• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Alexandru Călinescu. De la „sorosişti” la „rezişti”
Alexandru Călinescu. De la „sorosişti” la „rezişti”
Home
Opinii

Alexandru Călinescu. De la „sorosişti” la „rezişti”

February 28th, 2021 [ Marginalia ] [ Marginalia ] Opinii comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

E inutil a căuta în toate astea o logică când singurul scop este tăvălirea în noroi a adversarilor. Vorba poetului romantic Alfred de Musset: „Qu’importe le flacon pourvu qu’on ait l’ivresse” („Ce mai contează sticla, important este să mă îmbăt”).

Ar fi nerealist (şi, în fond, inadecvat) să le cerem politicienilor un plus de decenţă şi de măsură atunci când îi combat pe adversari („a combate” înseamnă din păcate, în cele mai multe cazuri, a discredita). Este, în schimb, firesc să ne aşteptăm ca gazetarii să fie echidistanţi şi să nu se transforme în propagandişti zeloşi. Dacă analizăm mai îndeaproape retorica diabolizării adversarilor politici observăm că ea nu excelează nici prin imaginaţie, nici prin subtilitate. Sunt ani buni de când Partidului Social-Democrat i s-a lipit eticheta „ciuma roşie”. Cei vizaţi n-au făcut prea mare efort ca să contracareze această formulă stigmatizantă. Liviu Dragnea n-a găsit altceva mai bun decât să vorbească la infinit despre „statul paralel”, o forţă ocultă care vrea răul românilor. După ce Dragnea a intrat la închisoare, povestea cu „statul paralel” a devenit caducă şi ridicolă. Cealaltă acuză la adresa opoziţiei de atunci şi mai ales a zecilor de mii de manifestanţi din ianuarie 2017 şi din lunile care au urmat a fost aceea de „sorosişti”, unelte plătite ale lui Soros – clişeu care mai circulă şi astăzi. Chiar zilele trecute o persoană care se numeşte, cred, Cerva, făcea o distincţie între cei care protestează acum (oameni lucizi, patrioţi adevăraţi) şi manifestanţii de acum patru ani, care habar n-aveau de ce protestează şi care erau plătiţi de Soros. Mai poate avea succes un astfel de discurs rudimentar? S-ar părea că da.

Întrucât la acele manifestaţii de protest participanţii se reuneau sub semnul „Rezist”, a apărut acum un nou cuvânt, „reziştii”, dublură a prea uzitatului „sorosiştii”. Sunt vizaţi astfel mai ales cei din USR-PLUS, dar, prin contaminare, intră aici şi liberalii. Există cel puţin două posturi de televiziune care bombardează publicul cu fel de fel de pretinse „ştiri” despre nenorocirile pe care le provoacă „reziştii”; ar fi însă nedrept să nu recunoaştem că România TV deţine aici întâietate absolută. Iată doar câteva exemple, dintr-o recoltă ce tinde să ia dimensiuni halucinante: „Reziştii vor să pună mâna pe televiziunea publică”, „Gafele reziştilor habarnişti de la guvernare”, „Cele mai mari proteste faţă de regimul rezist”, „Tragedii în lanţ în regimul rezist”, „Cum se urcă reziştii cu labele pe justiţie”, „Şeful PSD anunţă proteste împotriva abuzurilor reziştilor”, „Proteste pentru demiterea guvernului rezist”, „Milioane de oameni loviţi de măsurile reziştilor”, „Tăierile mascate ale regimului rezist”, „Decizia finală a reziştilor care subjugă magistraţii” etc., etc. Ultimul exemplu se referă, aţi ghicit, la desfiinţarea Secţiei speciale, ceea ce dă naştere unei constatări pe cât de surprinzătoare, pe atât de emoţionante: „Iordache a trecut de partea reziştilor”. Un moment important în lupta împotriva „reziştilor” a fost moţiunea din parlament vizându-l pe Vlad Voiculescu, personaj în cel mai înalt grad detestat de anti-rezişti; iată cum titra România TV în ziua votului din parlament: „Vot pentru destituirea ministrului rezist: sfidarea lui Voiculescu – anunţă că stă 4 ani la ciolan”. Vulgaritatea exprimării nu trebuie să ne mire; Marcel Ciolacu, lider de partid, dar om din popor, vorbeşte în aceşti termeni despre primul ministru: „Cîţule, jos labele de pe justiţie”, „Cîţu a primit la Bruxelles nişte palme peste ochi”.

Alte procedee utilizate sunt deformarea realităţii şi exagerarea deliberată. Disensiunile din sânul coaliţiei de la guvernare capătă proporţii cosmice (până şi Digi 24 participă la această psihodramă). Ni s-au dat asigurări că mai mulţi parlamentari liberali vor vota în favoarea moţiunii de demitere a lui Voiculescu. Telespectatorul care citeşte pe burtieră: „Scandal monstru între oamenii preşedintelui Iohannis” şi-ar putea imagina că la vârful puterii se dau lupte crâncene între grupări rivale şi că se împart din belşug – vorba lui Ciolacu – „palme peste ochi”. Protestele de stradă (anti-vaccin, anti-austeritate etc.) capătă şi ele proporţii impresionante, ai crede că sute de mii de oameni au venit în Piaţa Victoriei să dea jos guvernul. Natura însăşi a luat-o razna din cauza reziştilor – geruri cumplite, drumuri troienite, sate inundate ş.a.m.d. Antena 3 a rezumat cel mai bine (ce vreţi, profesionişti de elită!) această stare de lucruri explozivă: „Fierbe guvernul, Fierbe strada, Fierbe Europa, ROMÂNIA DĂ ÎN CLOCOT!”

