• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Bogdan Calinescu – Nicolas Lecaussin
Bogdan Calinescu – Nicolas Lecaussin
Home
Biografii

Bogdan Calinescu – Nicolas Lecaussin

May 2nd, 2018 [ Dragoș Paul Aligică ] [ Dragoș Paul Aligică ] Biografii comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

Cu ani in urma am descoperit un autor francez care pur si simplu sfida legile gravitatiei ideologice si publicistice din hexagon. Practica o analiza de o claritate si o precizie care incalcau tabuurile insidioase, un curaj de a spune lucrurilor pe nume, o capacitate de a vedea dincolo de gestica liniilor oficiale si de verbiajul frantuzesc anti-cartezian instaurat in postbelicul existentialisto-(post)structuralist-postmodernist. Acest Nicolas Lecaussin –sub acest nume apareau articolele si cartile respective– mi se parea un miracol. Cunoscand bine mediul public francez (la vremea aceea locuiam in Paris) nu puteam intelege ce e cu omul acesta atat de special si cu care imi parea ca rezonam atat de profund.

Iar la scurt timp am aflat: Nicolas Lecaussin este de fapt Bogdan Calinescu. Crescut printre si ridicat deasupra ruinelor experimentului socialist din Estul Europei, din Romania, format intr-o famile de intelectuali de elita, nu e de mirare ca intelegea. Nu e de mirare ca vedea ceea ce alti foarte multi comentatori si analisti francezi, altfel minti stralucitoare, nu puteau vedea sau conceptualiza.

Bogdan Călinescu a plecat din Romania imediat, in 1990  si a absolvit Institutul de Ştiinţe Politice din Paris. S-a specializat in cercetare economică și politică si publicistica. Între 1997 și 2007 a fost președintele Institutului francez de politici publice (IFRAP) unde a lansat revista Société Civile. Este director al Institutului de Cercetări Economice şi Fiscale (IREF) din Paris. Între 2006 și 2010, a predat la Universitatea Marne-la-Vallée (tema: liberalismul economic, evident) si din 2010, conduce la Universitatea din Pontoise un seminar consacrat dezinformării economice şi politice. Publica in mod constant  nenumarate articole şi studii in ziare şi reviste prestigioase : Le Figaro, Les Echos, l’Opinion, The Wall Street Journal, Le Figaro Magazine, Revue des Deux mondes…

Este autorul (sau co-autorul) mai multor cărţi publicate în Franţa sub pseudonimul Nicolas Lecaussin: Cet Etat qui tue la France (Plon, 2005), L’absolutisme efficace (Plon, 2008), Au secours ! Ils veulent la peau du capitalisme (First Editions, 2009), A quoi servent les riches (Lattès, 2012), L’Obsession anti-libérale française (libréchange, 2014), Anti-Piketty (libréchange, 2015), Echec de l’Etat (Editions du Rocher, 2017).

În România a publicat : Franţa, Europa, România. Eseu despre economie, politică şi libertate (Humanitas, 2014) cu o prezentare de Horia-Roman Patapievici. Cealalta carte a sa tradusa in romana este Anti-Piketty (2016). Iata ce zice Bogdan despre ea

“La inițiativa Institutului (IREF) pe care-l conduc împreună cu Jean-Philippe Delsol, am reunit în jur de 20 de economiști din lumea întreagă și am publicat în Franța o carte intitulată Anti-Piketty, carte care a fost tradusă în România, la Iași, de neobositul profesor universitar Gabriel Mursa, director al Institutului Hayek. Este cât se poate de evident că întreaga concepție politică a lui Piketty se dovedește a fi problematică. Deși autorul ei neagă faptul că ar fi marxist sau anticapitalist, schema pe care o propune vizează instaurarea unui sistem mondial condus de un supra-stat polițienesc. Deși prezintă nuanțe «democratice», programul său este cât se poate de liberticid. El anunță o dictatură fiscală, ele cărei premise le știm deja. Drumul către Iad este pavat cu bune intenții. Căile ideologiei sunt într-adevar nebănuite… Piketty a reușit la început să păcălească lumea. Citiți cartea Anti-Piketty pentru nu cădea în capcana lui. Alvaro Vargas LLosa, Michael Tanner, Nicholas Eberstadt, Martin Feldstein, Acemoglu sunt câțiva dintre autorii reuniți în acest volum.”

Aici volumul pe Amazon.

Aici un dialog Cristian Patrasconiu – Bogdan Calinescu.

Citind cele de mai sus nu poti sa nu te intrebi: de ce omul asta care a reusit in Paris, practic de unul singur, luand-o de jos si urcand in zonele cele mai eterice ale jurnalismului, publicisticii si analizei economice si politice ale Glorioasei Republici, iata nu a reusit in Bucuresti, Romania?! De ce nu este acest Calinescu-Leucassin o prezenta familiara si una din piesele de rezistenta ale publicisticii bucurestene? Cum se face ca cineva care totusi scrie la ora asta pentru Le Figaro si  l’Opinion, nu are o prezenta ferma in presa din tara sa natala? Nu ca omul nu ar dori-o… A dat, decent si fara pretentii, semne ca poate si chiar a incercat…Dar nu poate face imposibilul…

Si acum vestea buna: Bogdan Calinescu a acceptat cu multa eleganta sa ni se alature, aici, in Marginalia! Ne va tine la curent cu ce publica in Le Figaro, Les Echos, l’Opinion, ne va mai atrage din cand in cand atentia la lucruri pe care le considera interesante si importante, se va mentine informat la dezbaterile de idei din tara via discutiile de aici, poate il vom determina ca, din cand in cand, sa intervina public facandu-si competenta auzita in arena mai larga a societatii romanesti, dincolo de spatiul Marginalia.

