• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
ANUNT: Parteneriat intre MarginaliaEtc si Ziare.com
ANUNT: Parteneriat intre MarginaliaEtc si Ziare.com
Home
ALTFEL

ANUNT: Parteneriat intre MarginaliaEtc si Ziare.com

June 15th, 2020 [ Marginalia ] [ Marginalia ] ALTFEL, Opinii comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

D.P. Aligica: ANUNT. Parteneriat intre MarginaliaEtc si Ziare.com

Dragi Fondatori si Contributori Marginalia,

Dragi Cititori,

 

Asa cum stiti, Marginalia este un experiment publicistic pornit de la zero, o platforma atipica deshisa tuturor orientarilor, cu un flux semi-spontan, exact in dorinta de a arata ca se poate sa mentii o platforma pluralista, deschisa, in noile conditii ale cenzurii si manipularii ideologice pornite nu doar de la autoritatile politice dar mai ales de la autoritatile corporate, mediatice, academice si mai ales din mediul IT online.

Marginalia a dorit sa arate ca se poate coexista civilizat in spatiul dezbaterii de idei. Marginalia a dorit de asemenea sa fie un refugiu de tip nou pentru libertatea de expresie in conditiile in care la data initierii ei, cenzura si manipularea ideologica practicate de marile corporatii IT escaladasera pe o noua treapta de agresivitate, o treapta pe care din pacate nu au mai parasit-o de la acea data.

La data lansarii ei, spuneam ca e un experiment si ca vom evalua sistematic viabilitatea si necesitatea proiectului. Astazi, la doi ani de la lansare, putem spune ca experimentul a reusit, poate chiar spre surpinderea noastra.

Datoram asta inainte de orice cititorilor. Interesul lor a sustinut in mod constant proiectul, validandu-l si revalidandu-l de nenumarate ori, uneori in conditiile in care structura sa functiona doar intertial. Pentru asta as vrea sa multumim cititorilor nostri. Am pornit la drum in ideea ca nu urmarim click-uri, trafic sau influenta de masa. Am pornit la drum in ipoteza ca exista o nisa de cateva mii de cititori in limba romana care au interesul, placerea sau fanatismul masochist al urii, sa ne urmareasca zilnic fluxul. Si ipoteza s-a validat. Multumim in primul rand celor care ne citesc cu placere sau interes. Multumim si celorlalti.

Faptul ca acest experiment improbabil a supravietuit si s-a consolidat in nisa sa, se datoreaza desigur si calitatii remarcabile a contributiilor, analizelor, opiniilor si comentariilor aparute pe Marginalia in acesti doi ani. Fluxul Marginalia este dovada imediata in acest sens. Este viu, o reactie continua la dinamica evolutiilor, intamplarilor si contextelor prin care lumea romaneasca a trecut intern si international in aceasta perioada, un flux intretinut de un grup absolut remarcabil de intelectuali, publicisti, profesionisti, experti sau comentatori din randul publicului.

Impreuna, cititori si autori, au adus Marginalia in punctul in care este azi. Este vorba de punctul in care este pregatita sa intre intr-o noua etapa. Si acesta este motivul pentru care va scriu: Incepand de azi platforma Marginalia intra intr-un parteneriat special cu platforma Ziare.com.

Ce inseamna asta, mai precis? Inseamna ca Marginalia iese din nisa sa. Prin intermediul acestui parteneriat, face un pas in afara nisei pe care si-o crease si intra in fluxul ce atinge nemijlocit publicul general.

Ziare.com este o platforma majora de anvergura nationala si care prin parteneriatul cu Marginalia isi anunta ambitia de a fi nu doar una dintre sursele majore de informatii, stiri si opinii din Romania dar si o platforma majora de comentariu si de analiza, inclusiv intelectuala si culturala in limba romana. Este un proiect ambitios si ii doresc tot succesul posibil doamnei Ramona Ursu, cea care a gandit si pus in miscare aceasta jonctiune intre cele doua platforme.

