• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Anca Dobrin. De unde vine acest mic accent?
Anca Dobrin. De unde vine acest mic accent?
Home
ALTFEL

Anca Dobrin. De unde vine acest mic accent?

June 14th, 2020 [ Marginalia ] [ Marginalia ] ALTFEL comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

O frumoasă zi de primăvară își face simțită prezenta încă de dimineață. Soarele și-a făcut loc printre nori, zâmbește grădinii mele pe care o săruta cu caldura razelor sale. Nu am foarte multă vreme sa îl admir azi, îmi sorb grabită cafeaua și mă pregătesc să plec pentru un congres in capitala Franței. Sunt in țara asta de câțiva ani, am șansa de a-mi profesa meseria de medic gastroenterolog și de a-mi perfecționa cunoștințele pe la diferite simpozioane si congrese.

 

Așa ca ma grăbesc sa prind un TGV, trenul acela care aluneca între destinații, cu ferestrele lui mari, cu tapiteria care înăbușă zgomotele și păstrează căldura, intr-un cuvânt condiții de drum optime. Ajung repede la Paris și după o încrengătura de stații de metrou, trecând pe lângă o mulțime de oameni grăbiți, citind reclamele spectacolelor, teatrelor, admirând ținutele pariziencelor, ajung la porte de Versailles.

 

Întotdeauna am fost impresionată de organizarea acestor manifestări, de ritmul in care se derulează programul, de multitudinea produselor firmelor farmaceutice. La început , abia venită din România priveam cu admiratie totul , apoi cu și mai mult interes știind ca in spitalul francez unde lucram pot găsi de a doua zi orice produs, fără probleme de cost , pentru a putea trata oricând și pe oricine. Am păstrat acest gând in toți acești ani și nu îmi permit sa uit primul pacient transplantat hepatic și care era un cerșetor, SDF cum spun ei.

 

Ei bine, azi trec mai repede in revista toate standurile pentru ca sunt mult mai familiarizată cu toate ofertele, așa ca pauza de prânz vine repede. Este timpul de întâlnire cu colegi de pretutindeni, de revedere, de regăsire. Una din colegele mele parizience îmi șoptește :

 

– Nu vrei sa mergi cu mine la coafor?“

– Chiar așa zburlită sunt ?”

– Nici vorba, draga mea , dar am un bon de reducere care expira zilele astea, putem profita.

 

Accept și ieșim pe bulevardul cel aglomerat strecurându-ne spre unul dintre centre de frumusețe din apropiere. Un telefon primit pe drum o face sa își schimbe planul dar insistă sa merg măcar eu. Iată-mă deci pe scaunul confortabil al unui salon de coiffure din Paris. Spun ce mi-as dori ca și tunsoare, culoare de păr, explicând cum as dori sa armonizez nuanța parului meu cu o cea a ochilor și in acord cu forma fetei. In spatele meu o privire atentă ma urmărește și un glas subțire ma interpelează :

 

– Nu va supărați , de unde vine acest accent?”

 

Uf , chiar ma gândeam ca nu am mai auzit asta de mult îmi spun și ii răspund simplu:

 

– Din România “

– Ah, din România ? Cunosc, femeia mea de serviciu e româncă.

 

Nu apuc sa spun ceva și de pe scaunul de alături o doamna continuă:

 

– Sunt o mulțime de romani care cerșesc pe Champs Elysées , care cântă și fură prin metrou, sunt mulți romani așa peste tot.

 

Este momentul in care răbdarea mea de a-i asculta ajunge la capăt :

 

– Nu va supărați , la 500 de metri de aici , la palatul de congres este congresul anual a gastroenterologilor din Franța . Și credeți-mă ca sunt mulți medici romani care lucrează peste tot in Franța , de asta nu ați auzit cumva ?

 

Urmează o pauză acoperită doar de bâzâitul uscătoarelor de par. Pustiul care ma coafează pare foarte preocupat de a număra bigudiurile vecinei. Revine  apoi cu un glas zglobiu :

 

– Aveți dreptate , medicul meu gastroenterolog este o românca , dr. X, poate o chiar o cunoașteți,  înțeleg ca ați venit pentru congres aici ?”

– Da ,sunt și un medic gastroenterolog venit la congres dar nu o cunosc pe acestă colegă.

 

In ciuda replicii mele scurte care vrea sa spună ca nu as dori sa continui conversatia pustiul se ambalează a-mi povesti motivele pentru care consulta o colegă, tratamentele pe care le urmează, fără a uita a preciza de câteva ori, tare și apăsat :

 

– Sunt foarte mulțumit de medicul meu, sunt foarte bine tratat, etc

 

Între spuma de păr , perie și fixativ reușesc sa îl întreb cu un surâs:

 

– Este totul foarte bine deci chiar cu un medic gastroenterolog roman ?

