• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Alexandru Călinescu. Când şi primul tur e prea mult
Alexandru Călinescu. Când şi primul tur e prea mult
Home
Opinii

Alexandru Călinescu. Când şi primul tur e prea mult

August 19th, 2019 [ Alexandru Călinescu ] [ Alexandru Călinescu ] Opinii comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

Atenţie, miza este foarte mare: doar dacă Dăncilă nu trece de primul tur, putem lua în calcul sfârşitul guvernării pesediste. E vorba în definitiv – ca să reluăm chiar cuvintele actualului lider al PSD – şi de imaginea ţării: candidatura unui personaj ca Viorica Dăncilă ne aruncă în ridicol. Dar dacă dna Dăncilă trece în turul doi, ridicolul se transformă în penibil.

Am văzut-o prima oară desfăşurându-se pe Viorica Dăncilă în primăvara anului 2017. Ştiam că partidul o trimisese în Parlamentul European să facă figuraţie şi nu aveam alte semne că s-ar fi remarcat cu ceva acolo. De data aceasta era vorba de legile justiţiei şi de manifestaţiile de protest din România. Viorica Dăncilă s-a lansat într-o teribilă diatribă la adresa Monicăi Macovei, acuzând-o că “dezinformează” şi aplicându-i în final lovitura de graţie: “De asta nu vă votează românii, dna Macovei, fiindcă minţiţi”. Pentru cineva care – toată mărturiile concordă în acest sens – a tăcut cu metodă în cei nouă ani cât a fost europarlamentară, o asemenea exuberanţă oratorică atesta nebănuite disponibilităţi. Dar, chiar şi aşa, nimeni nu-şi putea imagina atunci că Dăncilă va deveni prim-ministru şi, ulterior, candidatul partidului la prezidenţiale. Fosta obscură consilier judeţean din Teleorman îi datorează totul lui Liviu Dragnea: a ajuns premier fiindcă Dragnea avea nevoie de un om de paie în fruntea guvernului şi a ajuns prezidenţiabilă fiindcă Dragnea a intrat la închisoare.

Într-adevăr, cariera politică de până acum a Vioricăi Dăncilă e un şir de întâmplări fericite, aproape miraculoase. A intrat în Parlamentul European deoarece doi pesedişti, ce fuseseră pe locuri eligibile, au renunţat la mandatele lor, preferând să activeze în parlamentul autohton. Dragnea o pune prim-ministru şi o recomandă drept o persoană “neconflictuală”: e drept, Dăncilă n-a ieşit din cuvântul “domnului preşedinte Dragnea”, invocat întotdeauna cu infinit respect. După condamnarea lui Dragnea, partidul – ca să nu piardă guvernarea – a instalat-o pe locul rămas liber. Faptul că era marioneta lui Dragnea nu e o invenţie a jurnaliştilor sau a adversarilor politici. Viorică Dăncilă însăşi a declarat dăunezi, într-un acces de sinceritate, că multă vreme (de fapt tot timpul) n-a avut nici cea mai mică marjă de manevră şi că executa fidel ordinele “şefului”. O astfel de mărturisire ar trebui, în mod normal, să marcheze sfârşitul carierei ei politice. Nu se întâmplă aşa, după cum nu pare să conteze că premierul României a fost şi este subiect suculent al publicaţiilor de satiră, ţintă a ironiilor pe internet, protagonist – precum odinioară legendarul Bulă – al bancurilor care circulă din gură în gură. Ce-are a face: mai-marii partidului, aproape în unanimitate, au votat pentru investirea dnei Dăncilă drept candidat la alegerile din noiembrie.

