• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Alexandru Călinescu. Femeia, eterna poveste…
Alexandru Călinescu. Femeia, eterna poveste…
Home
ALTFEL

Alexandru Călinescu. Femeia, eterna poveste…

July 16th, 2019 [ Alexandru Călinescu ] [ Alexandru Călinescu ] ALTFEL comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

“A pretinde că, în sport, în orice sport, femeia e capabilă de exact aceleaşi lucruri ca bărbatul este, poate, corect politic, dar este, cu siguranţă, o afirmaţie de o flagrantă ipocrizie.”

Deşi, aşa cum am mărturisit în mai multe rânduri, sunt un mare amator de fotbal, în mod normal aş fi rămas indiferent la meciurile echipelor feminine. Aflându-mă însă la Paris în această perioada, când se desfăşoară campionatul mondial de fotbal feminin, am fost – vrând nevrând – prins în euforia generală. Într-adevăr, campionatul a devenit un eveniment intens mediatizat, cu atât mai mult cu cât în competiţie este angrenată şi echipa ţării gazdă, prilej de ostentative efuziuni patriotice. Înaintea întâlnirii dintre Franţa şi Brazilia s-a spus, nici mai mult nici mai puţin, că meciul reeditează într-un fel finala camionatului mondial din 1998, când Franţa lui Zidane a cucerit titlul. Meciurile sunt transmise de mai multe televiziuni, cotidianul sportiv L’Equipeconsacră evenimentului un număr impresionant de pagini, comentatorii îşi dau silinţa să ne demonstreze că jucătoarele au calităţi tehnice excepţionale şi că toate confruntările sunt pasionante. Ba chiar ni se spune că fotbalul feminin e mai “curat” decât fotbalul masculin, întrucât jucătoarele nu fac circ, nu se tăvălesc pe jos şi nu urlă ca din gură de şarpe atunci când sunt faultate.

Numai că totul prea seamănă, aşa cum au remarcat câteva spirite lucide, a entuziasm obligatoriu, a euforie provocată artificial. Refractarii sunt imediat, şi cu severitate, sancţionaţi. Filosoful Alain Finkielkraut a stârnit un val de proteste după ce a declarat că nu astfel, cu ghete şi cu sudoarea curgându-le pe obraji, îi place să le vadă pe femei: grav derapaj sexist… Fostul internaţional (şi jucător la PSG) Paul Le Guen, persoană echilibrată şi plină de bun simţ, a fost insultat copios după ce a mărturisit că s-a plictisit la meciul dintre Franţa şi Coreea de Sud. Un prezentator vedetă de la un mare canal TV a trebuit să-şi ceară scuze pentru că emisese nişte opinii admirative cu privire la farmecul estetic al unei jucătoare: făcându-şi mea culpa, omul a recunoscut că atunci când a conştientizat derapajul a fost pur şi simplu “devastat”.

Acest campionat mondial are, evident, o miză economică (publicitate, atragerea unui public nou, deşi statisticile arată că tot bărbaţii formează publicul majoritar), dar şi una politică. Cotidianul de stânga Libération n-a ezitat să afirme că a privi un meci de fotbal feminin este un “act militant”. Confruntarea ideologică are loc şi la nivelul limbajului. Astfel, s-a discutat aprins despre cum trebuie feminizate substantivele ce denumesc posturile pe care le ocupă jucătoarele (problema redutabilă în franceză, dar pe care o regăsim şi în limba româna, care nu a admis deocamdată cuplurile fundaş-fundaţă, mijlocaş-mijlocaşă, inter-interă etc.). Ni se explică, doct, că e incorect să spunem “campionatul de fotbal feminin”, că doar nu spunem “campionatul de fotbal masculin”: soluţia corectă ar fi “campionatul mondial de fotbal femei”, “campionatul mondial de fotbal bărbaţi”. Sunt voci care protestează împotriva tratamentului discriminatoriu aplicat fotbalistelor: câştigă mult mai puţin decât băieţii (salariul mediu al fetelor din prima divizie este de doar 2500 de euro), franţuzoaicelor din echipa naţională li s-a promis, în caz că vor câştiga titlul mondial, o primă de 40000 de euro (Mbappé şi coechipierii lui au luat anul trecut, după victoria din Rusia, câte 350000 de euro) etc. Cei care se inflamează la vederea acestor cifre uită însă că numărul spectatorilor la meciurile din campionatul feminin naţional este foarte mic, că drepturile financiare pentru transmisiile televizate sunt în consecinţă nesemnificative şi că nici o jucătoare nu poate măcar visa la popularitatea unui Neymar, unui Mbappé, unui Ronaldo. Aşa că, după cum remarca – fără răutate – cineva, acea suma de 40000 de euro pare decentă, dacă nu cumva niţel generoasă.

