• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Alexandru Călinescu. Când nu ai simţul ridicolului
Alexandru Călinescu. Când nu ai simţul ridicolului
Home
Opinii

Alexandru Călinescu. Când nu ai simţul ridicolului

April 15th, 2019 [ Alexandru Călinescu ] [ Alexandru Călinescu ] Opinii comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

Absenţa simţului ridicolului poate fi cauzată de prostie, de nesimţire sau de obrăznicie. Sau de toate la un loc.

Multe defecte poate avea cineva şi nu toate sunt, fireşte, la fel de grave. Unele reprezintă adevărate infirmităţi sufleteşti; altele, în schimb, mai curând ne amuză şi le trecem uşor cu vederea. Sunt, de asemenea, anumite – cum să le spun? – trăsături de caracter care la unii (deloc puţini) par să se fi atrofiat. Iată, spre exemplu, simţul ridicolului. Cunosc persoane care posedă acest simţ în cel mai înalt grad, ajungând chiar să fie bântuite de complexe pentru că se tem ca nu cumva să facă gesturi deplasate ori să spună cine ştie ce trăsnaie. Cei care au această capacitate de autocontrol formează însă o minoritate. De regulă, primează – dimpotrivă – dezinhibarea vecină cu neruşinarea, lipsa de pudoare, ingenuitatea în comiterea gafelor. Absenţa simţului ridicolului poate fi cauzată de prostie, de nesimţire sau de obrăznicie. Sau de toate la un loc.

Un campion al ipostazelor ridicole este, cum bine se ştie, ministrul Petre Daea. Discursurile sale aiuritoare, atingând culmi ale absurdului şi penibilului, atestă lipsa oricărui mecanism de autocontrol. Dar chiar şi când tace Daea izbuteşte performanţe extraordinare. Au apărut recent mai multe fotografii dintr-o “vizită de lucru” efectuată de Dragnea. Într-una din aceste fotografii Daea (sensibil mai mic de statură decât Dragnea) se uită în sus cu devotament la liderul său de partid, sorbindu-i vorbele. Aşa cum bine s-a spus, privirea lui Daea este aidoma cu aceea a unui căţel care aşteaptă, fremătând, ca stăpânul să-i arunce mingea pentru joacă. Partea interesantă (şi, într-un fel, surprinzătoare) a personalităţii lui Daea este că poate fi, în anumite împrejurări, pus pe harţă şi chiar agresiv. Invitat în studiou la Digi24, l-a pus la punct în mai multe rânduri pe Cosmin Prelipceanu, dovedindu-se totodată un soldat credincios al partidului. Are, probabil, în spate o lungă experienţă din care a învăţat că în faţa celor puternici trebuie să fii slugarnic, dar când ai ocazia poţi, la rândul tău, să-i muştruluieşti pe cei care îţi sunt subordonaţi sau care nu au putere asupra ta.

Ridicolul răsare adeseori acolo unde nu te aştepţi. PSD-ul a racolat pentru europarlamentare o jurnalistă de la Antena 3 şi a pus-o la loc de frunte – nimic neobişnuit până aici, e la modă, pare-se, să apelezi la vedete de televiziune. Nebunia începe atunci când jurnalista declară că iubeşte partidul şi mai ales o iubeşte pe Viorica Dăncilă, căreia îi apreciază la superlativ performanţele oratorice. Aş fi în stare să ascult la infinit, în buclă, a spus Carmen Avram, discursul pe care Viorica Dăncilă l-a ţinut la Parlamentul European. Nu prea ştiu ce calităţi are dna Dăncilă, n-am aprofundat chestiunea, dar oratoria nu e, cu siguranţă, punctul ei forte. Presupun însă că Viorica Dăncilă a apreciat mult declaraţia lui Carmen Avram, din acelaşi motiv: nici doamna premier nu are simţul ridicolului.

