• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Alexandru Călinescu. Gânduri triste într-o zi festivă
Alexandru Călinescu. Gânduri triste într-o zi festivă
Home
Societate

Alexandru Călinescu. Gânduri triste într-o zi festivă

September 3rd, 2018 [ Marginalia ] [ Marginalia ] Societate comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

Iniţiativa instituirii unei Zile a Limbii Române este de dată recentă. A avut-o în 2011 deputatul PNL pentru diaspora Viorel Badea, iar în 2013 a fost legiferată ca zi festivă. În fapt, ea era menită să fie şi un gest de solidaritate cu românii de dincolo de Prut, care aniversează, tot astăzi, momentul în care în Republica Moldova, în 1989, limba română a devenit limba oficială şi s-a adoptat alfabetul latin. Pentru moldoveni, aşadar, sărbătoarea are o semnificaţie deosebită. La noi, ea ar trebui să fie (şi) un prilej de a reflecta la starea jalnică la care a ajuns limba română.Două sunt, cred, fenomenele care se observă cu ochiul liber: sărăcirea limbii şi stâlcirea ei. Am mai vorbit, în repetate rânduri, despre aceste lucruri şi fireşte că nu sunt singurul. E uimitor să constaţi cu câtă rapiditate oamenii preiau şi difuzează cuvinte folosite aiurea sau construcţii greşite. Voi da doar câteva exemple. Un stereotip larg răspândit, mai ales în discursul tinerilor, este adjectivul „epic”, folosit unde te aştepţi mai puţin: e un cuvânt „bun la toate”, care îl scuteşte pe vorbitor de un efort intelectual suplimentar. Multe sunt cuvintele care, îndeosebi sub influenţa limbii engleze, nu mai au sensurile lor consacrate. Unul dintre aceste cuvinte este „patetic”, altul este „versatil”: „patetic” a ajuns să însemne „ridicol” iar „versatil” a căpătat conotaţii pozitive, fiind folosit de-a valma pentru persoane şi obiecte (cu sensul de „capabil să îndeplinească mai multe funcţii”). Despre proliferarea lui „ca şi” (chiar şi acolo unde ţi se împleticeşte limba în gură: „ca şi şomer”), „locaţie”, „provocare”, „oportunitate” etc. am tot vorbit. Folosirea abuzivă a lui „acesta”, „aceasta” acolo unde şi-ar afla locul pronumele personale „el”,„ea” a devenit o adevărată plagă a „stilului” (dacă stil îl putem numi) jurnalistic. Relaţia ziariştilor cu limba română este, de altfel, una foarte îndoielnică. Chiar zilele trecute, la un post TV, o tânără afirma, cu toată seriozitatea, următoarele: „comunicatul ambasadei SUA contrazice dramatic scrisoarea lui Rudy Giuliani”. Ce înţelege juna comentatoare prin „dramatic” mi-e greu să intuiesc. Mă întreb însă ce cuvânt ar fi trebuit ea să folosească atunci când s-a aflat că Giuliani a fost plătit pentru scrisoarea pe care a semnat-o… „Patetic”? „Versatil”?