Dar asociaţiile feministe s-au mobilizat şi socotesc că avem a face cu un moment de răscruce în lupta pentru egalitate şi pentru emanciparea femeilor. Fotbalul feminin, notează eseista Elisabeth Lévy, face acum parte din panoplia cauzelor feministe nobile, acelea care educă masele şi le eliberează de prejudecăţile sexiste. E, ca să folosim jargonul la modă, un factor de progres societal. Însă tot E.Lévy, cunoscută ca o non-conformistă ce nu-şi drămuieşte vorbele, consideră că femeile sunt libere să joace fotbal ceea ce nu înseamnă că suntem obligaţi să proclamăm că asistăm la un spectacol fabulos. Mai mult, adaugă eseista, la mijloc e o utilizare frauduloasă a principiului egalităţii, întrucât sportul e unul dintre ultimele refugii ale diferenţei dintre sexe, diferenţa pe care ideologiile “progresiste” tind să o anuleze. A pretinde că, în sport, în orice sport, femeia e capabilă de exact aceleaşi lucruri ca bărbatul este, poate, corect politic, dar este, cu siguranţă, o afirmaţie de o flagrantă ipocrizie.

Să mai notez că, printre comentatorii sportivi care prestează la diferite televiziuni, sunt mai multe doamne de o competenţă ireproşabilă. Am remarcat, în ce mă priveşte, o încântatoare făptură blondă, cu nişte minunaţi ochi albaştri şi cu pletele curgându-i râu pe umeri şi… Au, sper că m-am oprit la timp şi mai ales sper că aceste rânduri nu au cum să cadă sub ochii vigilenţi ai gardienilor corectitudinii politice, altfel aş fi expus oprobriului public pentru crimă de sexism agravat.

Text publicat în premieră în Ziarul de Iași. 

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Adrian Papahagi. Cum funcționează cenzura pe Facebook
Previous article NW. Petre Bădică. Final de drum pentru Ecaterina Andronescu
[ Alexandru Călinescu ]

[ Alexandru Călinescu ]

Alexandru Calinescu (n. 1945, Iasi) este profesor de literatura franceza la Universitatea „Al.I. Cuza”, Iasi, si director al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iasi. Are rubrici permanente in revista Dilema veche si in cotidianul Ziarul de Iasi. Distinctii: Premiul Uniunii Scriitorilor (1972), Premiul Academiei Romane (1990), Premiul „Ateneu” de critica si istorie literara, Medalia Jubiliara a Universitatii din Angers – Franta (1991), Ordinul „Meritul Cultural” (2000), Ordinul „Palmes Académiques” conferit de guvernul francez (2000), „L’Ordre National du Merite” conferit de presedintele Frantei (2004). Volume publicate: Caragiale sau virsta moderna a literaturii (Albatros, 1976), Perspective critice (Junimea, 1978), Biblioteci deschise (Cartea Româneasca, 1987). La Editura Polirom a mai publicat volumul Interstitii (1998).

Related Posts

Silviu Man. TEHNOCALIPSA DUPĂ ELON ŞI ALTE CÂTEVA PROFEŢII „SECULARE”
January 22nd, 2021

Silviu Man. TEHNOCALIPSA DUPĂ ELON ŞI ALTE CÂTEVA PROFEŢII „SECULARE”

P. J. Proudhon: A fi guvernat
January 22nd, 2021

P. J. Proudhon: A fi guvernat

Milosz, Pannenberg, Nagel: "Iarta-i Doamne ca nu stiu ce fac!"
January 18th, 2021

Milosz, Pannenberg, Nagel: "Iarta-i Doamne ca nu stiu ce fac!"

