Discursul public al lui Andrei Caramitru, daca urmaresti desele lui postari pe Facebook, e unul bine articulat. Nu trebuie deloc subestimat. În esență este o retorică simplă, deci usor de asimilat, de tip clasic bolșevic, cu două idei majore:
1. Lumea noastră e bolnavă, trebuie să o distrugem complet și pe ruinele ei să construim una nouă, dreaptă, curată.
2. Putregaiul e însă menținut de un între sistem ticăloșit (politicieni, mass media – doar cele care ne critică (acum au intrat în colimator si unii ca Moise Guran sau CTPopescu care erau simpatici pina de curind), grupuri de afaceri si, acum, de cînd cu problemele lui Barna, si serviciile secrete, etc) pe care noi, cei puri de la USR, avem misiunea istorică să-i trimitem la lada de gunoi cu sprijinul maselor populare, oamenilor de bună credință, din țară și din străinătate.
Indiferent de ce va face Dan Barna la viitoarele alegeri înclin să cred că acest tip de discurs va avea priză în continuare. Pentru că el scoate la suprafata frustrări, legitime sau artificiale, resentimente de tot felul, iar ideea de “a da la cap ciocoilor”, văzuti într-un sens larg (“sistemul”) este întotdeauna populară. Ce se întîmplă după aceea, am văzut… Dar cum se spune: “Învățăm din Istorie că nu învățăm nimic din Istorie”.
PS: Se poate face o paralela cu elementele de discurs pe care le gasim la Alexandria Ocasio Cortez, în America, la grupul radical de stînga “Momentum”, pro-Corbyn, de la laburistii britanici, sau de la activistii extremisti de la Climate Extinction. Așa că dacă ne utiăm la ce s-a întîmplat acolo putem estima că pe acest val vor creste si mai mult clivajele din societate si se vor amplifica fenomene deja prezente: intolerența va creste, adversarii sau cei care nu ne împărtășesc ideile vor deveni dusmani care trebuie lichidați, lozincile vor înlocui argumentele, orice dezbatere reală va deveni aproape imposibilă.