• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Anulare vs. toleranță: consecințele pedepsirii dizidenților
Anulare vs. toleranță: consecințele pedepsirii dizidenților
Home
Politică

Anulare vs. toleranță: consecințele pedepsirii dizidenților

November 10th, 2020 Maria Chiribeș Maria Chiribeș Politică comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

Când limităm confruntările între idei, ajungem să împiedicăm progresul întregii societăți.

  • Pluralismul este ideea că oameni, tradiții și credințe diferite nu doar că pot să coexiste în aceeași societate, ci că acestea ar trebui să coexiste, deoarece societatea are de câștigat de pe urma apariției unor idei noi.
  • Cultura anulării este o amenințare la adresa unei societăți liberale, deoarece încearcă să modeleze informația disponibilă în loc să caute adevărul.
  • A fi tolerant cu alte idei nu înseamnă doar să le înduri prezența, ci să le iei în considerare cu deschidere, după cum susține Chadran Kukathas, profesor la Singapore Management University.

„Cultura anulării este o adevărată amenințare la adresa libertății academice din Statele Unite”, susține Jonathan Rauch, distinguished fellow al Institue for Humane Studies, într-un articol scris pentru site-ul Persuasion. Rauch citează rezultatele unui sondaj realizat de Cato Institute, care arată că o treime dintre americani se tem de repercusiunile pe care cariera lor le-ar putea suferi dacă și-ar exprima adevăratele opinii politice. A anula diferă de a critica în mod constructiv, scrie Rauch, deoarece anularea „înseamnă schimbarea câmpului de luptă informațional, nu căutarea adevărului; iar intenția sa – sau, cel puțin, rezultatul său predictibil – este să impună conformismul”.

Conformismul este piatra de mormânt a liberalismului. Într-o societate omogenă – una în care aproximativ toată lumea are același trecut, aceeași religie, aceleași valori și scopuri – oamenii vor cădea de acord în mod natural aspura a ceea ce înseamnă să fii o persoană bună și să trăiești o viață bună. Dar regula de aur a liberalismului este pluralismul: ideea că oameni, tradiții și credințe diferite nu doar că pot să coexiste în aceeași societate, ci că acestea ar trebui să coexiste, deoarece societatea are de câștigat de pe urma unei eterogenității efervescente.

„Gândirea liberală derivă cu adevărat din observarea faptului că oamenii sunt în mod substanțial în dezacord unii cu alții”, afirmă Chadran Kukathas, profesor al Singapore Management University, într-un video marca Big Think despre pluralism și toleranță. „Oamenii au feluri diferite de a trăi.”

De-a lungul istoriei, bărbații și femeile care au schimbat lumea au fost exemple vii ale pluralismului – oameni ai căror viață  și a căror minte au fost rezultate unice ale unei lumi diverse și interconectate. Alexander Hamilton a fost, înainte de a ajunge în colonii, după cum spune chiar musicalul Hamilton, „copil din flori, orfan, fiul unei femei ușoare, un scoțian ajuns într-un loc uitate de lume din Caraibe”. Marie Curie (născută Skłodowska) a fost fiica a doi profesori polonezi, unul ateu și celălalt catolic, și a urmat cursurile unei universități secrete din Varșovia, înainte de a emigra în Paris. Sergey Brin s-a născut în Uniunea Sovietică, părinții săi fiind evrei, înainte ca familia sa să emigreze în Statele Unite pentru a scăpa de persecuție, unde Brin a devenit fondator al Google.

O societate pluralistă alimentează inovația și progresul, este locul în care oameni diverși cu experiențe de viață unice se dezvoltă și împărtășesc idei. Dacă oamenii ar fi rămas în comunități separate și omogene, oare câte vieți și idei care au schimbat lumea nu ar fi existat?

Criticii ar putea spune că e un lucru să accepți oameni cu proveniențe diverse în societate ta, dar este cu totul altceva să accepți idei diverse, unele chiar jignitoare și dăunătoare.

