Elinor Ostrom and the Bloomington School of Political Economy: Polycentricity in Public Administration and Political Science by
Un punct de vedere strict tehnic, profesional: daca vrei sa vorbesti in numele pluralismului, democratiei si tolerantei in calitate de lider de opinie, de formator sau indrumator intelectual, atunci trebuie sa ai curajul sa le spui tinerilor avansati sau in curs de avansare pe care vrei sa ii indrumi sau incurajezi pe calea avansarii, adevarul strict tehnic, operational al institutiilor democratice si liberale pe care pretinzi ca le sustii.
Si acesta este urmatorul: pluralismul si democratia presupun heterogenitate jurisdictionala, competitie jurisdictionala – atat teritorial cat si functional -, mobilitate si exit ca metode de arbitraj inter-jurisdictional, majoritarianism si supermajoritarianism ca metoda de agregare a optiunilor in diferite nivele si sfere jurisdictionale. Pe scurt: policentricitate si diversitate. De opinie, de sentiment, de organizare, de reglementare, de institutii si de norme pe fondul unor mecanisme majoritare de decizie publica. Daca nu ai inteles si nu predici asta, atunci nu predici liberalism ci altceva.
Nu ma intereseaza cum interpreaza cineva in substanta modul in care optiunea A sau B la momentul t, in subsistemul UE care este Romania, este sau nu normativ-justificata sau justificabila. Ma intereseaza confuzia institutionala si de design si teorie politica pe care o promoveaza cu sau fara stire sau intentie. Sub pretextul ca sustin si promoveaza liberalismul, toleranta si democratia, astfel de pozitii consolideaza bazele celui mai insidios si profund antiliberalism si antipluralism. Care se va intoarce foarte curand impotriva noastra a tuturor.
Ei si turmele de tineri ganditori-aspiranti independenti pe care le pastoresc merita probabil o lectie concreta atat timp cat conceptual nu sesizeaza sau nu le pasa de abisul ce desparte spiritul liberal si democratic de ceea ce predica si practica ei. Dar noi ceilalti nu avem nici cea mai mica vina in toata povestea asta.