• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Catalin Avramescu
Catalin Avramescu
Home
Biografii

Catalin Avramescu

May 21st, 2018 [ Dragoș Paul Aligică ] [ Dragoș Paul Aligică ] Biografii comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

A obținut titlul de doctor în filozofie cu o teză de dizertație asupra teoriei contractului social de la Hobbes la Rousseau. Preda la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, fiind axat in special pe cursuri de istorie a gândirii politice, filozofie politică și etică. In cursul timpului a avut afilieri la St Antony’s College din cadrul Universitatii Oxford; Department of Social Philosophy, Helsinki University;  Institute for Advanced Study in Humanities (University of Edinburgh); Clark Library/Center for 17th and 18th Century Studies (University of California, Los Angeles); Sigurdur Nordal Institute (Reykjavik); Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Science (Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences, Wassenaar); Herzog August Bibliothek; Institut fűr Geschichte din Viena; Facoltà di Lettere e di Filosofia din Ferrara si Colegiul Noua Europă/Institutul de Studii Avansate din București.

Intre publicatiile sale se numara: De la teologia puterii absolute la fizica socială – o explorare tematică a teoriei contractului social de la Thomas Hobbes la Jean-Jacques Rousseau. Filosoful crud. O istorie a canibalismului (Editura Humanitas). Constitutia Statelor Unite ale Americii (Editura Humanitas). Cum alegem? Un portret al democrației pe înțelesul tuturor (Editura Humanitas). A tradus, singur sau în colaborare: Thomas Hobbes – Elementele dreptului natural și politic (Ed. Humanitas); David Hume – Eseuri politice (Ed. Humanitas); Jean-Jacques Rousseau – Despre contractul social (Ed. Nemira) si Peter Singer – Hegel (Ed. Humanitas).

In plus fata de toate cele de mai sus, a ocupat in toata aceasta vreme o serie de pozitii importante in sistemul politic si diplomatic romanesc. A facut-o in mod natural, in ciuda prejudecatilor initiale chiar ale tagmei sale intelectuale. Sa nu uitam: a fost o vreme cand “implicarea in politica” era considerata ceva dubios. Cleptocratii, politrucii si establishmentul illiescian reusisera sa infiltreze si valorifice aceasta atitudine paguboasa in randul intelectualilor. (Vedem acum o revenire la acest model).

In acest sens al neintimidarii in fata acestor strategii ale cleptocratiei si cabalei veleitarilor vietii publice, Catalin este exemplar. E ca tancul. Pur si simplu – de cand il stiu, nici eu nu mai stiu de cand- nu a fost nici macar minimal intimidat, afectat, ranit, tulburat de valul de abjectie si de ticalosie cu care evolutia sa publica a fost intampinata – ca in cazul tuturor intelectualilor de calibru ce au asumat pozitii sau functii publice in toti anii acestia- de catre slugile cleptocratiei tranzitiei, plevusca de aspiratie intelectuala frustrata si ratata si idiotii utili care in conjunctie au creat conditiile actuale catastrofale in spatiul public romanesc.

Ce-mi place la Catalin e ca nu da doi bani pe ei. Nici macar nu le face favoarea de a-i lua de sus. Nu da, nu a dat, nu-i pasa: si dispretul sau e atat de mare ca rezultatul este comic. Astia urla, injura, spumega, Avramescu isi vede calm de treaba lui, zicand din cand in cand cate o chestie de bun simt, bazata pe experienta lui sau eruditia lui. Si aia explodeaza. Iar el ridica din umeri. Lucrul cel mai comic este ca fiind un om foarte inteligent si neconventional, scrie si spune uneori nu doar chestii de bun simt ci si tot felul de lucruri neconventionale si controversate. Asa cum ii sade bine unui om care gandeste in afara sabloanelor. E un om liber, un ganditor liber, neinhibat din nicio directie. Deci zice una. Si aia iar explodeaza. Dar cum? Punand-se in cea mai provinciala, primitiva, patibulara lumina.

Un inventar pe internet a reactiilor astora la Catalin Avramescu si zicerile sale, fie de bun simt, fie excentrice, iti aduce un inventar al (si aici folosesc o terminologie pe care Catalin sunt sigur o aproba) tuturor imbecililor, frustratilor, ratatilor, provincialilor, cozilor de topor sau pur si simplu retardatilor moral si cognitiv care s-au manifestat in mass media romanesti si la periferia acesora in ultimii 30 de ani.

Bun. Poate ca ar fi trebuit sa pun alte accente in acesta prezentare a prietenului nostru Catalin Avramescu cu scopul de a anunta faptul ca ni se alatura in Marginalia. De fapt asa planuiam. Dar in ideea de a scrie acesta prezentare am intrat pe internet sa iau titlurile cartilor si afilierilor sale si mi-a  sarit in ochi colectia nationala de patibulari si neispraviti care s-a ilustrat in cursul timpului in sensul mai sus mentionat, in jurul carierei si interventiilor sale publice. De aici turnura de mai sus.