E, de altfel, penurie mare, în această privinţă, la politicienii noştri. Ieşirile publice ale lui Liviu Dragnea sunt o combinaţie între tupeu şi mitomanie. Cine ar fi putut juca mai bine decât Liviu Dragnea sceneta cu cei patru asasini care erau gata-gata să-l lichideze? E posibil (şi trist…) ca unii votanţi PSD să fi crezut acea fantasmagorie. Acolo unde, într-o ţară normală, un om politic s-ar fi compromis definitiv cu astfel de năzbâtii, Liviu Dragnea rămâne în prim plan, rămâne şeful partidului, şi scoate pe gură, asemenea unui prestidigitator, alte năzdrăvănii. Ne tot repetă, de mult timp, că el a fost condamnat “politic” în procesul privind referendumul din 2012. În definitiv, registrul său e destul de sărac. A reluat, de pildă, povestea cu roşiile (ah! cum ia el roşia în mână şi cum muşcă din ea vârtos, româneşte) cu toate că investigaţii recente au arătat că roşiile româneşti nu sunt mai sănătoase şi mai “curate” decât roşiile de import: da, dar Dragnea are nevoie de toată comedia asta pentru a arăta cu degetul către occidentul ticălos şi pentru a întreţine simţămintele patriotice ale alegătorilor PSD.

Există cazuri când te întrebi cât este tupeu, câtă sfidare şi câtă indiferenţă faţă de riscul de a părea ridicol. Un excelent text în acest sens a publicat Ciprian Mihali pe site-ul Republica.ro, analizând comportamentul lui Tudorel Toader. Nu pot să nu mă gândesc, pe de altă parte, la tupeul lui (deşi ţine de altă categorie) Marian Oprişan, care a declarat că maşina de peste o sută de mii de euro i-a fost cumpărată de mama lui, cu banii economisiţi din pensie. Mi-e imposibil să admit că lui Oprişan îi lipseşte în asemenea hal simţul ridicolului; socotesc, mai curând, că baronul de Vrancea pur şi simplu îşi bate joc de noi.

De ce? N-am alt răspuns decât celebra vorbă: “Pentru că poate”.

Text publicat și în ”Ziarul de Iași”, aici!

  • Tags
  • Dragnea
  • lichele
  • Liviu Dragnea
  • PSD
  • ridicol

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Ciprian Apetrei. Porcul încălţat şi merele puterii sau Livache la brutărie
Previous article Melania Cincea. Linşajul imund-penal-securist
[ Alexandru Călinescu ]

[ Alexandru Călinescu ]

Alexandru Calinescu (n. 1945, Iasi) este profesor de literatura franceza la Universitatea „Al.I. Cuza”, Iasi, si director al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iasi. Are rubrici permanente in revista Dilema veche si in cotidianul Ziarul de Iasi. Distinctii: Premiul Uniunii Scriitorilor (1972), Premiul Academiei Romane (1990), Premiul „Ateneu” de critica si istorie literara, Medalia Jubiliara a Universitatii din Angers – Franta (1991), Ordinul „Meritul Cultural” (2000), Ordinul „Palmes Académiques” conferit de guvernul francez (2000), „L’Ordre National du Merite” conferit de presedintele Frantei (2004). Volume publicate: Caragiale sau virsta moderna a literaturii (Albatros, 1976), Perspective critice (Junimea, 1978), Biblioteci deschise (Cartea Româneasca, 1987). La Editura Polirom a mai publicat volumul Interstitii (1998).

Related Posts

Episcopul Ignatie al Hușilor. O mică persiflare (conservatoare)
January 22nd, 2021

Episcopul Ignatie al Hușilor. O mică persiflare (conservatoare)

Alexandru Lăzescu. Riscuri și costuri pandemice
January 21st, 2021

Alexandru Lăzescu. Riscuri și costuri pandemice

Bogdan Călinescu. Despre Trump, cu luciditate și obiectivitate
January 21st, 2021

Bogdan Călinescu. Despre Trump, cu luciditate și obiectivitate

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Persistența scolasticii Cultură

Persistența scolasticii

Jan 26th, 2021
Fragment din Immanuel Kant, „Spre pacea eternă. Un proiect filosofic” Uncategorized

Fragment din Immanuel Kant, „Spre pacea eternă. Un proiect filosofic”

Jan 26th, 2021
Ortodoxia ca factor geopolitic în contextul provocărilor modernității Cultură

Ortodoxia ca factor geopolitic în contextul provocărilor modernității

Jan 26th, 2021
Cristian Pătrășconiu. 33 de motive pentru a (re) citi Omul recent Cultura

Cristian Pătrășconiu. 33 de motive pentru a (re) citi Omul recent

Jan 26th, 2021
Lupta pana la capat: Te astepti sa fie vorba de unitati de elita. Nu este adevarat... Istorie

Lupta pana la capat: Te astepti sa fie vorba de unitati de elita. Nu este adevarat...