E de aşteptat ca astăzi politicienii să facă declaraţii vibrante în care să-şi declare amorul profund şi etern pentru limba română. Bine ar fi ca ei să-şi dovedească această mare iubire vorbind şi scriind corect româneşte. Miercuri seara, colegul Bogdan Creţu înregistra „la cald” o frază ce poartă o marcă inconfundabilă: „Mai mult de atât, firmele de lobby îmbrăţişează o cauză care urmează să o susţină oficial dacă cred în ea”. E scandalos că al doilea om în stat, după atâţia ani de când e în politică, face aceleaşi greşeli elementare. Pe cât de preţios şi de infatuat este Călin Popescu Tăriceanu, pe atât de plin de clişee şi de erori de gramatică este discursul său. De altfel, coaliţia care se află astăzi la guvernare bate toate recordurile în materie de agramatism. E o coaliţie care ne-a „dăruit” doi miniştri ai educaţiei (inenarabilul Liviu Pop şi sclifositul plin de morgă Valentin Popa) certaţi cu gramatica şi care, în plus, pretind că o serie de trăsnăi pe care le debitează se datorează faptului că vorbesc în …„dialectul” ţinutului din care provin! E o prostie, bineînţeles, dar, chiar dacă ar fi aşa, unui ministru (cu atât mai mult unui ministru al educaţiei) nu-i este îngăduit să vorbească în „dialect”: el trebuie să fie un model în mânuirea limbii române literare. Gafele Mariei Grapini, ca şi ale Vioricăi Dăncilă, au stârnit hohote de râs şi au devenit subiectul a nenumărate glume. Cele câteva minute de pe Youtube (vai, prea puţine!) cu prestaţia ministrului economiei Dănuţ Andruşca ne arată un personaj cu un grav handicap intelectual, incapabil să lege mai mult de cinci-şase cuvinte.

Aberaţii, agramatisme, dezacorduri, confuzii etc., etc., dar mai e şi blestemul „limbii de lemn”. Domnii şi doamnele de la putere repetă, papagaliceşte, o serie – redusă ca număr – de clişee, dintre care se detaşează câteva: „statul paralel”, „protocoalele”, „binomul”. Sărăcia exprimării reflectă precaritatea gândirii. Discursul acestor oameni e previzibil şi repetitiv. O limbă de lemn de o factură aparte practică ministrul justiţiei Tudorel Toader. Discursul domniei sale, care se vrea erudit şi la obiect, e în cel mai înalt grad adormitor: el curge fără pauze, dă impresia că nu se va opri niciodată, are inflexiuni în voce care se doresc subtile, adoptă un ton arogant-profesoral care nu admite replică, mai ales acolo unde oratorul lansează răutăţi gratuite sau acuzaţii nedrepte. A fost, recent, un moment de mare voluptate sa-l auzim rostind, solemn, „optusprezece”. Ascendentul său intelectual în guvern trebuie să fie foarte mare, deoarece a doua zi Viorica Dăncilă ne-a delectat cu un sonor „patrusprezece”.

Ce s-ar mai putea adăuga ? Că, decât să se pozeze în ie (vezi bine, legătura cu tradiţiile strămoşeşti), decât să facă declaraţii sforăitoare de genul „mândru că sunt român”, cei numiţi mai sus şi mulţi, mulţi alţii ar trebui în primul rând să se îngrijească de limba în care se exprimă. Şi nu să ne sfideze cu incultura şi agramatismul lor.

Textul a fost publicat, în versiune primă în ”Ziarul de Iași” și apare aici cu acordul autorului. 

  • Tags
  • limba
  • limba română
  • ziarul de iași

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Newsweek. Silviu Sergiu. Moartea domnului Gâzea
Previous article Martin S. Martin. Patrulele rahaților
[ Marginalia ]

[ Marginalia ]

Related Posts

Ortodoxia ca factor geopolitic în contextul provocărilor modernității
January 26th, 2021

Ortodoxia ca factor geopolitic în contextul provocărilor modernității

Ne distruge tehnologia din ziua de azi memoria?
January 25th, 2021

Ne distruge tehnologia din ziua de azi memoria?

Alexandru Călinescu: Artele la control
January 25th, 2021

Alexandru Călinescu: Artele la control

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Persistența scolasticii Cultură

Persistența scolasticii

Jan 26th, 2021
Fragment din Immanuel Kant, „Spre pacea eternă. Un proiect filosofic” Uncategorized

Fragment din Immanuel Kant, „Spre pacea eternă. Un proiect filosofic”

Jan 26th, 2021
Ortodoxia ca factor geopolitic în contextul provocărilor modernității Cultură

Ortodoxia ca factor geopolitic în contextul provocărilor modernității

Jan 26th, 2021
Cristian Pătrășconiu. 33 de motive pentru a (re) citi Omul recent Cultura

Cristian Pătrășconiu. 33 de motive pentru a (re) citi Omul recent

Jan 26th, 2021
Lupta pana la capat: Te astepti sa fie vorba de unitati de elita. Nu este adevarat... Istorie

Lupta pana la capat: Te astepti sa fie vorba de unitati de elita. Nu este adevarat...