Ce ar mai fi de spus despre Catalin? Multe. Cu ceva timp in urma -cand era intr-o vizita de familie la mine, bagand panica in jur cu excentricitatile sale alimentare- mi-a marturisit dorinta sa secreta, adevarata aspiratie publica ce il macina. Este urmatoarea (si cel care il stiti, stiti ca este sincer in asta): Sa participe la un concurs de mancat ardei iuti. Si sa-l castige.  Exista asa ceva, am cercetat dupa aceea si pot confirma. Au si o scala a iutelii, clasamente, competitii regulate etc. Dovada aici.

El zice ca e competitiv si ca ar putea fi chiar finalist. Il cred. Pentru cine rezista asa cum a facut-o el in politica, diplomatia si viata publica romanesca timp de aproape 30 de ani, un 500000 pe scala Scoville e maruntis….

 

Bine ai venit in spatiul Marginalia, Catalin!

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Adrian Papahagi: Pensii de stat = hoție
Previous article Testamentul lui Corneliu Coposu
[ Dragoș Paul Aligică ]

[ Dragoș Paul Aligică ]

DRAGOS PAUL ALIGICĂ - publicist roman avand afilieri academice la Universitatea din Bucuresti in Romania si George Mason University in SUA. Mai multe despre el la: www.aligica.com

Related Posts

Claudiu D. Tufiș
June 7th, 2018

Claudiu D. Tufiș

Georgeta Condur
June 4th, 2018

Georgeta Condur

Marian Zulean
June 2nd, 2018

Marian Zulean

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Vlad Topan. Prin scientism spre neo-păgânism. Sau despre milenarismul de rit ecologist Cultură

Vlad Topan. Prin scientism spre neo-păgânism. Sau despre milenarismul de rit ecologist

Mar 4th, 2021
Contribuţia lui Mises la înţelegerea ciclurilor economice Economie

Contribuţia lui Mises la înţelegerea ciclurilor economice

Mar 4th, 2021
D. P. Aligica: Relativ la chestiunea studentilor de la Drept Debate

D. P. Aligica: Relativ la chestiunea studentilor de la Drept

Mar 4th, 2021
Rolul comunităților vii sau teoria conservatoare despre ancorarea oamenilor în realitate Cultura

Rolul comunităților vii sau teoria conservatoare despre ancorarea oamenilor în realitate

Mar 3rd, 2021
A fi sau a nu fi liber Debate

A fi sau a nu fi liber

Mar 3rd, 2021
C. Pătrășconiu. ABC: Cunoașterea de partid Cultura

C. Pătrășconiu. ABC: Cunoașterea de partid

Mar 3rd, 2021
Câteva fragmente din „De ce, Doamne? O radiografie a suferinței”, de C. S. Lewis Cultură

Câteva fragmente din „De ce, Doamne? O radiografie a suferinței”, de C. S. Lewis

Mar 3rd, 2021
Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos (I) ALTFEL

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos (I)

Mar 3rd, 2021
Virgil Iordache. Monopolul unei abordări în etica academică este disfuncțional Debate

Virgil Iordache. Monopolul unei abordări în etica academică este disfuncțional

Mar 3rd, 2021
10 august 2018: capăt de drum Opinii

10 august 2018: capăt de drum

Mar 3rd, 2021
Încă un studiu arată, din nou, că lockdown-urile nu funcționează Debate

Încă un studiu arată, din nou, că lockdown-urile nu funcționează

Mar 2nd, 2021
De la monadologia lui Leibniz la identitatea personală Filozofie

De la monadologia lui Leibniz la identitatea personală

Mar 2nd, 2021
Câteva fragmente din „Chestionar despre creația artistică, lansat de Liviu Rusu”: răspunde Lucian Blaga Cultură

Câteva fragmente din „Chestionar despre creația artistică, lansat de Liviu Rusu”: răspunde Lucian Blaga

Mar 1st, 2021
T. Baconschi. Grupuri interesate să ne salveze Opinii

T. Baconschi. Grupuri interesate să ne salveze

Mar 1st, 2021
Mircea Vasilescu. Arta și sutienul la români Opinii

Mircea Vasilescu. Arta și sutienul la români

Mar 1st, 2021
Sebastian Lăzăroiu. Ca un vaccin - Diana Șoșoacă Opinii

Sebastian Lăzăroiu. Ca un vaccin - Diana Șoșoacă

Mar 1st, 2021
Murray Rothbard. Știința, tehnologia și guvernul- Principii Generale Societate

Murray Rothbard. Știința, tehnologia și guvernul- Principii Generale

Mar 1st, 2021
Lebăda – întruchiparea grației sau alter-ego animalic al lui Popeye marinarul? Câteva cuvinte despre cum ne structurează limbajul gândirea Cultură