Dar lumea noastră vibrantă, care evoluează constant, depinde de idei și culturi diverse. Într-o societate omogenă, ideile și obiceiurile pot stagna timp de generații. Dar într-o societate pluralistă, ideile și obiceiurile evoluează, intrând constant în contact cu alte idei și obiceiuri alternative. În Despre libertate, John Stuart Mill scrie:

„… răul făcut prin împiedicarea exprimării unei opinii este ceva deosebit: prin el, întreaga specie umană este prădată, atât posteritatea, cât şi generaţia acuală, iar cei ce nu sunt de acord cu opinia în cauză sunt chiar ·mai mult prădaţi decât cei ce o susţin. Dacă acea opinie este corectă, aunci lor li s-a răpit ocazia de a trece de la eroare la adevăr; dacă ea este greşită, ei pierd ceva la fel de profitabil, şi anume imaginea mai clară şi senzaţia mai vie a adevărului, produsă prin coliziunea acestuia cu eroarea.”[1]

Pentru ca umanitatea să aibă de câștigat din pluralism – să aibă de câștigat din schimbul de idei și din confruntarea acestora – trebuie să practicăm toleranța. Trebuie să respectăm drepturile colegilor și vecinilor noștri de a gândi și de a trăi diferit față de cum o facem noi.

Kukathas afirmă că atunci când cineva practică toleranța nu doar îndură prezența a ceva, ci îl ia în considerare cu „un fel de minte deschisă”. Toleranța intenționată, cu sens, implică depunerea unui efort de a înțelege punctul de vedere al celorlalți. Nu trebuie să fim de acord, dar trebui să căutăm să înțelegem. Și, în final, dacă vrem să trăim într-o societate înfloritoare și pașnică, trebuie să tolerăm idei cu care nu suntem de acord.

Cultura anulării prădează societatea tocmai de acest lucru – exercițiul sănătos și esențial al toleranței, fără de care pluralismul și o societate pașnică nu pot fi păstrate.

 

 

NOTĂ:

[1] Mill, John Stuart, „Despre libertate”, ediția a III-a, în traducerea lui Adrian-Paul Iliescu, editura Humanitas, București, 2005

 

Citește și: Toleranța liberală și modus vivendi. Câteva fragmente din „Cele două fețe ale liberalismului”, de John Gray

 

Articol original: Cancel culture vs. toleration: The consequences of punishing dissent

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Câteva fragmente din „În căutarea unei lumi mai bune”, de Karl Popper
Previous article Liberalismul pierde odată cu Biden
Maria Chiribeș

Maria Chiribeș

Maria Chiribeș (n. 2000) e studentă la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București, la specializarea Sociologie în Limba Engleză. Este realizatoare a proiectului de antropologie vizuală „Mai departe – Povestea satului Șirnea”, ce s-a concretizat într-un documentar de antropologie și etnografie realizat pe perioada a doi ani. Membră a Asociației „Studiul”, dedicată păstrării și valorificării moștenirii artistice lăsate în urmă de pictorul Paul Gherasim. Colaboratoare a ONG-ului „District Hub”-Brașov, ce are ca scop susținerea dezvoltării comunităților locale din România prin programe și proiecte educaționale, sociale și civice. Participantă la October School of Philosophy, Economics and Politics, organizat de Centrul de analiză și dezvoltare instituțională (CADI) – Eleutheria, Fundația Friedrich Naumann, Institute for Economic Studies Europe și The Society for Individual Freedom – București, 2018 (seminar internațional). Câștigătoarea unei mențiuni în cadrul concursului internațional NASA Ames Space Settlement Design Contest – Los Angeles, California, anul 2018.

Related Posts

Noua lege a blasfemiei din Scoția
March 7th, 2021

Noua lege a blasfemiei din Scoția

Călătoria cu trenul între privilegiu și economie
February 21st, 2021

Călătoria cu trenul între privilegiu și economie

Cum au reușit catolicii americani să facă din America un loc sigur pentru integrism
February 13th, 2021

Cum au reușit catolicii americani să facă din America un loc sigur pentru integrism

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Feodor Dostoievski: filosof al libertății Cultură

Feodor Dostoievski: filosof al libertății

Mar 8th, 2021
Lucian Croitoru. Inflația: se întâmplă din nou? Societate

Lucian Croitoru. Inflația: se întâmplă din nou?