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Ortodoxia ca factor geopolitic în contextul provocărilor modernității Cultură

Ortodoxia ca factor geopolitic în contextul provocărilor modernității

Jan 26th, 2021
Cristian Pătrășconiu. 33 de motive pentru a (re) citi Omul recent Cultura

Cristian Pătrășconiu. 33 de motive pentru a (re) citi Omul recent

Jan 26th, 2021
Lupta pana la capat: Te astepti sa fie vorba de unitati de elita. Nu este adevarat... Istorie

Lupta pana la capat: Te astepti sa fie vorba de unitati de elita. Nu este adevarat...

Jan 26th, 2021
Bogdan Glăvan. Frica este irațională Debate

Bogdan Glăvan. Frica este irațională

Jan 25th, 2021
Virgil Iordache. Fapte în Adevăr. Note de lectură la ”Maladia ideologiei şi terapia Adevărului” Debate

Virgil Iordache. Fapte în Adevăr. Note de lectură la ”Maladia ideologiei şi terapia Adevărului”

Jan 25th, 2021
Pe Disney+, copiii nu mai pot urmări „Peter Pan” sau „Pisicile aristocrate” pentru a nu se expune „modurilor de reprezentare învechite sau peiorative ale minorităților” Cultură

Pe Disney+, copiii nu mai pot urmări „Peter Pan” sau „Pisicile aristocrate” pentru a nu se expune „modurilor de reprezentare învechite sau peiorative ale minorităților”

Jan 25th, 2021
Ne distruge tehnologia din ziua de azi memoria? Debate

Ne distruge tehnologia din ziua de azi memoria?

Jan 25th, 2021
Alexandru Călinescu: Artele la control Cultură

Alexandru Călinescu: Artele la control

Jan 25th, 2021
Pe marginea unei provocări formulate de domnul Teodor Baconschi. Este teoria critică calea României către tradiția occidentală? Debate

Pe marginea unei provocări formulate de domnul Teodor Baconschi. Este teoria critică calea României către tradiția occidentală?

Jan 25th, 2021
O teorie: Pana sa-i mintim si manipulam pe altii, ne auto-mintim si auto-manipulam... Focus

O teorie: Pana sa-i mintim si manipulam pe altii, ne auto-mintim si auto-manipulam...

Jan 25th, 2021
Câteva fragmente din „Teoria râsului”, de Henri Bergson Filozofie

Câteva fragmente din „Teoria râsului”, de Henri Bergson

Jan 24th, 2021
„Middlemarch” & raţiunile inimii Cultură

„Middlemarch” & raţiunile inimii

Jan 24th, 2021
Despre schimbare doar de dragul schimbării Educație

Despre schimbare doar de dragul schimbării

Jan 24th, 2021
Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Alain Juppé. Patru decenii de loialitate. Partea II Debate

Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Alain Juppé. Patru decenii de loialitate. Partea II

Jan 24th, 2021
Daniel Uncu. Până când vom rezista ? Debate

Daniel Uncu. Până când vom rezista ?

Jan 24th, 2021
D. P. Aligica: Neototalitarianismul contemporan vizeaza libertatea de expresie; in absenta ei, votarea nu-i incurca si va fi mentinuta... Filozofie politică

D. P. Aligica: Neototalitarianismul contemporan vizeaza libertatea de expresie; in absenta ei, votarea nu-i incurca si va fi mentinuta...

Jan 24th, 2021
Christina Zarifopol-Illias: Alte povesti ale doamnelor si domnilor din Bucuresti: "Strada Palade 23" Societate

Christina Zarifopol-Illias: Alte povesti ale doamnelor si domnilor din Bucuresti: "Strada Palade 23"

Jan 23rd, 2021
Cetățeanul dependent Societate

Cetățeanul dependent

Jan 23rd, 2021
Câteva intuiții matematice pentru noțiuni teologice (partea I) Cultură

Câteva intuiții matematice pentru noțiuni teologice (partea I)

Jan 23rd, 2021
C. A. Rosetti: A cugeta este a urzi. Ca sa fiu urzitor trebuie sa fiu liber.... Istoria ideilor

C. A. Rosetti: A cugeta este a urzi. Ca sa fiu urzitor trebuie sa fiu liber....

Jan 23rd, 2021
I. D. Sîrbu: Pe pielea lor se va vedea cat de lasi, milogi, concesivi si tradatori pot sa fie fiii liberalismului si nepotii declaratiei drepturilor omului... Literatură

I. D. Sîrbu: Pe pielea lor se va vedea cat de lasi, milogi, concesivi si tradatori pot sa fie fiii liberalismului si nepotii declaratiei drepturilor omului...

