Pe pagina dedicata lui Andrei Vieru la editura Humanitas, sunt notate urmatoarele:
“Andrei Vieru a urmat studii de pian la Conservatorul din Bucureşti, ca elev al lui Dan Grigore, şi cursuri de interpretare cu Carlo Zecchi, Lev Naumov şi Philip Herschkowitz. Din 1988 s-a stabilit la Paris. A susţinut concerte şi recitaluri atât în Franţa, cât şi în Germania, Marea Britanie, Belgia, Italia, Spania, Republica Cehă. Socotit de critica muzicală un formidabil interpret al lui Bach, a înregistrat pentru prestigioase case de discuri Variaţiunile Goldberg, Arta Fugii, Clavecinul bine temperat, dar şi Beethoven (Variaţiunile Diabelli) sau Mussorgski (suita Tablouri dintr-o expoziţie).
Când nu cântă la pian, Andrei Vieru pictează, face cercetări în domenii ale matematicii precum teoria sistemelor dinamice şi teoria numerelor sau scrie. A publicat eseuri în reviste din Franţa: NRF, Magazine Littéraire, Cahiers de l’Herne, dar şi din România: Idei în dialog, Dilema, Observator cultural. În 2007 debutează la editura Seuil cu volumul Le gai Ecclésiaste, pe care critica franceză îl primeşte elogios, subliniindu-i puritatea limbii şi descendenţa cioraniană. În 2013 publică la editura Grasset volumul Éloge de la vanité, pentru care primeşte în anul următor premiul Casanova (atribuit autorilor europeni care scriu direct în franceză).”
E o prezentare buna. OK, cum se zice. Imi pare insa ca asa cum e ea, pierde esenta fenomenului Andrei Vieru. Am sa dau mai jos cateva elemente care cred ca ajuta. De pilda, sa fim mai exacti cu povestea cu matematica mentionata mai sus. Iata mai precis despre ce e vorba (cu link dierect la lucrarile respective). Ce face Andrei Vieru in:
Teoria Numerelor
pdf Analytic renormalization of multiple zeta functions. Geometry and combinatorics of generalized Euler reflection formula for MZV arxiv.org/abs/1601.04703
pdfEuler’s constant as a renormalized value of Riemann zeta function at its pole. Rationals related to Dirichlet L-functions arXiv:1306.0496,
pdfFractal algebraic and linguistic structures generated by Laurent series for the Gamma function near its negative singularities arXiv:1302.3613,
pdf Lindenmayer systems and primes arXiv:0803.0852
pdf Agoh’s Conjecture: Its Generalizations, Its Analogues arXiv:1107.2938,
Sisteme Dinamice
pdf Generalized iteration, catastrophes and generalized Sharkovsky’s ordering arXiv:0801.3755,
pdf General definitions of chaos for continuous and discrete-time processes arXiv:0802.0677,
pdf Stable periodic helixes, L-iteration and Chaos generated by unbounded functions arXiv:0802.1401,
pdf Bifurcations, Schwarzian derivative and Feigenbaum constant revisited arXiv:0802.3313,
pdf On iterating operators and on generalized periodic orbits arXiv:0806.0112,
pdf Short note on additive sequences and on recursive processes arXiv:0806.3972,
Apoi, cand e vorba de literatura si eseistica. Iata mai precis ce spune critica franceza despre scrierile sale (apropos, sa subliniem ca Andrei Vieru a primit in 20014 premiul Casanova, atribuit autorilor europeni care scriu direct în franceză):
“S’appuyant sur de nombreux exemples puisés dans la musique, la littérature et ses souvenirs personnels, Andreï Vieru, un des plus grands pianistes actuels, donne ici un essai profondément original. De Cioran à Rostropovitch, de Bach à Mircea Eliade, de Mozart à Salieri, de “À quoi sert un public ?” à “Avantages de l’imposture”, voici un livre de moraliste que n’aurait pas renié Cioran – qu’Andreï Vieru a bien connu et dont il trace ici un inattendu portrait en optimiste…”
Iar aici e o mostra din explorarile sale in pictura:
Si inca una:
Ce vreau sa spun? Vreau sa spun ca acea fraza potrivit careia “când nu cântă la pian, Andrei Vieru pictează, face cercetări în domenii ale matematicii etc.” ascunde cel putin la fel de mult pe cat pune in lumina. Andrei Vieru are forta si talentul pentru 3-4 cariere diferite, in 3-4 domenii diferite. Poate sa le faca si le face pe toate, in acele domenii, la standarde la care noi, ceilalti, abia daca putem aspira in domeniul nostru de predilectie…
E de mirare ca numele lui Andrei Vieru este atat de putin cunoscut in Romania? In principiu, da. Dar cunoscand bine cum a evoluat spatiul public si publicistic romanesc in ultimiii 30 de ani, raspunsul este: “Nu. Nu ar trebui sa surprinda…Este firesc, date fiind conditiile si contextul…Dar la fel de firesc este ca el sa se anunte ca unul dintre fondatorii Marginalia…”
Este un real privilegiu sa anunt ca Andrei Vieru se alatura azi experimentului Marginalia…
Bine ni te-ai alaturat, Andrei!