Perioada urmatoare va fi una dedicata perfectarii tehnice si editoriale a acestei colaborari. Echipa care va pune in practica acest lucru va fi alcatuita din Cristian Patrasconiu, Daniela Ratiu si pe partea tehnica din partea Marginalia, George Cristescu. In ceea ce priveste fluxul zilnic Marginalia, lucrurile vor ramane neschimbate: libertate de expresie, statut, functionare, process, proceduri etc. De asemenea Marginalia va continua sa onoreze ca si pana acum toate solicitarile de colaborare venite de la toti cei cu care a colaborat in trecut, intre care Newsweek Romania ocupa locul central.

In zilele ce urmeaza insa va fi creata o interfata aditionala in racordare cu fluxul Ziare.com. Aceasta interfata va expune texte din fluxul Marginalia unei palete mai largi de cititori, uneori destul de diferiti de publicul obisnuit al Marginalia.

Rugamintea mea catre toti autorii Marginalia este ca in masura in care nu doresc sa aiba interfata cu acest tip de cititori si comentariile lor, fie sa anunte pe Cristian Patrasconiu si/sau Daniela Ratiu ca textul in cauza este doar pentru nisa Marginalia, fie sa marcheze de la inceput textul cu o nota in acest sens, pentru a fi exclus de la selectia prin care ar putea intra pe fluxul Ziare.com. In rest, lucrurile se vor aseza pe parcus. Pentru orice intrebari sau sugestii sau clarificari privind structurarea jonctiunii intre cele doua platforme, sunt sigur ca cei trei numiti mai sus va vor sta la dispozitie.

Inchei aducand din nou o clarificare importanta:

Sunt fondator al Marginalia. Dupa ce platforma s-a lansat si s-a consolidat, dovedindu-si viabilitatea, m-am retras din activitatea curenta a platformei. Contribui cu materiale din cand in cand, fac rareori recomadari lui C. Patrasconiu cu privire la noi colaboratori sau contributori dar NU am niciun rol editorial privind continutul.

Nu particip la gestionarea platformei nici tehnic, nici in continut. Uneori nu urmaresc cu zilele fluxul platformei. Am intervenit acum, in acest moment important, intrand cu doamna Ramona Ursu in dialogul care a dus la Parteneriatul mai sus anuntat, pentru motivul ca am recunoscut ca Marginalia este acum pregatita sa faca un pas mai departe catre publicul larg, intr-o relatie de win-win cu proiectul coordonat de doamna Ramona Ursu. Odata aceasta jonctiune facuta, fac un pas inapoi, revenind la conditia de simplu autor Marginalia.

Nu am interese materiale in platforma. Nu deriv venituri si nu am control financiar sau legal asupra platformei. (De fapt NIMENI nu deriva venit din platforma, dincolo de acoperirea costurilor elementare de operare.) Nu am intentii in acest sens.

Pe scurt, am avut un rol in punerea in miscare a experimentului dar pe masura ce experimentul a prins radacini si s-a consolidat, m-am retras in pozitia de simplu membru al echipei de autori “seniori”. Nu intentionez sa imi modific aceasta pozitie. Din contra.

Acestea fiind spuse, nu imi ramane decat sa urez succes mai departe echipei ce va gestiona acest proiect si sa multumesc inca odata tuturor celor care –cititori sau autori- l-au facut si il fac posibil.

 

Cu multa pretuire,

Dragos Paul Aligica

 

 

 

 

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article J.K. Rowling, autoarea romanelor Harry Potter, despre activismul transsexual: Sunt îngrijorată de explozia uriașă de femei tinere care doresc să își schimbe sexul/ Am fost numită „o femeie ușoară” de activiștii transsexuali, iar cărțile mele au fost arse
Previous article Dalina Bădescu: (re) Creațiunea - Atelier Plus
[ Marginalia ]

[ Marginalia ]

Related Posts

Un naș cu inima cât un tren
April 12th, 2021

Un naș cu inima cât un tren

Despre o anume modestie a fericirii
April 10th, 2021

Despre o anume modestie a fericirii

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos  V. Războiul
April 5th, 2021

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos V. Războiul

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
„De vita beata”, Seneca Cultură

„De vita beata”, Seneca

Apr 20th, 2021
Între reprimare și înfrânare, câteva reflecții asupra moralității sexuale Cultură

