• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Alexandru Călinescu. Tipologii virtuale
Alexandru Călinescu. Tipologii virtuale
Home
Opinii

Alexandru Călinescu. Tipologii virtuale

December 5th, 2019 [ Alexandru Călinescu ] [ Alexandru Călinescu ] Opinii comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

N-aş vrea să fiu greşit înţeles: nu dau un cec în alb noii guvernări, consider că toate stângăciile şi gafele ei trebuie sancţionate prompt, dar că, în acelaşi timp, trebuie să fim raţionali şi prudenţi. Lipsit de un sprijin solid în Parlament, guvernul Orban nu are cum să facă minuni.

Dacă în urmă cu o săptămână publicam aici un articol din care reieşea o anume teamă în ce priveşte rezultatul votului de duminică (teamă care s-a dovedit, din fericire, nejustificată), este şi pentru că intrasem la idei citind tot felul de intervenţii de pe reţelele de socializare, în speţă de pe Facebook. Da, aceste reţele pot fi un instrument extraordinar în slujba democraţiei, am văzut asta în 2014, am văzut şi la europarlamentarele din mai, la fel şi la aceste alegeri prezidenţiale, dar există şi riscul ca ele să inducă perturbări, confuzie şi să joace un rol major în colportarea ştirilor false şi a minciunilor „de partid”. Desigur, cei mai nocivi sunt aşa numiţii „postaci” sau „troli”, adesea remuneraţi pentru strădania lor. Nu puţini sunt însă cei care fac – ca să zic aşa – „muncă voluntară”, din naivitate, din partizanat dus la extrem, din mimetism, din credinţa nesmintită că dreptatea e de partea lor sau, pur şi simplu, din prostie.

Ce m-a pus aşadar pe gânduri săptămâna trecută a fost numărul mare de postări prin care respectivii îşi clamau dezgustul faţă de alegerea pe care ar fi trebuit să o facă duminică, declarând fie că nu merg la vot, fie că îşi vor anula votul, fie că o vor vota pe… Dăncilă, aşa, de-al naibii. Lasă că a pune semnul de egalitate între Iohannis şi Dăncilă e, totuşi, aberant, dar mă întreb ce era în mintea acestor oameni: măsurau oare consecinţele „frondei” (?) lor, se gândeau cumva pe cine riscau, prin voturile lor, să aducă la Cotroceni? Dintre aceşti dezgustaţi de tot şi de toate un procent important era format din foşti votanţi ai lui Dan Barna. Ei erau cei mai radicali, cei mai vocali, şi asta în ciuda faptului că atât Barna, cât şi Cioloş anunţaseră cui trebuie dat votul. Aceşti susţinători până în pânzele albe ai lui Dan Barna o ţineau morţiş că Iohannis şi PNL au făcut totul ca Dăncilă să intre în turul doi. Ce anume au făcut, n-am aflat nici în ziua de astăzi: cred, mai degrabă, că pentru un politician care cu puţină vreme în urmă era necunoscut, Barna a obţinut un scor onorabil şi promiţător (mi-aş fi dorit şi eu, am scris-o în mai mult rânduri, ca Dăncilă să nu intre în turul doi; nu s-a putut, am văzut însă pe urmă ce s-a întâmplat). Am multă simpatie pentru USR şi PLUS, dar îmi displace înverşunarea acelor membri şi susţinători ce se comportă precum suporterii fanatizaţi ai echipelor de fotbal.

De fapt, avem a face cu o categorie mai largă, aceea a intratabililor, a persoanelor cu „principii” de neclintit, care nu fac concesii şi nu acceptă compromisuri. O doamnă, a cărei exaltare aminteşte de furiile republicanei Miţa Baston, cerea imperios, a doua zi după instalarea guvernului Orban, desfiinţarea (da, desfiinţarea!) jandarmeriei. Alţii reclamă destituirea imediată a cutărui secretar de stat sau a cutărui director de agenţie. Se doreşte punerea în practică neîntârziată a tuturor promisiunilor liberalilor şi tăierea, fără menajamente, a capetelor socotite vinovate. La urma urmelor, se vrea o eficienţă maximă, cam la fel cum pesediştii au încercat să dea, „noaptea ca hoţii”, ordonanţa 13. Fireşte, nemulţumiţii sunt puzderie. Ei nu scapă ocazia să amintească de USL, să sublinieze că cei care au venit la guvernare sunt aidoma acelora care au plecat de la guvernare, să pândească şi să denunţe vehement cea mai mică greşeală. S-a comentat cu indignare că guvernul a tăiat două miliarde de lei de la Educaţie. Deşi s-a arătat că cele două miliarde reprezentau un proiect al Ecaterinei Androneascu care nici măcar nu fusese semnat, indignaţii n-au găsit de cuviinţă să se retracteze. Absolvenţi de studii economice de dinainte de 1989, specialişti în economia socialistă multilateral dezvoltată, au prezis că guvernarea liberală va însemna austeritate, reduceri de pensii şi salarii ş.a.m.d., au repetat adică propaganda pesedistă. Dinspre stânga (mă rog, atâta câtă e) se aud apeluri la vigilenţă, la „determinare” (aşa se spune acum în loc de „hotărâre”) şi ni se aduce aminte cât de nocivă este exploatarea omului de către om şi cât de inuman este capitalismul. În sfârşit, adepţii teoriilor conspiraţioniste au materie primă din belşug: Iohannis a câştigat fiindcă aşa au vrut „Bruxelles-ul şi serviciile”, iar disoluţia PSD-ului a fost şi ea comandată „din exterior”.