„Reziştilor” li se mai spune şi „neo-marxişti”, ceea ce iarăşi nu e o găselniţă prea grozavă. Folosită anapoda, eticheta duce la un delicios non-sens: „Neo-marxiştii vor să privatizeze bogăţiile statului” (recunoaştem aici marca România TV). Dar e inutil a căuta în toate astea o logică când singurul scop este tăvălirea în noroi a adversarilor. Vorba poetului romantic Alfred de Musset: „Qu’importe le flacon pourvu qu’on ait l’ivresse” („Ce mai contează sticla, important este să mă îmbăt”).

text publicat în premieră în Ziarul de Iași

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Édouard Balladur - Partea a II-a: Asociere, separare și regăsire. Preliminariile coabitării (1969-1986)
Previous article Noica și marxismul. O explorare
[ Marginalia ]

[ Marginalia ]

Related Posts

Despre o anume modestie a fericirii
April 10th, 2021

Despre o anume modestie a fericirii

Daniel Uncu. Două constructe smintite
April 5th, 2021

Daniel Uncu. Două constructe smintite

Pandemie, isterie şi politica prudenţei
March 31st, 2021

Pandemie, isterie şi politica prudenţei

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Între reprimare și înfrânare, câteva reflecții asupra moralității sexuale Cultură

Între reprimare și înfrânare, câteva reflecții asupra moralității sexuale

Apr 19th, 2021
George Orwell despre populism, patriotism și cenzură mascată Debate

George Orwell despre populism, patriotism și cenzură mascată

Apr 19th, 2021
Un interviu cu James Buchanan. „Să duci, mai întâi, până la capăt consecințele logice ale ideilor tale și apoi să iei o poziție ideologică” Economie

Un interviu cu James Buchanan. „Să duci, mai întâi, până la capăt consecințele logice ale ideilor tale și apoi să iei o poziție ideologică”

Apr 18th, 2021
André Gide: „Analiza psihologică a pierdut pentru mine orice interes din momentul când mi-am dat seama că omul încearcă trăirile pe care crede că le încearcă” Cultură

André Gide: „Analiza psihologică a pierdut pentru mine orice interes din momentul când mi-am dat seama că omul încearcă trăirile pe care crede că le încearcă”

Apr 18th, 2021
Destinul educației umaniste în Universitatea americană Cultura

Destinul educației umaniste în Universitatea americană

Apr 18th, 2021
Democrațiile, arhitectura, urbanismul, ecologia și binele comun, 1945-2020 Cultură

Democrațiile, arhitectura, urbanismul, ecologia și binele comun, 1945-2020

Apr 17th, 2021
Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse Debate

Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse

Apr 15th, 2021
Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale Debate

Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale

Apr 15th, 2021
Dumnezeul Filozofilor Filozofie

Dumnezeul Filozofilor

Apr 15th, 2021
Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca Cultură

Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca

Apr 14th, 2021
Biserica în prezent și în viitor Cultură

Biserica în prezent și în viitor

Apr 14th, 2021
Muzică sacră, timp sacru Cultură

Muzică sacră, timp sacru

Apr 14th, 2021
Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin Cultură

Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin

Apr 13th, 2021
Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă Debate

Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă

Apr 13th, 2021
Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza) Debate

Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza)

Apr 13th, 2021
Imaginația și voința: ești ceea ce privești Debate

Imaginația și voința: ești ceea ce privești

Apr 13th, 2021
Un naș cu inima cât un tren ALTFEL

Un naș cu inima cât un tren

Apr 12th, 2021
Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor Cultură

Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor

Apr 12th, 2021
Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini” Cultură

Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini”

Apr 12th, 2021
Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor Debate

Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor

Apr 12th, 2021
Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția? Debate

Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția?

Apr 11th, 2021
Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu Literatură

Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu

Apr 10th, 2021
Despre o anume modestie a fericirii Opinii

Despre o anume modestie a fericirii

Apr 10th, 2021
O ortodoxie blândă Cultură

O ortodoxie blândă

Apr 9th, 2021
Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide Cultură

Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide

Apr 9th, 2021
Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne Cultură

Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne

Apr 8th, 2021
„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel Cultură

„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel

Apr 7th, 2021
C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia Cultură

C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia

Apr 7th, 2021
Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului Cultură

Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului

Apr 6th, 2021
Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie Uncategorized

Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie

Apr 6th, 2021
Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos  V. Războiul ALTFEL

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos V. Războiul

Apr 5th, 2021
Daniel Uncu. Două constructe smintite Opinii

Daniel Uncu. Două constructe smintite

Apr 5th, 2021
Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin Cultură

Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin

Apr 5th, 2021
Ce ne facem cu limbajul poetic? Cultură

Ce ne facem cu limbajul poetic?

Apr 5th, 2021
Feminitatea prin ochii lui Balzac Cultură

Feminitatea prin ochii lui Balzac

Apr 5th, 2021
Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare Debate

Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare

Apr 4th, 2021
Ce exprimă muzica? Cultura

Ce exprimă muzica?

Apr 4th, 2021
D. P. Aligică: Recomandare la recomandare Debate

D. P. Aligică: Recomandare la recomandare

Apr 3rd, 2021
Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov Literatură

Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov

Apr 3rd, 2021
Credința din perspectivă fenomenologică Filozofie

Credința din perspectivă fenomenologică

Apr 3rd, 2021
Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis Cultură

Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis

Apr 2nd, 2021
Câteva fragmente din „Lupul de stepă”, de Herman Hesse Cultură

Câteva fragmente din „Lupul de stepă”, de Herman Hesse

Apr 2nd, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.