În iunie 1990, Ion Iliescu îi numea pe cei adunați în Piața Universității ”golani”.
Cei care protestau atunci în Piața Universității doreau: pluralism politic, separația puterilor în stat, democrație liberală, presă liberă, justiție independentă, integrare autentică în structurile euro-atlantice, stat de drept, Vest și nu Est.
În iunie 2018, Liviu Dragnea spune, de data aceasta el însuși fiind în Piață, dar în Victoriei, că ”și noi asta facem, curătăm țara de mizeria împrăștiată de acești șobolani”.
Cei la care se referă Liviu Dragnea – între ei, reprezentanți ai unei justiții care a dus în ultimul deceniu mai multe lupte cîștigătoare – doreau și doresc, de regulă: pluralism politic, separația puterilor în stat, democrație liberală, presă liberă, justiție independentă, integrare autentică în structurile euro-atlantice, stat de drept, Vest și nu Est.
Așadar:
iunie
Ion Iliescu, 1990: ”golani”
Liviu Dragnea, 2018: ”șobolani”.
În timpul primului său mandat de președinte, Ion Iliescu folosea termenul, cu referire la ce este în România, de ”democrație originală”.
Dl. Ion Iliescu a condus pentru mai mulți ani partidul – născut în linie directă din PCR (pentru cei care nu știu ce reprezintă aceste inițiale: Partidul Comunist Român) – pe care astăzi îl conduce dl Liviu Dragnea.
Mai ales în primele decenii ale comunismului românesc, comuniștii îi numeau – inclusiv în presă – pe cei care se opunea regulilor autoritare ”golani”, ”trădători”, ”bandiți”, ”șobolani”, ”gunoaie”, ”elemente dușmănoase” șamd.
Altfel, atît dl Iliescu, cît și dl Dragnea vorbesc destul de des și despre ”onoare”, ”demnitate”, ”respect”…