N-aş vrea să fiu greşit înţeles: nu dau un cec în alb noii guvernări, consider că toate stângăciile şi gafele ei trebuie sancţionate prompt, dar că, în acelaşi timp, trebuie să fim raţionali şi prudenţi. Lipsit de un sprijin solid în Parlament, guvernul Orban nu are cum să facă minuni. Partidele care i-au fost alături la învestire îl pot ajuta să depăşească situaţiile de criză şi să ia decizii mai ferme. Altfel, nu vom ieşi din capcana vorbăriei de pe Facebook, unde vom încerca să ne defulăm şi să mascăm propria noastră neputinţă.

text publicat în premieră în ZIARUL DE IAȘI.

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Dan Cristian Turturică. De ce se poartă Iohannis de parcă nu ar fi câștigat alegerile
Previous article Rolf Dobelli: Arta de a trăi fără știri
[ Alexandru Călinescu ]

[ Alexandru Călinescu ]

Alexandru Calinescu (n. 1945, Iasi) este profesor de literatura franceza la Universitatea „Al.I. Cuza”, Iasi, si director al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iasi. Are rubrici permanente in revista Dilema veche si in cotidianul Ziarul de Iasi. Distinctii: Premiul Uniunii Scriitorilor (1972), Premiul Academiei Romane (1990), Premiul „Ateneu” de critica si istorie literara, Medalia Jubiliara a Universitatii din Angers – Franta (1991), Ordinul „Meritul Cultural” (2000), Ordinul „Palmes Académiques” conferit de guvernul francez (2000), „L’Ordre National du Merite” conferit de presedintele Frantei (2004). Volume publicate: Caragiale sau virsta moderna a literaturii (Albatros, 1976), Perspective critice (Junimea, 1978), Biblioteci deschise (Cartea Româneasca, 1987). La Editura Polirom a mai publicat volumul Interstitii (1998).

Related Posts

Despre o anume modestie a fericirii
April 10th, 2021

Despre o anume modestie a fericirii

Daniel Uncu. Două constructe smintite
April 5th, 2021

Daniel Uncu. Două constructe smintite

Pandemie, isterie şi politica prudenţei
March 31st, 2021

Pandemie, isterie şi politica prudenţei

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor Debate

Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor

Apr 12th, 2021
Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția? Debate

Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția?

Apr 11th, 2021
Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu Literatură

Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu

Apr 10th, 2021
Despre o anume modestie a fericirii Opinii

Despre o anume modestie a fericirii

Apr 10th, 2021
O ortodoxie blândă Cultură

O ortodoxie blândă

Apr 9th, 2021
Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide Cultură

Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide

Apr 9th, 2021
Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne Cultură

Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne

Apr 8th, 2021
„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel Cultură

„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel

Apr 7th, 2021
C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia Cultură

C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia

Apr 7th, 2021
Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului Cultură

Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului

Apr 6th, 2021
Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie Uncategorized

Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie

Apr 6th, 2021
Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos  V. Războiul ALTFEL

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos V. Războiul

Apr 5th, 2021
Daniel Uncu. Două constructe smintite Opinii

Daniel Uncu. Două constructe smintite

Apr 5th, 2021
Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin Cultură

Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin

Apr 5th, 2021
Ce ne facem cu limbajul poetic? Cultură

Ce ne facem cu limbajul poetic?