 

Îl simt jenat puțin, își cere scuze dacă discuția dinainte m-a ofensat și se simte obligat sa îmi facă o confidentă:

 

-Știți, aici, prețurile sunt cam piperate pentru consultații și endoscopii. Uneori este dificil pentru ca nu am un salariu atât de mare “

 

In sfârșit sunt aranjată, coafată, privesc in oglindă din toate unghiurile un brushing care îmi place, culoarea este reușită. Ii mulțumesc și la plecare ma întreabă :

 

– Nu va supărați , pot sa va rog ceva ? Ați putea sa-mi acordați un RDV și sa fac urmărirea medicală cu dvs și medicul meu de aici ? Ați putea colabora cu medicul meu român și pe mine m-ar ajuta mult, financiar este greu aici, sunt doar in stagiu.

 

Surâd, ii întind cartea mea de viziăt și ii spun ca mi-ar face plăcere sa îl revăd, plec, nu doar bine coafată, nu doar cu un alt RDV pe agenda mea, dar mai ales cu bucuria de a fi recunoscută ca medic român, fără reticente.

 

Câteva zile mai tarziu sunt pe drum către casă. Am plăcerea de a călători la clasa I a TGV-ului care ma va duce in gradina mea in câteva ore. Aștept sa ii arat iubitului meu coafura mea pariziană , culoarea părului meu asortată primăverii care își face tot mai mult loc in inima mea. Oboseala zilelor trecute mă face sa urc rapid după plecare spre vagonul restaurant pentru o cafea. Este un TGV cu etaj, vagonul este colorat, strălucește și oferă o priveliște superbă care fuge cu 300 km/h de sub picioarele tale pentru a se schimba mereu cu o alta frumusețe. Savurez.

 

Urechile îmi captează fără sa vreau o conversatie de alături. Câțiva angajați SNCF sărbătoresc ziua unuia dintre ei la un pahar de sampanie. Este veselie, vorbesc mult , tare, se bucură .Unul dintre ei este mai retras, pare obosit și când unul din colegi îl întreabă de ce răspunde suficient de tare sa audă tot vagonul :

 

-Am alergat toată ziua după cersetorii din metrou, cu patrula pe care o știți, sunt numai romăni. La Paris romanii sunt toți SDF, cersesc și fură prin metrouri,  m-am săturat.

 

Plec puțin enervată spre locul meu și tot drumul ma gândesc la aceste vorbe . Cobor in stația orașului meu și pe peron îl văd pe cel care vorbise fumând o tigaăr in așteptarea  plecării  mai departe a TGV-ului. Nu ma pot împiedică sa mă opresc .

 

– Nu va supărați , v-am auzit adineauri in vagonul restaurant vorbind despre români. Îmi cer scuze ca îndrăznesc dar as dori sa va spun următorul lucru:

 

– Sunt de acord ca exista romăni care cersesc , care cântă prin metrouri și furăr care fac multe lucruri ilegale dar cred ca nu puteți spune ca romănii fac doar asta. Sunt și ei ca si alte neamuri buni și rai , cinstiti și mai puțin cinstiti. Permiteți-mi sa ma prezint, sunt Anca Dobrin , medic romăn, in Franța de 15 ani, și ca mine sunt mulți alții.

 

Rămâne efectiv cu gura căscată, tigara ii arde intre degete singură, nu știu in primele secunde care ii va fi reacția, apoi îmi răspunde :

 

– Va rog sa ma iertati dacă v-au deranjat vorbele mele, îmi dau seama ca aveți dreptate, știu și eu medici romani, eram enervat și obosit. Ceea ce vroiam sa spun este ca in metro-uri este o mafie cerșetorilor romani, dar sigur ca nu putem generaliza, îmi cer scuze.

 

Trenul dă semne că va pleca, omul își stinge tigara grăbit și îmi întinde mâna zâmbind :

 

– Vă doresc o zi bună, dna doctor și încă odată scuzați-mă!

 

Efectiv seara asta încheie o zi bună , niște zile bune in care nu doar m-am perfecționat profesional dar m-am îmbogățit pe plan personal. Revin in grădina mea cu soare, universul meu care de când sunt plecată din țara este unul amestecat, între ceee ce sunt prin originea mea, prin educația părinților mei cărora le mulțumesc, prin tot ce  respira in mine românesc, origini cărora le datorez dragoste și respect și la care se adauga zi cu zi experiența traiului intr-o alta lume .

Între adaptare, înțelegere, lupta, dezamăgire, uitare, renunțare, dragoste, recunoaștere, bucurie trebuie sa îți conduci firul vieții fără a uita de unde vii și de a-i face pe ceilalalti sa înțeleagă ce însemni tu ca ființă, de oriunde a-i veni și de a fi apreciat pentru ce ești acum, aici, oriunde ar fi.