Între reprimare și înfrânare, câteva reflecții asupra moralității sexuale

Apr 19th, 2021
George Orwell despre populism, patriotism și cenzură mascată Debate

George Orwell despre populism, patriotism și cenzură mascată

Apr 19th, 2021
Un interviu cu James Buchanan. „Să duci, mai întâi, până la capăt consecințele logice ale ideilor tale și apoi să iei o poziție ideologică” Economie

Un interviu cu James Buchanan. „Să duci, mai întâi, până la capăt consecințele logice ale ideilor tale și apoi să iei o poziție ideologică”

Apr 18th, 2021
André Gide: „Analiza psihologică a pierdut pentru mine orice interes din momentul când mi-am dat seama că omul încearcă trăirile pe care crede că le încearcă” Cultură

André Gide: „Analiza psihologică a pierdut pentru mine orice interes din momentul când mi-am dat seama că omul încearcă trăirile pe care crede că le încearcă”

Apr 18th, 2021
Destinul educației umaniste în Universitatea americană Cultura

Destinul educației umaniste în Universitatea americană

Apr 18th, 2021
Democrațiile, arhitectura, urbanismul, ecologia și binele comun, 1945-2020 Cultură

Democrațiile, arhitectura, urbanismul, ecologia și binele comun, 1945-2020

Apr 17th, 2021
Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse Debate

Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse

Apr 15th, 2021
Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale Debate

Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale

Apr 15th, 2021
Dumnezeul Filozofilor Filozofie

Dumnezeul Filozofilor

Apr 15th, 2021
Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca Cultură

Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca

Apr 14th, 2021
Biserica în prezent și în viitor Cultură

Biserica în prezent și în viitor

Apr 14th, 2021
Muzică sacră, timp sacru Cultură

Muzică sacră, timp sacru

Apr 14th, 2021
Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin Cultură

Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin

Apr 13th, 2021
Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă Debate

Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă

Apr 13th, 2021
Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza) Debate

Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza)

Apr 13th, 2021
Imaginația și voința: ești ceea ce privești Debate

Imaginația și voința: ești ceea ce privești

Apr 13th, 2021
Un naș cu inima cât un tren ALTFEL

Un naș cu inima cât un tren

Apr 12th, 2021
Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor Cultură

Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor

Apr 12th, 2021
Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini” Cultură

Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini”

Apr 12th, 2021
Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor Debate

Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor

Apr 12th, 2021
Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția? Debate

Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția?

Apr 11th, 2021
Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu Literatură

Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu

Apr 10th, 2021
Despre o anume modestie a fericirii Opinii

Despre o anume modestie a fericirii

Apr 10th, 2021
O ortodoxie blândă Cultură

O ortodoxie blândă

Apr 9th, 2021
Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide Cultură

Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide

Apr 9th, 2021
Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne Cultură

Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne

Apr 8th, 2021
„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel Cultură

„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel

Apr 7th, 2021
C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia Cultură

C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia

Apr 7th, 2021
Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului Cultură

Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului

Apr 6th, 2021
Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie Uncategorized

Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie

Apr 6th, 2021
Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos  V. Războiul ALTFEL

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos V. Războiul

Apr 5th, 2021
Daniel Uncu. Două constructe smintite Opinii

Daniel Uncu. Două constructe smintite

Apr 5th, 2021
Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin Cultură

Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin

Apr 5th, 2021
Ce ne facem cu limbajul poetic? Cultură

Ce ne facem cu limbajul poetic?

Apr 5th, 2021
Feminitatea prin ochii lui Balzac Cultură

Feminitatea prin ochii lui Balzac

Apr 5th, 2021
Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare Debate

Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare

Apr 4th, 2021
Ce exprimă muzica? Cultura

Ce exprimă muzica?

Apr 4th, 2021
D. P. Aligică: Recomandare la recomandare Debate

D. P. Aligică: Recomandare la recomandare

Apr 3rd, 2021
Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov Literatură

Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov

Apr 3rd, 2021
Credința din perspectivă fenomenologică Filozofie

Credința din perspectivă fenomenologică

Apr 3rd, 2021
Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis Cultură

Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis

Apr 2nd, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.