Apr 5th, 2021
Feminitatea prin ochii lui Balzac Cultură

Feminitatea prin ochii lui Balzac

Apr 5th, 2021
Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare Debate

Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare

Apr 4th, 2021
Ce exprimă muzica? Cultura

Ce exprimă muzica?

Apr 4th, 2021
D. P. Aligică: Recomandare la recomandare Debate

D. P. Aligică: Recomandare la recomandare

Apr 3rd, 2021
Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov Literatură

Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov

Apr 3rd, 2021
Credința din perspectivă fenomenologică Filozofie

Credința din perspectivă fenomenologică

Apr 3rd, 2021
Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis Cultură

Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis

Apr 2nd, 2021
Câteva fragmente din „Lupul de stepă”, de Herman Hesse Cultură

Câteva fragmente din „Lupul de stepă”, de Herman Hesse

Apr 2nd, 2021
„Liceu, cimitir al tinereții mele”: ce cred liceenii despre sistemul de educație din România? Cultură

„Liceu, cimitir al tinereții mele”: ce cred liceenii despre sistemul de educație din România?

Apr 1st, 2021
De ce au muzicienii nevoie de filozofie Cultură

De ce au muzicienii nevoie de filozofie

Apr 1st, 2021
Câteva idei despre matematică și logică, de Bertrand Russell Cultură

Câteva idei despre matematică și logică, de Bertrand Russell

Mar 31st, 2021
Este renașterea cazuisticii despre cazuistică? Filozofie

Este renașterea cazuisticii despre cazuistică?

Mar 31st, 2021
Pandemie, isterie şi politica prudenţei Opinii

Pandemie, isterie şi politica prudenţei

Mar 31st, 2021
Daniela Marinescu: Ode to Oblivion sau despre cum să faci un film de succes in 2020 ALTFEL

Daniela Marinescu: Ode to Oblivion sau despre cum să faci un film de succes in 2020

Mar 31st, 2021
Gertrude Stein, o femeie cu o pasiune copleșitoare pentru artă Artă

Gertrude Stein, o femeie cu o pasiune copleșitoare pentru artă

Mar 30th, 2021
Mozart, înlocuit cu Dua Lipa. Universitatea Oxford va renunța la predarea muzicii clasice în numele corectitudinii politice Debate

Mozart, înlocuit cu Dua Lipa. Universitatea Oxford va renunța la predarea muzicii clasice în numele corectitudinii politice

Mar 30th, 2021
Câteva fragmente din „Narcis și Gură de Aur”, de Herman Hesse Literatură

Câteva fragmente din „Narcis și Gură de Aur”, de Herman Hesse

Mar 29th, 2021
Guvernul încalcă dreptul la proprietate privată al românilor Debate

Guvernul încalcă dreptul la proprietate privată al românilor

Mar 29th, 2021
Silviu Man. Cei patru care au speriat Capernaumul ALTFEL

Silviu Man. Cei patru care au speriat Capernaumul

Mar 29th, 2021
Teodor Baconschi. Vaccin, creștinism, negaționism Opinii

Teodor Baconschi. Vaccin, creștinism, negaționism

Mar 29th, 2021
Daniel Uncu. Asaltul ideologic oficial asupra cuvintelor Debate

Daniel Uncu. Asaltul ideologic oficial asupra cuvintelor

Mar 29th, 2021
Dalina Bădescu: Anastasia Stoiciu - Memoria artei contemporane Artă

Dalina Bădescu: Anastasia Stoiciu - Memoria artei contemporane

Mar 28th, 2021
Taguieff: „Decolonialismul este boala senilă a stângii intelectuale contemporane” Cultură

Taguieff: „Decolonialismul este boala senilă a stângii intelectuale contemporane”

Mar 28th, 2021
Despre demnitatea burghezilor: de ce economia nu reușește să explice lumea modernă Economie

Despre demnitatea burghezilor: de ce economia nu reușește să explice lumea modernă

Mar 28th, 2021
Wolfhart Pannenberg intervievat de Richard John Neuhaus: Occidentul creștin? Cultură

Wolfhart Pannenberg intervievat de Richard John Neuhaus: Occidentul creștin?

Mar 28th, 2021
Marcela Tusca: Unirea Basarabiei cu România; Durlești, un sat din suburbia Chișinăului Focus

Marcela Tusca: Unirea Basarabiei cu România; Durlești, un sat din suburbia Chișinăului

Mar 27th, 2021
Mahomed șters din noua traducere în neerlandeză a „Divinei Comedii” Cultură

Mahomed șters din noua traducere în neerlandeză a „Divinei Comedii”

Mar 26th, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.