Sa ii uram bun venit!

 

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Domnule, de unde le scotea, domnule, Caragiale? De unde?!
Previous article "La muncă, ortodocșilor!" Fundamentarea pseudo-științifică a atitudinii anti-ortodoxe prin falsificarea istoriei
[ Dragoș Paul Aligică ]

[ Dragoș Paul Aligică ]

DRAGOS PAUL ALIGICĂ - publicist roman avand afilieri academice la Universitatea din Bucuresti in Romania si George Mason University in SUA. Mai multe despre el la: www.aligica.com

Related Posts

Claudiu D. Tufiș
June 7th, 2018

Claudiu D. Tufiș

Georgeta Condur
June 4th, 2018

Georgeta Condur

Marian Zulean
June 2nd, 2018

Marian Zulean

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Între reprimare și înfrânare, câteva reflecții asupra moralității sexuale Cultură

Între reprimare și înfrânare, câteva reflecții asupra moralității sexuale

Apr 19th, 2021
George Orwell despre populism, patriotism și cenzură mascată Debate

George Orwell despre populism, patriotism și cenzură mascată

Apr 19th, 2021
Un interviu cu James Buchanan. „Să duci, mai întâi, până la capăt consecințele logice ale ideilor tale și apoi să iei o poziție ideologică” Economie

Un interviu cu James Buchanan. „Să duci, mai întâi, până la capăt consecințele logice ale ideilor tale și apoi să iei o poziție ideologică”

Apr 18th, 2021
André Gide: „Analiza psihologică a pierdut pentru mine orice interes din momentul când mi-am dat seama că omul încearcă trăirile pe care crede că le încearcă” Cultură

André Gide: „Analiza psihologică a pierdut pentru mine orice interes din momentul când mi-am dat seama că omul încearcă trăirile pe care crede că le încearcă”

Apr 18th, 2021
Destinul educației umaniste în Universitatea americană Cultura

Destinul educației umaniste în Universitatea americană

Apr 18th, 2021
Democrațiile, arhitectura, urbanismul, ecologia și binele comun, 1945-2020 Cultură

Democrațiile, arhitectura, urbanismul, ecologia și binele comun, 1945-2020

Apr 17th, 2021
Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse Debate

Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse

Apr 15th, 2021
Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale Debate

Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale

Apr 15th, 2021
Dumnezeul Filozofilor Filozofie

Dumnezeul Filozofilor

Apr 15th, 2021
Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca Cultură

Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca

Apr 14th, 2021
Biserica în prezent și în viitor Cultură

Biserica în prezent și în viitor

Apr 14th, 2021
Muzică sacră, timp sacru Cultură

Muzică sacră, timp sacru

Apr 14th, 2021
Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin Cultură

Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin

Apr 13th, 2021
Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă Debate

Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă

Apr 13th, 2021
Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza) Debate

Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza)

Apr 13th, 2021
Imaginația și voința: ești ceea ce privești Debate

Imaginația și voința: ești ceea ce privești

Apr 13th, 2021
Un naș cu inima cât un tren ALTFEL

Un naș cu inima cât un tren

Apr 12th, 2021
Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor Cultură

Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor

Apr 12th, 2021
Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini” Cultură

Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini”

Apr 12th, 2021
Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor Debate

Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor

Apr 12th, 2021
Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția? Debate

Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția?

Apr 11th, 2021
Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu Literatură

Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu

Apr 10th, 2021
Despre o anume modestie a fericirii Opinii

Despre o anume modestie a fericirii

Apr 10th, 2021
O ortodoxie blândă Cultură

O ortodoxie blândă

Apr 9th, 2021
Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide Cultură

Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide

Apr 9th, 2021
Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne Cultură

Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne

Apr 8th, 2021
„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel Cultură

„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel

Apr 7th, 2021
C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia Cultură

C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia

Apr 7th, 2021
Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului Cultură

Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului

Apr 6th, 2021
Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie Uncategorized

Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie

Apr 6th, 2021
Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos  V. Războiul ALTFEL

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos V. Războiul

Apr 5th, 2021
Daniel Uncu. Două constructe smintite Opinii

Daniel Uncu. Două constructe smintite

Apr 5th, 2021
Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin Cultură

Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin

Apr 5th, 2021
Ce ne facem cu limbajul poetic? Cultură

Ce ne facem cu limbajul poetic?

Apr 5th, 2021
Feminitatea prin ochii lui Balzac Cultură

Feminitatea prin ochii lui Balzac

Apr 5th, 2021
Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare Debate

Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare

Apr 4th, 2021
Ce exprimă muzica? Cultura

Ce exprimă muzica?

Apr 4th, 2021
D. P. Aligică: Recomandare la recomandare Debate

D. P. Aligică: Recomandare la recomandare

Apr 3rd, 2021
Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov Literatură

Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov

Apr 3rd, 2021
Credința din perspectivă fenomenologică Filozofie

Credința din perspectivă fenomenologică

Apr 3rd, 2021
Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis Cultură

Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis

Apr 2nd, 2021
Câteva fragmente din „Lupul de stepă”, de Herman Hesse Cultură

Câteva fragmente din „Lupul de stepă”, de Herman Hesse

Apr 2nd, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.