Jan 26th, 2021
Bogdan Glăvan. Frica este irațională Debate

Bogdan Glăvan. Frica este irațională

Jan 25th, 2021
Virgil Iordache. Fapte în Adevăr. Note de lectură la ”Maladia ideologiei şi terapia Adevărului” Debate

Virgil Iordache. Fapte în Adevăr. Note de lectură la ”Maladia ideologiei şi terapia Adevărului”

Jan 25th, 2021
Pe Disney+, copiii nu mai pot urmări „Peter Pan” sau „Pisicile aristocrate” pentru a nu se expune „modurilor de reprezentare învechite sau peiorative ale minorităților” Cultură

Pe Disney+, copiii nu mai pot urmări „Peter Pan” sau „Pisicile aristocrate” pentru a nu se expune „modurilor de reprezentare învechite sau peiorative ale minorităților”

Jan 25th, 2021
Ne distruge tehnologia din ziua de azi memoria? Debate

Ne distruge tehnologia din ziua de azi memoria?

Jan 25th, 2021
Alexandru Călinescu: Artele la control Cultură

Alexandru Călinescu: Artele la control

Jan 25th, 2021
Pe marginea unei provocări formulate de domnul Teodor Baconschi. Este teoria critică calea României către tradiția occidentală? Debate

Pe marginea unei provocări formulate de domnul Teodor Baconschi. Este teoria critică calea României către tradiția occidentală?

Jan 25th, 2021
O teorie: Pana sa-i mintim si manipulam pe altii, ne auto-mintim si auto-manipulam... Focus

O teorie: Pana sa-i mintim si manipulam pe altii, ne auto-mintim si auto-manipulam...

Jan 25th, 2021
Câteva fragmente din „Teoria râsului”, de Henri Bergson Filozofie

Câteva fragmente din „Teoria râsului”, de Henri Bergson

Jan 24th, 2021
„Middlemarch” & raţiunile inimii Cultură

„Middlemarch” & raţiunile inimii

Jan 24th, 2021
Despre schimbare doar de dragul schimbării Educație

Despre schimbare doar de dragul schimbării

Jan 24th, 2021
Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Alain Juppé. Patru decenii de loialitate. Partea II Debate

Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Alain Juppé. Patru decenii de loialitate. Partea II

Jan 24th, 2021
Daniel Uncu. Până când vom rezista ? Debate

Daniel Uncu. Până când vom rezista ?

Jan 24th, 2021
D. P. Aligica: Neototalitarianismul contemporan vizeaza libertatea de expresie; in absenta ei, votarea nu-i incurca si va fi mentinuta... Filozofie politică

D. P. Aligica: Neototalitarianismul contemporan vizeaza libertatea de expresie; in absenta ei, votarea nu-i incurca si va fi mentinuta...

Jan 24th, 2021
Christina Zarifopol-Illias: Alte povesti ale doamnelor si domnilor din Bucuresti: "Strada Palade 23" Societate

Christina Zarifopol-Illias: Alte povesti ale doamnelor si domnilor din Bucuresti: "Strada Palade 23"

Jan 23rd, 2021
Cetățeanul dependent Societate

Cetățeanul dependent

Jan 23rd, 2021
Câteva intuiții matematice pentru noțiuni teologice (partea I) Cultură

Câteva intuiții matematice pentru noțiuni teologice (partea I)

Jan 23rd, 2021
C. A. Rosetti: A cugeta este a urzi. Ca sa fiu urzitor trebuie sa fiu liber.... Istoria ideilor

C. A. Rosetti: A cugeta este a urzi. Ca sa fiu urzitor trebuie sa fiu liber....

Jan 23rd, 2021
I. D. Sîrbu: Pe pielea lor se va vedea cat de lasi, milogi, concesivi si tradatori pot sa fie fiii liberalismului si nepotii declaratiei drepturilor omului... Literatură

I. D. Sîrbu: Pe pielea lor se va vedea cat de lasi, milogi, concesivi si tradatori pot sa fie fiii liberalismului si nepotii declaratiei drepturilor omului...