Jan 26th, 2021
Bogdan Glăvan. Frica este irațională Debate

Bogdan Glăvan. Frica este irațională

Jan 25th, 2021
Virgil Iordache. Fapte în Adevăr. Note de lectură la ”Maladia ideologiei şi terapia Adevărului” Debate

Virgil Iordache. Fapte în Adevăr. Note de lectură la ”Maladia ideologiei şi terapia Adevărului”

Jan 25th, 2021
Pe Disney+, copiii nu mai pot urmări „Peter Pan” sau „Pisicile aristocrate” pentru a nu se expune „modurilor de reprezentare învechite sau peiorative ale minorităților” Cultură

Pe Disney+, copiii nu mai pot urmări „Peter Pan” sau „Pisicile aristocrate” pentru a nu se expune „modurilor de reprezentare învechite sau peiorative ale minorităților”

Jan 25th, 2021
Ne distruge tehnologia din ziua de azi memoria? Debate

Ne distruge tehnologia din ziua de azi memoria?

Jan 25th, 2021
Alexandru Călinescu: Artele la control Cultură

Alexandru Călinescu: Artele la control

Jan 25th, 2021
Pe marginea unei provocări formulate de domnul Teodor Baconschi. Este teoria critică calea României către tradiția occidentală? Debate

Pe marginea unei provocări formulate de domnul Teodor Baconschi. Este teoria critică calea României către tradiția occidentală?

Jan 25th, 2021
O teorie: Pana sa-i mintim si manipulam pe altii, ne auto-mintim si auto-manipulam... Focus

O teorie: Pana sa-i mintim si manipulam pe altii, ne auto-mintim si auto-manipulam...

Jan 25th, 2021
Câteva fragmente din „Teoria râsului”, de Henri Bergson Filozofie

Câteva fragmente din „Teoria râsului”, de Henri Bergson

Jan 24th, 2021
„Middlemarch” & raţiunile inimii Cultură

„Middlemarch” & raţiunile inimii

Jan 24th, 2021
Despre schimbare doar de dragul schimbării Educație

Despre schimbare doar de dragul schimbării

Jan 24th, 2021
Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Alain Juppé. Patru decenii de loialitate. Partea II Debate

Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Alain Juppé. Patru decenii de loialitate. Partea II

Jan 24th, 2021
Daniel Uncu. Până când vom rezista ? Debate

Daniel Uncu. Până când vom rezista ?

Jan 24th, 2021
D. P. Aligica: Neototalitarianismul contemporan vizeaza libertatea de expresie; in absenta ei, votarea nu-i incurca si va fi mentinuta... Filozofie politică

D. P. Aligica: Neototalitarianismul contemporan vizeaza libertatea de expresie; in absenta ei, votarea nu-i incurca si va fi mentinuta...

Jan 24th, 2021
Christina Zarifopol-Illias: Alte povesti ale doamnelor si domnilor din Bucuresti: "Strada Palade 23" Societate

Christina Zarifopol-Illias: Alte povesti ale doamnelor si domnilor din Bucuresti: "Strada Palade 23"

Jan 23rd, 2021
Cetățeanul dependent Societate

Cetățeanul dependent

Jan 23rd, 2021
Câteva intuiții matematice pentru noțiuni teologice (partea I) Cultură

Câteva intuiții matematice pentru noțiuni teologice (partea I)

Jan 23rd, 2021
C. A. Rosetti: A cugeta este a urzi. Ca sa fiu urzitor trebuie sa fiu liber.... Istoria ideilor

C. A. Rosetti: A cugeta este a urzi. Ca sa fiu urzitor trebuie sa fiu liber....

Jan 23rd, 2021
I. D. Sîrbu: Pe pielea lor se va vedea cat de lasi, milogi, concesivi si tradatori pot sa fie fiii liberalismului si nepotii declaratiei drepturilor omului... Literatură

I. D. Sîrbu: Pe pielea lor se va vedea cat de lasi, milogi, concesivi si tradatori pot sa fie fiii liberalismului si nepotii declaratiei drepturilor omului...