Mar 8th, 2021
Virgil Iordache. Un model complet de universitate Debate

Virgil Iordache. Un model complet de universitate

Mar 8th, 2021
Noua lege a blasfemiei din Scoția Debate

Noua lege a blasfemiei din Scoția

Mar 7th, 2021
Câteva fragmente din „Gânduri către sine însuși”, Marcus Aurelius Cultură

Câteva fragmente din „Gânduri către sine însuși”, Marcus Aurelius

Mar 7th, 2021
Sergiu Klainerman: Nu există ceva numit „matematica albă” Debate

Sergiu Klainerman: Nu există ceva numit „matematica albă”

Mar 6th, 2021
Ioan T. Morar. Astronomie pentru poeţi şi capcane pentru postmoderni ALTFEL

Ioan T. Morar. Astronomie pentru poeţi şi capcane pentru postmoderni

Mar 6th, 2021
Teodor Baconschi. Afacerea de la Drept Societate

Teodor Baconschi. Afacerea de la Drept

Mar 6th, 2021
Melania Cincea. 10 august, al treilea dosar istoric muşamalizat de Justiţia română Opinii

Melania Cincea. 10 august, al treilea dosar istoric muşamalizat de Justiţia română

Mar 6th, 2021
Dimensiuni politice ale noii gândiri franceze Filozofie

Dimensiuni politice ale noii gândiri franceze

Mar 5th, 2021
Câteva fragmente din „Îndurare aspră”, de Sheldon Vanauken Filozofie

Câteva fragmente din „Îndurare aspră”, de Sheldon Vanauken

Mar 5th, 2021
Câteva intuiții matematice pentru noțiuni teologice (partea a II-a) Cultura

Câteva intuiții matematice pentru noțiuni teologice (partea a II-a)

Mar 4th, 2021
Vlad Topan. Prin scientism spre neo-păgânism. Sau despre milenarismul de rit ecologist Cultură

Vlad Topan. Prin scientism spre neo-păgânism. Sau despre milenarismul de rit ecologist

Mar 4th, 2021
Contribuţia lui Mises la înţelegerea ciclurilor economice Economie

Contribuţia lui Mises la înţelegerea ciclurilor economice

Mar 4th, 2021
D. P. Aligica: Relativ la chestiunea studentilor de la Drept Debate

D. P. Aligica: Relativ la chestiunea studentilor de la Drept

Mar 4th, 2021
Rolul comunităților vii sau teoria conservatoare despre ancorarea oamenilor în realitate Cultura

Rolul comunităților vii sau teoria conservatoare despre ancorarea oamenilor în realitate

Mar 3rd, 2021
A fi sau a nu fi liber Debate

A fi sau a nu fi liber

Mar 3rd, 2021
C. Pătrășconiu. ABC: Cunoașterea de partid Cultura

C. Pătrășconiu. ABC: Cunoașterea de partid

Mar 3rd, 2021
Câteva fragmente din „De ce, Doamne? O radiografie a suferinței”, de C. S. Lewis Cultură

Câteva fragmente din „De ce, Doamne? O radiografie a suferinței”, de C. S. Lewis

Mar 3rd, 2021
Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos (I) ALTFEL

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos (I)

Mar 3rd, 2021
Virgil Iordache. Monopolul unei abordări în etica academică este disfuncțional Debate

Virgil Iordache. Monopolul unei abordări în etica academică este disfuncțional

Mar 3rd, 2021
10 august 2018: capăt de drum Opinii

10 august 2018: capăt de drum

Mar 3rd, 2021
Încă un studiu arată, din nou, că lockdown-urile nu funcționează Debate

