Dl Iohannis avansează (foarte repede, aș spune, pentru ceea ce ne-a obișnuit ca gestică politică din partea domniei sale în cei patru ani de mandat de președinte de până acum): de la ”aproape hotărât” în chestiunea referendumului (o formulă care a mutat trendul ”folclorului” online de la oile și cormoranii lui Daea către actualul președinte – inclusiv cu glume gen ”suntem în mijlocul primăverii sau, cum ar spune Klaus Iohannis, e aproape primăvară) la ”vreau un referendum”.
Dacă dl Iohannis nu va pleca subit la schi sau în drumețiile sale montane – cu care s-a remarcat în acești ultimi ani -, e foarte probabil și că vom avea acest referendum. Și anume – din nou, foarte probabil – chiar în ziua în care se vor ține și alegerile europarlamentare în România, 26 mai.
Dincolo de contextul – complicat și delicat – în care ar urma să aibă loc acest referendum (un context căruia Dan Tăpălagă i-a făcut o foarte bună analiză aici!), în legătură cu posibilul (probabilul) referendum din 26 mai se va pune, acut, chestiunea prezenței la urne.
Să ne uităm peste ceea ce avem ca valoare de precedent – știut fiind faptul că, dintre toate alegerile care s-au derulat în România, europarlamentarele se pot ”lăuda” cu cea mai mică prezență la urne.
Pentru prima tranșă de europarlamentari care au revenit României după aderarea la UE, momentul 2007 (un mandat scurt, de numai doi ani), prezența la vot a fost de 29.46%.
Pentru următorul scrutin, cel din 2009, prezența a fost de 27,67%.
La precedentele europarlamentare, în 2014, în România au mers la vot 32,44% dintre votanți.
Odată cu noua lege care reglementează condițiile de posibilitate ale unui referendum național, pentru validare e necesară o participare de 30% din numărul total al votanților înscriși pe listele de vot.
Numerele de la precedentele trei momente europarlamentare nu sunt dintre cele mai încurajatoare.
E adevărat și că, previzibil, europarlamentarele din acest an vor fi sensibil diferite – în privința mizelor politice – decît precedentele. Poate că și în privința participării la vot.