• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Cătălin Avramescu: Căderea în cap
Cătălin Avramescu: Căderea în cap
Home
Educație

Cătălin Avramescu: Căderea în cap

June 23rd, 2018 [ Cătălin Avramescu ] [ Cătălin Avramescu ] Debate, Educație, Opinii, Societate comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

Trăznaia s-a petrecut la o universitate britanică. Mai precis, la Exeter. Studenții au primit un e-mail care conținea niște citate “motivaționale”. Unul dintre ei, mai destupat la mine, s-a gândit să verifice. Și a descoperit, stupefiat, că unul dintre aceste citate aparținea… lui Erwin Rommel. Unul dintre principalii generali germani din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Scandal, evident. Partea cea mai interesantă acum urmează. Universitatea a făcut anchetă și l-a descoperit pe nenorocitul care a compus mesajul. Omul s-a justificat. Nu știa cine era acest Rommel…
Acum, să mă iertați dacă iau o mică pauză pentru a mă aduna… Așadar… Lucrezi la o universitate dintre cele bune. Și nu ai auzit de unul dintre cele mai cunoscute personaje implicate în cele mai importante evenimente ale secolului XX. Cum Dumnezeu a fost angajat respectivul? Ce a făcut la școală? Pe ce planetă a trăit până acum?
Acesta a fost doar un exemplu. Din păcate, departe de a fi unicul. Este clar că în ultimii ani s-a petrecut ceva cu Universitatea. Nu doar în România, unde o bandă de penali a numit un agramat în funcția de “mininistru al Educației”.
Iată problema. Universitatea a fost inventată acum o mie de ani. Prima a fost înființată, se spune, la Bologna, în anul 1080. (Este o întreagă discuție aici, dacă unele școli ecleziastice, începând din secolul al IX-lea, pot fi considerate “universități”). Din secolul al XII-lea universitățile au devenit instituții fundamentale în ordinea socială occidentală. Rolul lor a devenit crucial în secolele XIX și XX. Fără universități nu ne putem imagina viață civilizată.
Aici este chiar problema. Elitele occidentale au adoptat gradual, în ultimele decenii, poziții care altădată aparțineau unor grupuscule din zona Stângii extreme. Căsătorii homosexuale, legalizarea drogurilor, asistență socială nelimitată, dezarmare unilaterală, eliminarea granițelor naționale. O agendă de război cultural declarat împotriva valorilor liberale și conservatoare europene.
Deturnarea Universității de la misiunea sa a devenit, în acest context, necesară. Sub pretextul “democratizării” accesului la “învățământul superior” ne-am trezut cu generații întregi de “studenți” care, nefiltrați de nici un examen de admitere, se simt liberi să ignore chiar regulile elementare de gramatică. Sub pretenția “modernizării” s-a luat puterea administrativă din mâinile comunității academice și a fost acordată unor birocrați. În fine, Statul folosește din plin “puterea pungii” pentru a finanța doar ce îi convine. Ceea ce exclude, desigur, cercetarea umanistă tradițională.
Au apărut, în schimb, tot felul de aiureli. Unele universități oferă diplome “Mickey Mouse”, în discipline triviale, calculate parcă să producă ilaritate. O universitate britanică (Durham) oferă o diplomă în “Studii Harry Potter”. În multe cazuri, disciplinele clasice au rămas, în aparență. Însă s-au modificat radical programele de studiu. Am dat peste studenți în istorie care nu știu nimic despre Evul Mediu sau peste studenți în filozofie care nu au citit un rând din Aristotel.
La nivelul “personalului administrativ”, același dezastru. În rarele ocazii cu care interacționezi cu ei, ai senzația că ai de-a face cu grupări de activiști. Unele departamente se ocupă doar cu îndoctrinarea. Unele universități au ajuns să impună (da, sunt obligatorii) cursuri despre “discriminare” pe care toți studenții sunt obligați să le facă. De ce? Din câte pretind acești noi puritani, pentru ca studenții să nu ajungă violatori sau rasiști…
În aceste condiții, nu este de mirare că universitățile au ajuns cuiburi ale radicalismului politic. Intelectualii liberali sau conservatori au devenit indezirabili în campusuri. (Unii au fost chiar atacați fizic când au încercat să țină câte o conferință). Lista de lecturi a fost “epurată”. Au fost vandalizate statui istorice și au fost scoase tablouri de pe pereți.
Confuzia morală este totală. Un profesor de la UCLA a fost reclamat pentru că… a corectat greșelile de gramatică ale unor studenți. O asociație de studente din Marea Britanie a interzis… aplauzele la reuniunile sale pentru că acestea ar fi o formă de “micro-agresiune”. În Statele Unite un colegiu (Hampshire) a anulat un concert al unei formații de Afrobeat pe motiv că aceasta este compusă… din prea mulți albi.
Credeți că nu se poate mai rău? Iată cazul colegiului Goldsmiths (parte a University of London, o universitate încă în topul mondial). În 2014 studenții de acolo au votat… anularea unei comemorări a Holocaustului. Pe motiv că aceasta ar fi “eurocentrică” și “colonialistă”.
Probabil au primit și ei un e-mail de la Rommel…