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Alexandru Lăzescu. Cum se raportează Germania la Europa de Est, Rusia, China şi relaţiile transatlantice (I)
Previous article D. P. Aligica: Patru precizari importante privind Marginalia
[ Marginalia ]

[ Marginalia ]

Related Posts

Un naș cu inima cât un tren
April 12th, 2021

Un naș cu inima cât un tren

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos  V. Războiul
April 5th, 2021

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos V. Războiul

Daniela Marinescu: Ode to Oblivion sau despre cum să faci un film de succes in 2020
March 31st, 2021

Daniela Marinescu: Ode to Oblivion sau despre cum să faci un film de succes in 2020

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Destinul educației umaniste în Universitatea americană Cultura

Destinul educației umaniste în Universitatea americană

Apr 18th, 2021
Democrațiile, arhitectura, urbanismul, ecologia și binele comun, 1945-2020 Cultură

Democrațiile, arhitectura, urbanismul, ecologia și binele comun, 1945-2020

Apr 17th, 2021
Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse Debate

Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse

Apr 15th, 2021
Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale Debate

Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale

Apr 15th, 2021
Dumnezeul Filozofilor Filozofie

Dumnezeul Filozofilor

Apr 15th, 2021
Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca Cultură

Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca

Apr 14th, 2021
Biserica în prezent și în viitor Cultură

Biserica în prezent și în viitor

Apr 14th, 2021
Muzică sacră, timp sacru Cultură

Muzică sacră, timp sacru

Apr 14th, 2021
Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin Cultură

Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin

Apr 13th, 2021
Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă Debate

Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă

Apr 13th, 2021
Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza) Debate

Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza)

Apr 13th, 2021
Imaginația și voința: ești ceea ce privești Debate

Imaginația și voința: ești ceea ce privești

Apr 13th, 2021
Un naș cu inima cât un tren ALTFEL

Un naș cu inima cât un tren

Apr 12th, 2021
Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor Cultură

Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor

Apr 12th, 2021
Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini” Cultură

Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini”

Apr 12th, 2021
Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor Debate

Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor

Apr 12th, 2021
Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția? Debate

Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția?

Apr 11th, 2021
Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu Literatură

Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu

Apr 10th, 2021
Despre o anume modestie a fericirii Opinii

Despre o anume modestie a fericirii

Apr 10th, 2021
O ortodoxie blândă Cultură

O ortodoxie blândă

Apr 9th, 2021
Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide Cultură

Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide

Apr 9th, 2021
Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne Cultură

Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne

Apr 8th, 2021
„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel Cultură

„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel

Apr 7th, 2021
C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia Cultură

C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia

Apr 7th, 2021
Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului Cultură

Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului

Apr 6th, 2021
Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie Uncategorized

Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie

Apr 6th, 2021
Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos  V. Războiul ALTFEL

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos V. Războiul

Apr 5th, 2021
Daniel Uncu. Două constructe smintite Opinii

Daniel Uncu. Două constructe smintite

Apr 5th, 2021
Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin Cultură

Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin

Apr 5th, 2021
Ce ne facem cu limbajul poetic? Cultură

Ce ne facem cu limbajul poetic?

Apr 5th, 2021
Feminitatea prin ochii lui Balzac Cultură

Feminitatea prin ochii lui Balzac

Apr 5th, 2021
Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare Debate

Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare

Apr 4th, 2021
Ce exprimă muzica? Cultura

Ce exprimă muzica?

Apr 4th, 2021
D. P. Aligică: Recomandare la recomandare Debate

D. P. Aligică: Recomandare la recomandare

Apr 3rd, 2021
Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov Literatură

Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov

Apr 3rd, 2021
Credința din perspectivă fenomenologică Filozofie

Credința din perspectivă fenomenologică

Apr 3rd, 2021
Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis Cultură

Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis

Apr 2nd, 2021
Câteva fragmente din „Lupul de stepă”, de Herman Hesse Cultură

Câteva fragmente din „Lupul de stepă”, de Herman Hesse

Apr 2nd, 2021
„Liceu, cimitir al tinereții mele”: ce cred liceenii despre sistemul de educație din România? Cultură

„Liceu, cimitir al tinereții mele”: ce cred liceenii despre sistemul de educație din România?

Apr 1st, 2021
De ce au muzicienii nevoie de filozofie Cultură

De ce au muzicienii nevoie de filozofie

Apr 1st, 2021
Câteva idei despre matematică și logică, de Bertrand Russell Cultură

Câteva idei despre matematică și logică, de Bertrand Russell

Mar 31st, 2021
Este renașterea cazuisticii despre cazuistică? Filozofie

Este renașterea cazuisticii despre cazuistică?

Mar 31st, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.