Cu excepţia câtorva gesturi ce indică o anume detaşare faţă de cel care îi era până mai ieri stăpân şi ghid (renunţarea la serviciile Ancăi Alexandrescu, eliminarea lui Darius Vâlcov şi apoi a lui Carmen Dan, care îi făcea o “publicitate” negativă), Viorica Dăncilă rămâne, aşa cum ţine să sublinieze chiar domnia-sa, egală cu ea însăşi. Nu, nu s-a schimbat: discursul său este discursul lui Liviu Dragnea, este discursul lemnos al PSD. Justiţia? Doamne fereşte, ea nu se amestecă în treburile justiţiei, dar nu putem ignora, nu-i aşa, abuzurile care…, oamenii arestaţi pe nedrept etc., etc. Desfiinţarea Secţiei speciale? Cum să propună o ordonanţă de urgenţă, când asta ar însemna că nu respectă prevederile referendumului iniţiat de preşedintele Iohannis? A dat PSD-ul ordonanţe şi legi menite să-l scape pe Dragnea de puşcărie? Da de unde, guvernul Cioloş este acela care, într-o singură noapte, a modificat un număr uriaş de articole ale codurilor penale. Prestaţia de miercuri seara la Digi24 a dnei Dăncilă a fost un adevărat recital de ipocrizie, de enormităţi siderante şi de minciuni flagrante. Nu o susţin pe Laura Codruţa Kovesi, a spus Dăncilă, pentru că dacă va fi aleasă procuror şef european şi se confirmă una din acuzaţiile care planează acum asupra ei, atunci imaginea României ar avea de suferit. Ca să vezi! Viorica Dăncilă nu era străbătută de astfel de fiori patriotici atunci când Liviu Dragnea, deja condamnat şi cu încă un proces pe rol, era şef de partid şi preşedinte al Camerei deputaţilor. Ca prin minune, imaginea României nu avea de suferit. În legătură cu reprimarea manifestaţiei din 10 august 2018, proaspăt prezidenţiabila a reluat teza abracadabrantă a “loviturii de stat”, deoarece s-a încercat intrarea în “guvernul României” (aţi observat, cred, cu câtă emfază pronunţă Dăncilă, în mod repetat, sintagma “guvernul României”). Şi, ca să-şi arate buna credinţă, a încheiat apoteotic: “poate că manifestanţii aveau şi revendicări legitime, nu ştiu, eu eram în concediu”. Aiuritor!

E uşor să ne imaginăm cum va arăta campania Vioricăi Dăncilă: se va prezenta drept persoana (“neconflictuală”) capabilă să înlăture “ura” şi “dezbinarea” dintre români (vechi laitmotiv pesedist), va insista pe ideea că va apăra interesele României şi ale românilor (nu cum fac alţii…), se va auto-victimiza (ea, o femeie puternică, dar totuşi o femeie…) de fiecare dată când contracandidaţii o vor ataca, va adopta, ca şef al guvernului, măsuri populiste (tradiţionalele pomeni electorale) prin care să mobilizeze electoratul pesedist. La care se adaugă şantajarea şefilor organizaţiilor locale, ameninţaţi că vor fi destituiţi dacă nu vor asigura scoruri mulţumitoare.

Sunt oare jocurile făcute de pe acum, încât vom avea o finală Iohannis-Barna? Nu e bine să ne lăsăm obnubilaţi de un optimism excesiv. Ne amuză greşelile de exprimare ale Vioricăi Dăncilă, dar milioane de compatrioţi de-ai noştri au probleme cu gramatica şi nu citesc nici măcar o carte pe an. PSD are, încă, mijloace de a-şi motiva electoratul (vd., în acest sens, foarte pertinentul articol al lui Petre Bădică din Newsweek). În fine, dacă Iohannis şi Barna se vor ataca dur unul pe altul, asta va fi spre folosul lui Dăncilă. Atenţie, miza este foarte mare: doar dacă Dăncilă nu trece de primul tur, putem lua în calcul sfârşitul guvernării pesediste. E vorba în definitiv – ca să reluăm chiar cuvintele actualului lider al PSD – şi de imaginea ţării: candidatura unui personaj ca Viorica Dăncilă ne aruncă în ridicol. Dar dacă dna Dăncilă trece în turul doi, ridicolul se transformă în penibil.

Text publicat, în premieră, în Ziarul de Iași.

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Newsweek. Petre Bădică. Câți mai suntem?
Previous article Adrian Papahagi. Caramitru. Andrei Caramitru
[ Alexandru Călinescu ]

[ Alexandru Călinescu ]

Alexandru Calinescu (n. 1945, Iasi) este profesor de literatura franceza la Universitatea „Al.I. Cuza”, Iasi, si director al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iasi. Are rubrici permanente in revista Dilema veche si in cotidianul Ziarul de Iasi. Distinctii: Premiul Uniunii Scriitorilor (1972), Premiul Academiei Romane (1990), Premiul „Ateneu” de critica si istorie literara, Medalia Jubiliara a Universitatii din Angers – Franta (1991), Ordinul „Meritul Cultural” (2000), Ordinul „Palmes Académiques” conferit de guvernul francez (2000), „L’Ordre National du Merite” conferit de presedintele Frantei (2004). Volume publicate: Caragiale sau virsta moderna a literaturii (Albatros, 1976), Perspective critice (Junimea, 1978), Biblioteci deschise (Cartea Româneasca, 1987). La Editura Polirom a mai publicat volumul Interstitii (1998).