Jan 23rd, 2021
Calea mai puțin bătătorită a lui Clarence Thomas Politică

Calea mai puțin bătătorită a lui Clarence Thomas

Jan 22nd, 2021
Florin Cojocariu: Ce se întâmplă acum in SUA e cu totul ieșit din comun Politică

Florin Cojocariu: Ce se întâmplă acum in SUA e cu totul ieșit din comun

Jan 22nd, 2021
Czesław Miłosz: „Ținutul Ulro”. Fragmente Cultură

Czesław Miłosz: „Ținutul Ulro”. Fragmente

Jan 22nd, 2021
„Civilizația” lui Kenneth Clark după 50 de ani Cultură

„Civilizația” lui Kenneth Clark după 50 de ani

Jan 22nd, 2021
Episcopul Ignatie al Hușilor. O mică persiflare (conservatoare) Opinii

Episcopul Ignatie al Hușilor. O mică persiflare (conservatoare)

Jan 22nd, 2021
Bogdan Călinescu. A gândi liber Debate

Bogdan Călinescu. A gândi liber

Jan 22nd, 2021
O imagine. Două coloane. Despre violențele din Statele Unite Politică

O imagine. Două coloane. Despre violențele din Statele Unite

Jan 22nd, 2021
Silviu Man. TEHNOCALIPSA DUPĂ ELON ŞI ALTE CÂTEVA PROFEŢII „SECULARE” ALTFEL

Silviu Man. TEHNOCALIPSA DUPĂ ELON ŞI ALTE CÂTEVA PROFEŢII „SECULARE”

Jan 22nd, 2021
P. J. Proudhon: A fi guvernat ALTFEL

P. J. Proudhon: A fi guvernat

Jan 22nd, 2021
Dragos Paul Aligica. Noi nu am avut de ales: A fost simplu. Generatia urmatoare insa are... Educație

Dragos Paul Aligica. Noi nu am avut de ales: A fost simplu. Generatia urmatoare insa are...

Jan 22nd, 2021
Rețeaua – cea mai recentă utopie Debate

Rețeaua – cea mai recentă utopie

Jan 21st, 2021
Boemul și revoluționarul Cultură

Boemul și revoluționarul

Jan 21st, 2021
Alexandru Lăzescu. Riscuri și costuri pandemice Opinii

Alexandru Lăzescu. Riscuri și costuri pandemice

Jan 21st, 2021
Bogdan Călinescu. Despre Trump, cu luciditate și obiectivitate Opinii

Bogdan Călinescu. Despre Trump, cu luciditate și obiectivitate

Jan 21st, 2021
Melania Cincea. Dandy mârâind la „câinele alfa” Opinii

Melania Cincea. Dandy mârâind la „câinele alfa”

Jan 21st, 2021
Marcela Țușcă: "Aici prezintă Domnul Țușcă Petrică" Istorie

Marcela Țușcă: "Aici prezintă Domnul Țușcă Petrică"

Jan 21st, 2021
Dragoș Paul Aligică: Si astfel vom avea din nou două categorii, două clase, două tipuri umane... Cultură

Dragoș Paul Aligică: Si astfel vom avea din nou două categorii, două clase, două tipuri umane...

Jan 21st, 2021
Tanarul Eliade: o excursie de grup absolut -dar absolut- memorabila! Istoria ideilor

Tanarul Eliade: o excursie de grup absolut -dar absolut- memorabila!

Jan 21st, 2021
O scrisoare de la Ion D. Sîrbu către Liviu Rusu Cultura

O scrisoare de la Ion D. Sîrbu către Liviu Rusu

Jan 20th, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.