Încă un studiu arată, din nou, că lockdown-urile nu funcționează

Mar 2nd, 2021
De la monadologia lui Leibniz la identitatea personală Filozofie

De la monadologia lui Leibniz la identitatea personală

Mar 2nd, 2021
Câteva fragmente din „Chestionar despre creația artistică, lansat de Liviu Rusu”: răspunde Lucian Blaga Cultură

Câteva fragmente din „Chestionar despre creația artistică, lansat de Liviu Rusu”: răspunde Lucian Blaga

Mar 1st, 2021
T. Baconschi. Grupuri interesate să ne salveze Opinii

T. Baconschi. Grupuri interesate să ne salveze

Mar 1st, 2021
Mircea Vasilescu. Arta și sutienul la români Opinii

Mircea Vasilescu. Arta și sutienul la români

Mar 1st, 2021
Sebastian Lăzăroiu. Ca un vaccin - Diana Șoșoacă Opinii

Sebastian Lăzăroiu. Ca un vaccin - Diana Șoșoacă

Mar 1st, 2021
Murray Rothbard. Știința, tehnologia și guvernul- Principii Generale Societate

Murray Rothbard. Știința, tehnologia și guvernul- Principii Generale

Mar 1st, 2021
Lebăda – întruchiparea grației sau alter-ego animalic al lui Popeye marinarul? Câteva cuvinte despre cum ne structurează limbajul gândirea Cultură

Lebăda – întruchiparea grației sau alter-ego animalic al lui Popeye marinarul? Câteva cuvinte despre cum ne structurează limbajul gândirea

Feb 28th, 2021
Tenebrosul drum al unei minți tinere Educație

Tenebrosul drum al unei minți tinere

Feb 28th, 2021
(video) Cafeneaua filosofică: O nouă traducere din Platon - dialogurile de tinerețe. Andrei Cornea în dialog cu Dana Jalobeanu și Grigore Vida Cultura

(video) Cafeneaua filosofică: O nouă traducere din Platon - dialogurile de tinerețe. Andrei Cornea în dialog cu Dana Jalobeanu și Grigore Vida

Feb 28th, 2021
Alexandru Lăzescu. Lumea, America şi BigTech Opinii

Alexandru Lăzescu. Lumea, America şi BigTech

Feb 28th, 2021
Luciditate marginală: Nicolás Gómez Dávila Filozofie

Luciditate marginală: Nicolás Gómez Dávila

Feb 28th, 2021
Letiția C. Tomașescu. Evoluția poziției Regatului Unit în arhitectura de securitate a Europei, după Brexit. Debate

Letiția C. Tomașescu. Evoluția poziției Regatului Unit în arhitectura de securitate a Europei, după Brexit.

Feb 28th, 2021
Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Édouard Balladur - Partea a II-a: Asociere, separare și regăsire. Preliminariile coabitării (1969-1986) Opinii

Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Édouard Balladur - Partea a II-a: Asociere, separare și regăsire. Preliminariile coabitării (1969-1986)

Feb 28th, 2021
Alexandru Călinescu. De la „sorosişti” la „rezişti” Opinii

Alexandru Călinescu. De la „sorosişti” la „rezişti”

Feb 28th, 2021
Noica și marxismul. O explorare Filozofie

Noica și marxismul. O explorare

Feb 27th, 2021
Chesterton și sensul educației Educație

Chesterton și sensul educației

Feb 27th, 2021
Melania Cincea. Academia de Studii Economice muşamalizează o ilegalitate într-un dosar de concurs la Catedra UNESCO, printr-o altă ilegalitate Opinii

Melania Cincea. Academia de Studii Economice muşamalizează o ilegalitate într-un dosar de concurs la Catedra UNESCO, printr-o altă ilegalitate

Feb 27th, 2021
Adevărul moral și conservatorismul constituțional Societate

Adevărul moral și conservatorismul constituțional

Feb 26th, 2021
Dumnezeul filozofilor Cultură

Dumnezeul filozofilor

Feb 26th, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.