Related Posts

Despre o anume modestie a fericirii
April 10th, 2021

Despre o anume modestie a fericirii

Daniel Uncu. Două constructe smintite
April 5th, 2021

Daniel Uncu. Două constructe smintite

Pandemie, isterie şi politica prudenţei
March 31st, 2021

Pandemie, isterie şi politica prudenţei

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
„De vita beata”, Seneca Cultură

„De vita beata”, Seneca

Apr 20th, 2021
Între reprimare și înfrânare, câteva reflecții asupra moralității sexuale Cultură

Între reprimare și înfrânare, câteva reflecții asupra moralității sexuale

Apr 19th, 2021
George Orwell despre populism, patriotism și cenzură mascată Debate

George Orwell despre populism, patriotism și cenzură mascată

Apr 19th, 2021
Un interviu cu James Buchanan. „Să duci, mai întâi, până la capăt consecințele logice ale ideilor tale și apoi să iei o poziție ideologică” Economie

Un interviu cu James Buchanan. „Să duci, mai întâi, până la capăt consecințele logice ale ideilor tale și apoi să iei o poziție ideologică”

Apr 18th, 2021
André Gide: „Analiza psihologică a pierdut pentru mine orice interes din momentul când mi-am dat seama că omul încearcă trăirile pe care crede că le încearcă” Cultură

André Gide: „Analiza psihologică a pierdut pentru mine orice interes din momentul când mi-am dat seama că omul încearcă trăirile pe care crede că le încearcă”

Apr 18th, 2021
Destinul educației umaniste în Universitatea americană Cultura

Destinul educației umaniste în Universitatea americană

Apr 18th, 2021
Democrațiile, arhitectura, urbanismul, ecologia și binele comun, 1945-2020 Cultură

Democrațiile, arhitectura, urbanismul, ecologia și binele comun, 1945-2020

Apr 17th, 2021
Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse Debate

Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse

Apr 15th, 2021
Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale Debate

Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale

Apr 15th, 2021
Dumnezeul Filozofilor Filozofie

Dumnezeul Filozofilor

Apr 15th, 2021
Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca Cultură

Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca

Apr 14th, 2021
Biserica în prezent și în viitor Cultură

Biserica în prezent și în viitor

Apr 14th, 2021
Muzică sacră, timp sacru Cultură

Muzică sacră, timp sacru

Apr 14th, 2021
Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin Cultură

Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin

Apr 13th, 2021
Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă Debate

Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă

Apr 13th, 2021
Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza) Debate

Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza)

Apr 13th, 2021
Imaginația și voința: ești ceea ce privești Debate

Imaginația și voința: ești ceea ce privești

Apr 13th, 2021
Un naș cu inima cât un tren ALTFEL

Un naș cu inima cât un tren

Apr 12th, 2021
Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor Cultură

Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor

Apr 12th, 2021
Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini” Cultură

Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini”

Apr 12th, 2021
Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor Debate

Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor

Apr 12th, 2021
Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția? Debate

Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția?

Apr 11th, 2021
Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu Literatură

Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu

Apr 10th, 2021
Despre o anume modestie a fericirii Opinii

Despre o anume modestie a fericirii

Apr 10th, 2021
O ortodoxie blândă Cultură

O ortodoxie blândă

Apr 9th, 2021
Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide Cultură

Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide

Apr 9th, 2021
Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne Cultură

Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne

Apr 8th, 2021
„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel Cultură

„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel

Apr 7th, 2021
C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia Cultură

C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia

Apr 7th, 2021
Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului Cultură

Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului

Apr 6th, 2021
Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie Uncategorized

Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie

Apr 6th, 2021
Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos  V. Războiul ALTFEL

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos V. Războiul

Apr 5th, 2021
Daniel Uncu. Două constructe smintite Opinii

Daniel Uncu. Două constructe smintite

Apr 5th, 2021
Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin Cultură

Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin

Apr 5th, 2021
Ce ne facem cu limbajul poetic? Cultură

Ce ne facem cu limbajul poetic?

Apr 5th, 2021
Feminitatea prin ochii lui Balzac Cultură

Feminitatea prin ochii lui Balzac

Apr 5th, 2021
Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare Debate

Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare

Apr 4th, 2021
Ce exprimă muzica? Cultura

Ce exprimă muzica?

Apr 4th, 2021
D. P. Aligică: Recomandare la recomandare Debate

D. P. Aligică: Recomandare la recomandare

Apr 3rd, 2021
Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov Literatură

Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov

Apr 3rd, 2021
Credința din perspectivă fenomenologică Filozofie

Credința din perspectivă fenomenologică

Apr 3rd, 2021
Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis Cultură

Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis

Apr 2nd, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.