Sentința din 21 iunie în cazul în care este implicat unul dintre cei mai puternici oameni politici din România este elocventă: 3 ani și jumătate cu executare pentru Liviu Dragnea, în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.
Să spunem, din start, că este o primă sentință – în completul mic, de 3 judecători. Și că, pentru a fi definitivă, ea va trebui examinată de completul mare, de cinci – în situația de recurs.
Sentința din acest dosar care îl privește pe Liviu Dragnea este limpede nu doar în privința adevărului ei matematic. Ea indică și un tip de lectură – pe care am impulsul de a-l privilegia – cu privire la jocul politic scandalos și iresponsabil pe care l-a practicat PSD în ultimele luni bune, cînd proiectul lor de distrugere masivă a arhitecturii juridice și constituționale a Românei a fost mult accelerat.
Cu alte cuvinte: PSD s-a luptat în ultimele luni, într-un mod feroce, cu statul de drept de la noi (încă, vai, atît de fragil), nu pentru că acesta era, cum s-a spus în liniile de comunicare ale alianței Dragnea-Tăriceanu-PSD-ALDE-mass-media aservite, o caricatură și inechitabil, ci, dimpotrivă, tocmai pentru că începuse să funcționeze.
Punctual, dacă privim lucrurile dinspre sentința care îl are în prim-plan pe dl Dragnea, PSD et comp. s-au suit cu picioarele pe cei care au fost identificați drept actanți ori susținători ai formulei (aberante!; o veți găsi invocată și în unele filme cu mafioți…) ”statul paralel” nu fiindcă aveau de apărat conștiințe nevinovate, ci, dimpotrivă, pentru că timpul – timpul legii inclusiv – nu mai avea răbdare cu cei care au furat, batjocorit, umilit în repetate rînduri.
PSD și aliații lor, azi se vede mai bine, cred, aceasta, au măcelărit multe din părțile bune ale reformei în justiție pentru a-i face scăpați pe Dragnea și pe cei care îi seamănă liderului PSD.
Ce înseamnă, punctual și inechivoc, cei 3 ani și jumătate de închisoare cu executare, pentru ce va fi de acum înainte? În mod cert, cum am sugerat și la începutul acestui text, că ea nu va fi pusă acum în aplicare – cu alte cuvinte, că dl Dragnea nu va merge în arest începînd cu această seară. La recurs, teoretic, există posibilitatea ca această sentință să fie anulată; după cum există și alte posibilități – să fie micșorată, consolidată sau mărită pedeapsa.
Dar sentința aceasta înseamnă, de asemenea, că – luați tradiția îndepărtărilor liderilor, mai ales a celor autoritari, din partidul care a moștenit în mod direct PCR-ul și care a suferit cîteva metamorfoze de nume(pe listă: P. Roman,I. Iliescu, A. Năstase, M. Geoană, V. Ponta) – atunci când liderul unui asemenea partid e rănit – cînd, cu alte cuvinte, începe să lase în urmă ”sînge” de la rana sa –, viitorul nu sună bine pentru acesta. Priviți încă o dată lista de mai sus – și amintiți-vă ce au fost și ce au ajuns.
Așadar, e o sentință care marchează un moment important (juridic, dar cu urmări politice inevitale) și care ar putea fi un punctul de cotitură pentru jocul politic de la noi. Să sperăm chiar mai mult: pentru democrația liberală și pentru statul de drept de la noi!