Jan 23rd, 2021
Calea mai puțin bătătorită a lui Clarence Thomas Politică

Calea mai puțin bătătorită a lui Clarence Thomas

Jan 22nd, 2021
Florin Cojocariu: Ce se întâmplă acum in SUA e cu totul ieșit din comun Politică

Florin Cojocariu: Ce se întâmplă acum in SUA e cu totul ieșit din comun

Jan 22nd, 2021
Czesław Miłosz: „Ținutul Ulro”. Fragmente Cultură

Czesław Miłosz: „Ținutul Ulro”. Fragmente

Jan 22nd, 2021
„Civilizația” lui Kenneth Clark după 50 de ani Cultură

„Civilizația” lui Kenneth Clark după 50 de ani

Jan 22nd, 2021
Episcopul Ignatie al Hușilor. O mică persiflare (conservatoare) Opinii

Episcopul Ignatie al Hușilor. O mică persiflare (conservatoare)

Jan 22nd, 2021
Bogdan Călinescu. A gândi liber Debate

Bogdan Călinescu. A gândi liber

Jan 22nd, 2021
O imagine. Două coloane. Despre violențele din Statele Unite Politică

O imagine. Două coloane. Despre violențele din Statele Unite

Jan 22nd, 2021
Silviu Man. TEHNOCALIPSA DUPĂ ELON ŞI ALTE CÂTEVA PROFEŢII „SECULARE” ALTFEL

Silviu Man. TEHNOCALIPSA DUPĂ ELON ŞI ALTE CÂTEVA PROFEŢII „SECULARE”

Jan 22nd, 2021
P. J. Proudhon: A fi guvernat ALTFEL

P. J. Proudhon: A fi guvernat

Jan 22nd, 2021
Dragos Paul Aligica. Noi nu am avut de ales: A fost simplu. Generatia urmatoare insa are... Educație

Dragos Paul Aligica. Noi nu am avut de ales: A fost simplu. Generatia urmatoare insa are...

Jan 22nd, 2021
Rețeaua – cea mai recentă utopie Debate

Rețeaua – cea mai recentă utopie

Jan 21st, 2021
Boemul și revoluționarul Cultură

Boemul și revoluționarul

Jan 21st, 2021
Alexandru Lăzescu. Riscuri și costuri pandemice Opinii

Alexandru Lăzescu. Riscuri și costuri pandemice

Jan 21st, 2021
Bogdan Călinescu. Despre Trump, cu luciditate și obiectivitate Opinii

Bogdan Călinescu. Despre Trump, cu luciditate și obiectivitate

Jan 21st, 2021
Melania Cincea. Dandy mârâind la „câinele alfa” Opinii

Melania Cincea. Dandy mârâind la „câinele alfa”

Jan 21st, 2021
Marcela Țușcă: "Aici prezintă Domnul Țușcă Petrică" Istorie

Marcela Țușcă: "Aici prezintă Domnul Țușcă Petrică"

Jan 21st, 2021
Dragoș Paul Aligică: Si astfel vom avea din nou două categorii, două clase, două tipuri umane... Cultură

Dragoș Paul Aligică: Si astfel vom avea din nou două categorii, două clase, două tipuri umane...

Jan 21st, 2021
Tanarul Eliade: o excursie de grup absolut -dar absolut- memorabila! Istoria ideilor

Tanarul Eliade: o excursie de grup absolut -dar absolut- memorabila!

Jan 21st, 2021
O scrisoare de la Ion D. Sîrbu către Liviu Rusu Cultura

O scrisoare de la Ion D. Sîrbu către Liviu Rusu

Jan 20th, 2021
Despre Sinele ca poveste: Suntem noi oare numai propriile noastre povești? Filozofie

Despre Sinele ca poveste: Suntem noi oare numai propriile noastre povești?

Jan 20th, 2021
Timpuri potrivnice Cultura

Timpuri potrivnice

Jan 20th, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.