Posts

Claudiu D. Tufiș
June 7th, 2018

Claudiu D. Tufiș

Georgeta Condur
June 4th, 2018

Georgeta Condur

Marian Zulean
June 2nd, 2018

Marian Zulean

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Persistența scolasticii Cultură

Persistența scolasticii

Jan 26th, 2021
Fragment din Immanuel Kant, „Spre pacea eternă. Un proiect filosofic” Uncategorized

Fragment din Immanuel Kant, „Spre pacea eternă. Un proiect filosofic”

Jan 26th, 2021
Ortodoxia ca factor geopolitic în contextul provocărilor modernității Cultură

Ortodoxia ca factor geopolitic în contextul provocărilor modernității

Jan 26th, 2021
Cristian Pătrășconiu. 33 de motive pentru a (re) citi Omul recent Cultura

Cristian Pătrășconiu. 33 de motive pentru a (re) citi Omul recent

Jan 26th, 2021
Lupta pana la capat: Te astepti sa fie vorba de unitati de elita. Nu este adevarat... Istorie

Lupta pana la capat: Te astepti sa fie vorba de unitati de elita. Nu este adevarat...

Jan 26th, 2021
Bogdan Glăvan. Frica este irațională Debate

Bogdan Glăvan. Frica este irațională

Jan 25th, 2021
Virgil Iordache. Fapte în Adevăr. Note de lectură la ”Maladia ideologiei şi terapia Adevărului” Debate

Virgil Iordache. Fapte în Adevăr. Note de lectură la ”Maladia ideologiei şi terapia Adevărului”

Jan 25th, 2021
Pe Disney+, copiii nu mai pot urmări „Peter Pan” sau „Pisicile aristocrate” pentru a nu se expune „modurilor de reprezentare învechite sau peiorative ale minorităților” Cultură

Pe Disney+, copiii nu mai pot urmări „Peter Pan” sau „Pisicile aristocrate” pentru a nu se expune „modurilor de reprezentare învechite sau peiorative ale minorităților”

Jan 25th, 2021
Ne distruge tehnologia din ziua de azi memoria? Debate

Ne distruge tehnologia din ziua de azi memoria?

Jan 25th, 2021
Alexandru Călinescu: Artele la control Cultură

Alexandru Călinescu: Artele la control

Jan 25th, 2021
Pe marginea unei provocări formulate de domnul Teodor Baconschi. Este teoria critică calea României către tradiția occidentală? Debate

Pe marginea unei provocări formulate de domnul Teodor Baconschi. Este teoria critică calea României către tradiția occidentală?

Jan 25th, 2021
O teorie: Pana sa-i mintim si manipulam pe altii, ne auto-mintim si auto-manipulam... Focus

O teorie: Pana sa-i mintim si manipulam pe altii, ne auto-mintim si auto-manipulam...

Jan 25th, 2021
Câteva fragmente din „Teoria râsului”, de Henri Bergson Filozofie

Câteva fragmente din „Teoria râsului”, de Henri Bergson

Jan 24th, 2021
„Middlemarch” & raţiunile inimii Cultură

„Middlemarch” & raţiunile inimii

Jan 24th, 2021
Despre schimbare doar de dragul schimbării Educație

Despre schimbare doar de dragul schimbării

Jan 24th, 2021
Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Alain Juppé. Patru decenii de loialitate. Partea II Debate

Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Alain Juppé. Patru decenii de loialitate. Partea II

Jan 24th, 2021
Daniel Uncu. Până când vom rezista ? Debate

Daniel Uncu. Până când vom rezista ?

Jan 24th, 2021
D. P. Aligica: Neototalitarianismul contemporan vizeaza libertatea de expresie; in absenta ei, votarea nu-i incurca si va fi mentinuta... Filozofie politică

D. P. Aligica: Neototalitarianismul contemporan vizeaza libertatea de expresie; in absenta ei, votarea nu-i incurca si va fi mentinuta...