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Gabriel Claudiu Mursa. Odă libertății*
Previous article Adrian Papahagi: PSD vs. România, 2012-2018
[ Cătălin Avramescu ]

[ Cătălin Avramescu ]

CĂTĂLIN AVRAMESCU (n. 1967) este doctor în filozofie al Universităţii din Bucureşti şi docent al Universităţii din Helsinki. În prezent este conferenţiar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, unde predă cursuri de istorie a gândirii politice și de teorie politică. A parcurs stagii de cercetare la Institutul de Istorie al Universităţii din Viena, Institute for Advanced Study in Humanities (Edinburgh) şi la Clark Library/Center for 17th and 18th Century Studies (UCLA), New Europe College (București) și Polish Institute for Advanced Study (Varșovia). A fost bursier Mellon la Herzog August Bibliothek (Wolfenbüttel) şi bursier Marie Curie la Facultatea de Litere şi Filozofie din Ferrara. A publicat traduceri, eseuri şi studii de teorie politică şi istoria ideilor, în special asupra secolelor XVII-XIX. Prima sa carte, De la teologia puterii absolute la fizica socială (ALL, 1998), este o explorare tematică a teoriei contractului social de la Hobbes la Rousseau. A urmat Filozoful crud. O istorie a canibalismului (Humanitas, 2003), o analiză a unei teme uitate din teoria dreptului natural, care a primit premiul pentru cea mai bună carte de ştiinţe umaniste (ex aequo) a Asociaţiei Editorilor din România. Versiunea americană a acestei lucrări, publicată în 2009 la Princeton University Press, a fost recenzată în Times Higher Education şi London Review of Books. Între 2008 și 2011 a fost consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, iar între 2011 și 2016 a fost ambasador al României în Finlanda și Estonia.

Related Posts

Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția?
April 11th, 2021

Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția?

Despre o anume modestie a fericirii
April 10th, 2021

Despre o anume modestie a fericirii

Daniel Uncu. Două constructe smintite
April 5th, 2021

Daniel Uncu. Două constructe smintite

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția? Debate

Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția?

Apr 11th, 2021
Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu Literatură

Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu

Apr 10th, 2021
Despre o anume modestie a fericirii Opinii

Despre o anume modestie a fericirii

Apr 10th, 2021
O ortodoxie blândă Cultură

O ortodoxie blândă

Apr 9th, 2021
Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide Cultură

Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide

Apr 9th, 2021
Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne Cultură

Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne

Apr 8th, 2021
„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel Cultură

„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel

Apr 7th, 2021
C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia Cultură

C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia

Apr 7th, 2021
Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului Cultură

Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului

Apr 6th, 2021
Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie Uncategorized

Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie

Apr 6th, 2021
Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos  V. Războiul ALTFEL

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos V. Războiul

Apr 5th, 2021
Daniel Uncu. Două constructe smintite Opinii

Daniel Uncu. Două constructe smintite

Apr 5th, 2021
Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin Cultură

Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin

Apr 5th, 2021
Ce ne facem cu limbajul poetic? Cultură

Ce ne facem cu limbajul poetic?

Apr 5th, 2021
Feminitatea prin ochii lui Balzac Cultură

Feminitatea prin ochii lui Balzac

Apr 5th, 2021
Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare Debate

Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare

Apr 4th, 2021
Ce exprimă muzica? Cultura

Ce exprimă muzica?

