Un efect grav al crizei sanitare este ne-bunia experților. Nu mai sunt de partea binelui, nu mai știi ce să crezi. Politizarea medicinei a ieșit la lumina, într-un mod care înspăimântă.
Autoritățile din Franța și Italia au interzis tratamentul cu clorochină după un studiu uriaș, apărut peste noapte, fără ca cineva sa aibă habar de derularea lui. Publicat în revista Lancet. Reacțiile autorităților au fost febrile, de parca îl așteptau cu nerăbdare. Gata, în sfârșit putem sa interzicem. Cine le-a dat un gir “științific” ? OMS. Această organizație care spunea ca nu se transmite virusul de la om la om.
Aceștia ne sunt experții publici. Studiul este de fapt făcut pe genunchi, cu datele de la o firma de apartament. O rușine pentru lumea medicală. Dar cum de se s-au luat decizii atât de importante pe baza lui? Și când vor demisiona cei care le-au luat?
Francezii au mai multa încredere în profesorul Raoult decât în ministrul Sănătății. Primul este cel mai priceput în domeniul său, dar nu este expert public. Al doilea face parte dintr-un guvern care își asumă răspunsul întârziat si de multe ori improvizat la criză. Același guvern care ignora doctorii aflați anul trecut în grevă. Fosta ministră a sănătății, colega sa de partid, a recunoscut toate acestea și a fost dată în judecata de medicii care au avut viața pusă în pericol. Nu s-a ascuns însă nicăieri, candidează la primăria Parisului.
Raoult a fost tăvălit în mass-media ca un găinar. Ca are părul lung și barbă, ca îl sustin taximetriștii și fotbaliștii și, mai ales, Trump. Aici s-a rupt definitiv filmul. Memoriile publice semnate de mii de doctori care îl susțin si își susțin “propria libertate de prescripție” a tratamentului erau trecute, cu litere mici, prin ultimele pagini. Nu se pricep ei. Știm noi, cei de la televizor. Anunțul interzicerii clorochinei a fost primit cu bucurie, chiar dacă era împotriva spiritului legii.
Raoult a fost primul care a spus ca studiul din Lancet este o caricatura. Nu a fost ascultat. Se vede ca are dreptate. Ce credeți, demisionează ministrul Sănătății?
Problema care rămâne este neîncrederea justificată a publicului în fata experților medicali publici. Iar orice temă viitoare va suferi enorm din această cauză. Cine să îi mai creadă?