[Textul de mai jos a fost scris (în franceză) la începutul lui martie 2016, la cererea redactoarei șef a publicației Le Courrier du Parlement européen. Textul nu a trecut de cenzură…
Nu sunt un cititor al Curierului Parlamentului european. Prin urmare, nu știu dacă doar euro-entuziaștii sunt lăsați să se exprime în paginile acestei reviste, dar încep să mă întreb…
Mă amuză să constat că, pînă la proba contrară, e vorba de o cenzură — de altfel neasumată ca atare — din partea unui organ de presă presupus să simbolizeze însăși democrația și pluralismul european.]
Europa față-n față cu proria-i istorie
(…) Se vede cu ochiul liber că ideea franțuzească despre laicitate este o separare, un zid — în cazul de față, între spațiul public și spațiul privat, între puterea religioasă și cea vremelnică. Or, dacă ideea noastră despre laicitate a început să ia apă, e de bună seamă pentru că am renunțat la frontiere (în primul rînd la frontierele conceptuale) și prin urmare, încercăm să trișăm. Dărîmați toate zidurile și vă veți trezi nu într-un spațiu al libertății, ci într-un impas. Este un adevăr binecunoscut tuturor logicienilor și filozofilor demni de acest nume, nu în ultimul rînd lui Karl Popper, marele teoretician al “societăților deschise”. Din păcate însă, teoriile sale sunt astăzi deturnate. Europa se construiește în prezent nu după un plan comun, ci urmînd o multitudine de proiecte incompatibile, o colecție de proiecte ce se exclud reciproc. Proiectul nostru se rezumă la veșnicul “nu cumva s-o mai repetăm vreodată!”. E o privire un pic cam sumară asupra istoriei. De fapt, istoria a ridicat în fața noastră mereu aceleași probleme, puse însă de fiecare dată în termeni diferiți. Ba chiar, cîteodată, în termeni opuși, inversați.
Europenii s-au hotărît să nu se mai sinchisească de trecutul lor — poate numai pentru a se autoînvinui. În calitate de demni urmași ai Vechilor Greci, ar trebui s-o știm: cuvîntul “vină” e strict legat de Oedip. De altfel, ne aflăm în plin scenariu oedipian. Tocmai vrînd cu orice preț să scăpăm de propriul nostru destin, ne azvîrlim fără să ne dăm seama chiar în ghiarele lui.
Puteți citi textul în intregime aici:
http://www.contributors.ro/editorial/europa-fața-in-fața-cu-propia-i-istorie/