Jan 23rd, 2021
Calea mai puțin bătătorită a lui Clarence Thomas Politică

Calea mai puțin bătătorită a lui Clarence Thomas

Jan 22nd, 2021
Florin Cojocariu: Ce se întâmplă acum in SUA e cu totul ieșit din comun Politică

Florin Cojocariu: Ce se întâmplă acum in SUA e cu totul ieșit din comun

Jan 22nd, 2021
Czesław Miłosz: „Ținutul Ulro”. Fragmente Cultură

Czesław Miłosz: „Ținutul Ulro”. Fragmente

Jan 22nd, 2021
„Civilizația” lui Kenneth Clark după 50 de ani Cultură

„Civilizația” lui Kenneth Clark după 50 de ani

Jan 22nd, 2021
Episcopul Ignatie al Hușilor. O mică persiflare (conservatoare) Opinii

Episcopul Ignatie al Hușilor. O mică persiflare (conservatoare)

Jan 22nd, 2021
Bogdan Călinescu. A gândi liber Debate

Bogdan Călinescu. A gândi liber

Jan 22nd, 2021
O imagine. Două coloane. Despre violențele din Statele Unite Politică

O imagine. Două coloane. Despre violențele din Statele Unite

Jan 22nd, 2021
Silviu Man. TEHNOCALIPSA DUPĂ ELON ŞI ALTE CÂTEVA PROFEŢII „SECULARE” ALTFEL

Silviu Man. TEHNOCALIPSA DUPĂ ELON ŞI ALTE CÂTEVA PROFEŢII „SECULARE”

Jan 22nd, 2021
P. J. Proudhon: A fi guvernat ALTFEL

P. J. Proudhon: A fi guvernat

Jan 22nd, 2021
Dragos Paul Aligica. Noi nu am avut de ales: A fost simplu. Generatia urmatoare insa are... Educație

Dragos Paul Aligica. Noi nu am avut de ales: A fost simplu. Generatia urmatoare insa are...

Jan 22nd, 2021
Rețeaua – cea mai recentă utopie Debate

Rețeaua – cea mai recentă utopie

Jan 21st, 2021
Boemul și revoluționarul Cultură

Boemul și revoluționarul

Jan 21st, 2021
Alexandru Lăzescu. Riscuri și costuri pandemice Opinii

Alexandru Lăzescu. Riscuri și costuri pandemice

Jan 21st, 2021
Bogdan Călinescu. Despre Trump, cu luciditate și obiectivitate Opinii

Bogdan Călinescu. Despre Trump, cu luciditate și obiectivitate

Jan 21st, 2021
Melania Cincea. Dandy mârâind la „câinele alfa” Opinii

Melania Cincea. Dandy mârâind la „câinele alfa”

Jan 21st, 2021
Marcela Țușcă: "Aici prezintă Domnul Țușcă Petrică" Istorie

Marcela Țușcă: "Aici prezintă Domnul Țușcă Petrică"

Jan 21st, 2021
Dragoș Paul Aligică: Si astfel vom avea din nou două categorii, două clase, două tipuri umane... Cultură

Dragoș Paul Aligică: Si astfel vom avea din nou două categorii, două clase, două tipuri umane...

Jan 21st, 2021
Tanarul Eliade: o excursie de grup absolut -dar absolut- memorabila! Istoria ideilor

Tanarul Eliade: o excursie de grup absolut -dar absolut- memorabila!

Jan 21st, 2021
O scrisoare de la Ion D. Sîrbu către Liviu Rusu Cultura

O scrisoare de la Ion D. Sîrbu către Liviu Rusu

Jan 20th, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.