Apr 4th, 2021
D. P. Aligică: Recomandare la recomandare Debate

D. P. Aligică: Recomandare la recomandare

Apr 3rd, 2021
Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov Literatură

Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov

Apr 3rd, 2021
Credința din perspectivă fenomenologică Filozofie

Credința din perspectivă fenomenologică

Apr 3rd, 2021
Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis Cultură

Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis

Apr 2nd, 2021
Câteva fragmente din „Lupul de stepă”, de Herman Hesse Cultură

Câteva fragmente din „Lupul de stepă”, de Herman Hesse

Apr 2nd, 2021
„Liceu, cimitir al tinereții mele”: ce cred liceenii despre sistemul de educație din România? Cultură

„Liceu, cimitir al tinereții mele”: ce cred liceenii despre sistemul de educație din România?

Apr 1st, 2021
De ce au muzicienii nevoie de filozofie Cultură

De ce au muzicienii nevoie de filozofie

Apr 1st, 2021
Câteva idei despre matematică și logică, de Bertrand Russell Cultură

Câteva idei despre matematică și logică, de Bertrand Russell

Mar 31st, 2021
Este renașterea cazuisticii despre cazuistică? Filozofie

Este renașterea cazuisticii despre cazuistică?

Mar 31st, 2021
Pandemie, isterie şi politica prudenţei Opinii

Pandemie, isterie şi politica prudenţei

Mar 31st, 2021
Daniela Marinescu: Ode to Oblivion sau despre cum să faci un film de succes in 2020 ALTFEL

Daniela Marinescu: Ode to Oblivion sau despre cum să faci un film de succes in 2020

Mar 31st, 2021
Gertrude Stein, o femeie cu o pasiune copleșitoare pentru artă Artă

Gertrude Stein, o femeie cu o pasiune copleșitoare pentru artă

Mar 30th, 2021
Mozart, înlocuit cu Dua Lipa. Universitatea Oxford va renunța la predarea muzicii clasice în numele corectitudinii politice Debate

Mozart, înlocuit cu Dua Lipa. Universitatea Oxford va renunța la predarea muzicii clasice în numele corectitudinii politice

Mar 30th, 2021
Câteva fragmente din „Narcis și Gură de Aur”, de Herman Hesse Literatură

Câteva fragmente din „Narcis și Gură de Aur”, de Herman Hesse

Mar 29th, 2021
Guvernul încalcă dreptul la proprietate privată al românilor Debate

Guvernul încalcă dreptul la proprietate privată al românilor

Mar 29th, 2021
Silviu Man. Cei patru care au speriat Capernaumul ALTFEL

Silviu Man. Cei patru care au speriat Capernaumul

Mar 29th, 2021
Teodor Baconschi. Vaccin, creștinism, negaționism Opinii

Teodor Baconschi. Vaccin, creștinism, negaționism

Mar 29th, 2021
Daniel Uncu. Asaltul ideologic oficial asupra cuvintelor Debate

Daniel Uncu. Asaltul ideologic oficial asupra cuvintelor

Mar 29th, 2021
Dalina Bădescu: Anastasia Stoiciu - Memoria artei contemporane Artă

Dalina Bădescu: Anastasia Stoiciu - Memoria artei contemporane

Mar 28th, 2021
Taguieff: „Decolonialismul este boala senilă a stângii intelectuale contemporane” Cultură

Taguieff: „Decolonialismul este boala senilă a stângii intelectuale contemporane”

Mar 28th, 2021
Despre demnitatea burghezilor: de ce economia nu reușește să explice lumea modernă Economie

Despre demnitatea burghezilor: de ce economia nu reușește să explice lumea modernă

Mar 28th, 2021
Wolfhart Pannenberg intervievat de Richard John Neuhaus: Occidentul creștin? Cultură

Wolfhart Pannenberg intervievat de Richard John Neuhaus: Occidentul creștin?

Mar 28th, 2021
Marcela Tusca: Unirea Basarabiei cu România; Durlești, un sat din suburbia Chișinăului Focus

Marcela Tusca: Unirea Basarabiei cu România; Durlești, un sat din suburbia Chișinăului

Mar 27th, 2021
Mahomed șters din noua traducere în neerlandeză a „Divinei Comedii” Cultură

Mahomed șters din noua traducere în neerlandeză a „Divinei Comedii”

Mar 26th, 2021
Lucian Croitoru. Eu am respins teoria economică și socială a lui Marx după ce am studiat-o cu creionul în mână Debate

Lucian Croitoru. Eu am respins teoria economică și socială a lui Marx după ce am studiat-o cu creionul în mână

Mar 26th, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.