Un articol de Nancy Flanders pentru Live Action
Avortul a fost prezentat publicului american ca fiind un ultim pas în atingerea egalității femeilor. Aproape cinci decenii mai târziu, însă, legalizarea avortului nu pare să fi oferit libertate femeilor.
Ruth Bader Ginsburg susținea că avortul era strâns legat de egalitatea femeilor. Fără îndoială, Ginsburg a muncit din greu în timpul vieții sale pentru asigurarea drepturilor femeilor. Chiar înainte de a-și revendica locul la Curtea Supremă, Ginsburg lupta pentru egalitatea de gen. A asistat la aproape 300 de cazuri bazate pe discriminarea sexuală, s-a asigurat ca bărbații și femeile să fie tratați în mod egal în litigii imobiliare, a luptat pentru dreptul femeilor de a obține carduri de credit și împrumuturi bancare pe numele lor, ba chiar a contribuit la recunoașterea oficială a faptului că discriminarea pe motive de sarcină reprezintă o formă de discriminare sexuală. În ciuda tuturor eforturilor de a susține femeile, Ginsburg încurajează o industrie care continuă să le înjosească.
Ginsburg nu a fost de acord cu decizia majoritară a Curții de a menține interdicția federală asupra avortului parțial la naștere (partial-birth abortion) în cazul Gonzales v. Carhart, „Încercările legale în vederea înlăturării restricțiilor asupra procedurilor de avort nu încearcă să justifice vreo noțiune generalizată de confidențialitate; ci mai degrabă se concentrează pe autonomia femeii de a decide asupra vieții sale și, astfel, de a se bucura de un statut cetățenesc egal”, a contraargumentat ea.
Desigur, Ginsburg nu este singura care împărtășește această concepție greșită conform căreia femeile nu pot fi egale cu bărbații din cauza lipsei posibilității avortului. Mulți au exprimat opinii similare. În 2018, comedianta Chelsea Handler a emis un comunicat de presă cu privire la nominalizarea judecătorului Brett Kavanaugh de către Trump la Curtea Supremă. „Să fim foarte clari, dreptul avortului, și prin asta, capacitatea femeilor de a fi parteneri egali în societate, sunt riscate în această luptă”, a spus ea.
Convingerea că avortul le permite femeilor „să se bucure de un statut cetățenesc egal” sau „să fie parteneri egali în societate” este interesantă, deoarece susținătorii avortului invalidează deseori ideea că bărbații ar trebui să aibă un cuvânt de spus în cazul avortării copiilor lor. Decizia se presupune că aparține strict femeilor. Acest fapt este nedrept pentru amândoi. Amândoi sunt în egală măsură părinții copilului, dar nu le este permis să fie egali în procesul decizional al avortului.
Avortul a permis „o perspectivă de gen” în care mama poate alege viața sau moartea bebelușului, în timp ce tatăl nu are niciun cuvânt de spus. El nu primește vreun drept la o alegere și trebuie să facă tot ce vrea femeia, chiar dacă își dorește cu disperare nașterea copilului său.
Bărbații nu au dreptul de a-și ucide copiii pre-născuți. Femeile au.
Aceasta nu este egalitate.
În timpul audierii de confirmare la Curtea Supremă din 1993, Ginsburg nu și-a ascuns sprijinul pentru legalizarea avortului. „Este esențial pentru egalitatea femeii ca ea să fie cea care ia deciziile în mod liber și asumat”, a declarat atunci în fața Comitetului judiciar al Senatului. „Dacă impui restricții care îi împiedică alegerea, o dezavantajezi din cauza sexului său”.
Ginsburg era de părere – la fel ca toți cei din industria avortului- că a interzice unei femei „să controleze sarcina“ înseamnă a o dezavantaja . În realitate însă, să afirmi că femeile trebuie să aibă acces la avort pentru a fi egale cu bărbații înseamnă, de fapt, să susții că femeile nu sunt egale fără dreptul la avort- că, din cauza fertilității lor, sunt mai prejos. Chiar ACLU, unde Ginsburg a lucrat la un moment dat, a afirmat că tratarea femeilor ca fiind inferioare înseamnă tratarea acestora ca pe niște copii. Aluzia face referire la ideea că bărbații pot fi tați și oameni de succes în afara căminului, dar femeile nu. Avortul determină femeia să-și privească propriul copil ca opresor, împiedicând-o să obțină egalitatea.
Nici acest lucru nu reprezintă însă egalitatea.
În cartea sa, Pro: Reclaiming Abortion Rights, autoarea Katha Pollit a menționat că „ sarcina și nașterea… restricționează capacitatea femeilor de a participa în societate în mod egal cu bărbații.” Dar însăși Ginsburg a demonstrat acest lucru ca fiind neadevărat.
Ginsburg nu a fost doar o judecătoare a Curții Supreme. Ea a fost, de asemenea, soția lui Marty timp de 56 de ani și mamă a unui fiu și a unei fiice – și a realizat toate acestea în timp ce urma cursuri, pleda în instanță, se îngrijea de soțul ei bolnav de cancer și își pava drumul spre Curtea Supremă de Justiţie. Nașterea și creșterea copiilor nu au împiedicat-o pe „renumita RBG” să devină una dintre cele mai influente femei din istoria americană. Așadar, de ce ar susține cineva că nașterea și creșterea copiilor împiedică alte femei în atingerea propriilor obiective?
Acesta este de fapt modul de gândire care împiedică femeile din a fi tratate egal – convingerea că, într-un anumit sens, putința de a purta și naște un copil determină inferioritatea femeilor față de bărbați. Acest lucru este complet fals.
Sarcina nu este o dizabilitate sau o afecțiune de sănătate care necesită „tratament” sub formă de cleme care smulg membrele copiilor pre-născuți. Este modul în care funcționează biologia și reproducerea. Femeile – inclusiv femeile fertile – nu sunt defecte.
„Egalitatea între sexe facilitată prin avort urmărește să elimine asimetria biologică – faptul că femeile rămân însărcinate, iar bărbații nu – prin promovarea respingerii corpurilor femeilor”, a explicat Erika Bachiochi. „Egalitatea autentică și justiția reproductivă ar cere ceva mult mai revoluționar: ca bărbații și societatea în general să respecte și să sprijine femeile în numeroasele lor aptitudini și talente care includ, pentru majoritatea femeilor, la un moment dat în viața lor, sarcina.”
În loc să sprijine femeile să depășească toate provocările care apar odată cu maternitatea, avortul a fost prezentat ca o „soluție” pentru bărbați, societate și angajatori – și femeilor li s-a spus că avortul este cheia pentru egalitate. Ele au crezut minciuna că avortul le va elibera, când, de fapt, doar le prinde în capcana regretelor, crescându-le riscul depresiei, consumul de droguri, consumul de alcool și sinuciderea.
Avortul nu a fost niciodată despre egalitate, ci despre controlul populației printr-un plan eugenic ascuns, lansat acum 50 de ani și alimentat de un marketing inteligent, care a transformat Planned Parenthood și industria avortului în simboluri ale egalității femeilor. Între timp, alte provocări reale cu care se confruntă femeile rămân nerezolvate.
Capacitatea de a ucide nu le face pe femei egale.
Articol original: Abortion is not, and never has been, about women’s equality