Lebăda – întruchiparea grației sau alter-ego animalic al lui Popeye marinarul? Câteva cuvinte despre cum ne structurează limbajul gândirea

Feb 28th, 2021
Tenebrosul drum al unei minți tinere Educație

Tenebrosul drum al unei minți tinere

Feb 28th, 2021
(video) Cafeneaua filosofică: O nouă traducere din Platon - dialogurile de tinerețe. Andrei Cornea în dialog cu Dana Jalobeanu și Grigore Vida Cultura

(video) Cafeneaua filosofică: O nouă traducere din Platon - dialogurile de tinerețe. Andrei Cornea în dialog cu Dana Jalobeanu și Grigore Vida

Feb 28th, 2021
Alexandru Lăzescu. Lumea, America şi BigTech Opinii

Alexandru Lăzescu. Lumea, America şi BigTech

Feb 28th, 2021
Luciditate marginală: Nicolás Gómez Dávila Filozofie

Luciditate marginală: Nicolás Gómez Dávila

Feb 28th, 2021
Letiția C. Tomașescu. Evoluția poziției Regatului Unit în arhitectura de securitate a Europei, după Brexit. Debate

Letiția C. Tomașescu. Evoluția poziției Regatului Unit în arhitectura de securitate a Europei, după Brexit.

Feb 28th, 2021
Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Édouard Balladur - Partea a II-a: Asociere, separare și regăsire. Preliminariile coabitării (1969-1986) Opinii

Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Édouard Balladur - Partea a II-a: Asociere, separare și regăsire. Preliminariile coabitării (1969-1986)

Feb 28th, 2021
Alexandru Călinescu. De la „sorosişti” la „rezişti” Opinii

Alexandru Călinescu. De la „sorosişti” la „rezişti”

Feb 28th, 2021
Noica și marxismul. O explorare Filozofie

Noica și marxismul. O explorare

Feb 27th, 2021
Chesterton și sensul educației Educație

Chesterton și sensul educației

Feb 27th, 2021
Melania Cincea. Academia de Studii Economice muşamalizează o ilegalitate într-un dosar de concurs la Catedra UNESCO, printr-o altă ilegalitate Opinii

Melania Cincea. Academia de Studii Economice muşamalizează o ilegalitate într-un dosar de concurs la Catedra UNESCO, printr-o altă ilegalitate

Feb 27th, 2021
Adevărul moral și conservatorismul constituțional Societate

Adevărul moral și conservatorismul constituțional

Feb 26th, 2021
Dumnezeul filozofilor Cultură

Dumnezeul filozofilor

Feb 26th, 2021
Minunile limbajului obișnuit Filozofie

Minunile limbajului obișnuit

Feb 25th, 2021
Ioan Stanomir - R.S.R. Lecția de învățământ politic (fragment). LUPTA DE CLASĂ Debate

Ioan Stanomir - R.S.R. Lecția de învățământ politic (fragment). LUPTA DE CLASĂ

Feb 25th, 2021
Daniel Uncu. Complicitatea abjecta la justificarea represiunii comuniste chineze Opinii

Daniel Uncu. Complicitatea abjecta la justificarea represiunii comuniste chineze

Feb 25th, 2021
Eric Voegelin ca maestru învățător Cultură

Eric Voegelin ca maestru învățător

Feb 25th, 2021
Teologia post-kantiană în viziunea lui Karl Barth Cultură

Teologia post-kantiană în viziunea lui Karl Barth

Feb 25th, 2021
Când totul este permis Cultură

Când totul este permis

Feb 24th, 2021
Câteva fragmente din dialogul „Criton” al lui Platon Cultură

Câteva fragmente din dialogul „Criton” al lui Platon

Feb 23rd, 2021
Cum a reușit un susținător al pieței libere să valorifice liberalismul împreună cu gândirea conservatoare Economie

Cum a reușit un susținător al pieței libere să valorifice liberalismul împreună cu gândirea conservatoare

Feb 23rd, 2021
Mircea Mihăieș. Eternul Arhipelag (3) Debate

Mircea Mihăieș. Eternul Arhipelag (3)

Feb 23rd, 2021
Flavius Rovinaru - prefață la ”Murray Rothbard. Știința, tehnologia și guvernul” ALTFEL

Flavius Rovinaru - prefață la ”Murray Rothbard. Știința, tehnologia și guvernul”

Feb 23rd, 2021
Liviu Andreescu. Pseudoargumente despre știință și pseudoștiință: o replică lui Eugen Octav Popa Debate

Liviu Andreescu. Pseudoargumente despre știință și pseudoștiință: o replică lui Eugen Octav Popa

Feb 23rd, 2021
Virgil Iordache. Ortodoxie, artă și bună educație: cadru analitic, exemplu de aplicare Debate

Virgil Iordache. Ortodoxie, artă și bună educație: cadru analitic, exemplu de aplicare

Feb 23rd, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.