Jan 24th, 2021
Christina Zarifopol-Illias: Alte povesti ale doamnelor si domnilor din Bucuresti: "Strada Palade 23" Societate

Christina Zarifopol-Illias: Alte povesti ale doamnelor si domnilor din Bucuresti: "Strada Palade 23"

Jan 23rd, 2021
Cetățeanul dependent Societate

Cetățeanul dependent

Jan 23rd, 2021
Câteva intuiții matematice pentru noțiuni teologice (partea I) Cultură

Câteva intuiții matematice pentru noțiuni teologice (partea I)

Jan 23rd, 2021
C. A. Rosetti: A cugeta este a urzi. Ca sa fiu urzitor trebuie sa fiu liber.... Istoria ideilor

C. A. Rosetti: A cugeta este a urzi. Ca sa fiu urzitor trebuie sa fiu liber....

Jan 23rd, 2021
I. D. Sîrbu: Pe pielea lor se va vedea cat de lasi, milogi, concesivi si tradatori pot sa fie fiii liberalismului si nepotii declaratiei drepturilor omului... Literatură

I. D. Sîrbu: Pe pielea lor se va vedea cat de lasi, milogi, concesivi si tradatori pot sa fie fiii liberalismului si nepotii declaratiei drepturilor omului...

Jan 23rd, 2021
Calea mai puțin bătătorită a lui Clarence Thomas Politică

Calea mai puțin bătătorită a lui Clarence Thomas

Jan 22nd, 2021
Florin Cojocariu: Ce se întâmplă acum in SUA e cu totul ieșit din comun Politică

Florin Cojocariu: Ce se întâmplă acum in SUA e cu totul ieșit din comun

Jan 22nd, 2021
Czesław Miłosz: „Ținutul Ulro”. Fragmente Cultură

Czesław Miłosz: „Ținutul Ulro”. Fragmente

Jan 22nd, 2021
„Civilizația” lui Kenneth Clark după 50 de ani Cultură

„Civilizația” lui Kenneth Clark după 50 de ani

Jan 22nd, 2021
Episcopul Ignatie al Hușilor. O mică persiflare (conservatoare) Opinii

Episcopul Ignatie al Hușilor. O mică persiflare (conservatoare)

Jan 22nd, 2021
Bogdan Călinescu. A gândi liber Debate

Bogdan Călinescu. A gândi liber

Jan 22nd, 2021
O imagine. Două coloane. Despre violențele din Statele Unite Politică

O imagine. Două coloane. Despre violențele din Statele Unite

Jan 22nd, 2021
Silviu Man. TEHNOCALIPSA DUPĂ ELON ŞI ALTE CÂTEVA PROFEŢII „SECULARE” ALTFEL

Silviu Man. TEHNOCALIPSA DUPĂ ELON ŞI ALTE CÂTEVA PROFEŢII „SECULARE”

Jan 22nd, 2021
P. J. Proudhon: A fi guvernat ALTFEL

P. J. Proudhon: A fi guvernat

Jan 22nd, 2021
Dragos Paul Aligica. Noi nu am avut de ales: A fost simplu. Generatia urmatoare insa are... Educație

Dragos Paul Aligica. Noi nu am avut de ales: A fost simplu. Generatia urmatoare insa are...

Jan 22nd, 2021
Rețeaua – cea mai recentă utopie Debate

Rețeaua – cea mai recentă utopie

Jan 21st, 2021
Boemul și revoluționarul Cultură

Boemul și revoluționarul

Jan 21st, 2021
Alexandru Lăzescu. Riscuri și costuri pandemice Opinii

Alexandru Lăzescu. Riscuri și costuri pandemice

Jan 21st, 2021
Bogdan Călinescu. Despre Trump, cu luciditate și obiectivitate Opinii

Bogdan Călinescu. Despre Trump, cu luciditate și obiectivitate

Jan 21st, 2021
Melania Cincea. Dandy mârâind la „câinele alfa” Opinii

Melania Cincea. Dandy mârâind la „câinele alfa”

Jan 21st, 2021
Marcela Țușcă: "Aici prezintă Domnul Țușcă Petrică" Istorie

Marcela Țușcă: "Aici prezintă Domnul Țușcă Petrică"

Jan 21st, 2021
Dragoș Paul Aligică: Si astfel vom avea din nou două categorii, două clase, două tipuri umane... Cultură

Dragoș Paul Aligică: Si astfel vom avea din nou două categorii, două clase, două tipuri umane...

Jan 21st, 2021
Tanarul Eliade: o excursie de grup absolut -dar absolut- memorabila! Istoria ideilor

Tanarul Eliade: o excursie de grup absolut -dar absolut- memorabila!

Jan 21st, 2021
O scrisoare de la Ion D. Sîrbu către Liviu Rusu Cultura

O scrisoare de la Ion D. Sîrbu către Liviu Rusu

Jan 20th, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.