“Acum cateva saptamani recomandam ca USR si PLUS sa-si construiasca intai o echipa de oameni dispusi sa-si asume responsabilitatea cate unui sector (sanatate, educatie, energie, justitie etc.), care oameni sa discute pe indelete cu toti actorii relevanti din sectorul in cauza, sa se faca gradual cunoscuti in domeniu, sa-si demonstreze preocuparea pentru domeniul respectiv si, in eventualitatea in care vor ajunge la guvernare, sa fie viitorii ministri, secretari de stat, consilieri. S-ar fi construit un program de guvernare coerent si care sa contina solutii concrete la probleme concrete, nu avioane si generalitati; ar fi crescut si competenta echipelor de policy; ar fi crescut si vizibilitatea lor in domeniile cu pricina, ceea ce s-ar fi tradus si in voturi. Nu era urgenta sa iasa acum cu planul de guvernare, era mult mai important sa iasa mai incolo, cu un plan bine pus la punct.
Din pacate, nu s-a intamplat asa…..

D. P. Aligica. Cu privire la programe politice si de guvernare: Este dezamagitor
Cu privire la programe politice si de guvernare. Cand procedura de agregare, analiza si organizare de informatie, date si cunoastere este eronata, rezultatul material nu poate fi altceva decat dezamagitor.
Exista proceduri standard, in democratiile liberale, de executare -mai bine sau mai rau- a operatiunii de organizare in forma si substanta a procedeului de preluare a guvernarii si de pregatire a platformei programatice de actiune politica si administrativa.
Aceste proceduri -ce implica comisii, retele si grupuri de lucru si contacte directe cu mediile vizate de politicile publice in cauza- NU sunt ceva nou si exotic in contextul romanesc. Timp de aproape 20 de ani s-a tot incercat institutionalizarea lor la partidele existente.
Fiind implicat direct timp de decenii in sustinerea acestor demersuri in Romania, pot depune marturie cu privire la succesele limitate inregistrate pe acest front precum si despre numeroasele esecuri si limite, esecuri si limite ce ar trebui sa fie lectii pentru noile generatii acum venite in scena.
Acestea fiind insa spuse, nu o putem lua de la capat acum, in 2019, cu grupuri ad hoc ca la inceputul anilor 90, ca si cum in toti anii astia nu am fi invatat nimic despre adminstratia publica in democratiile liberale, pretinzand in acelasi timp ca suntem cea mai avansata tehnic si sofisticata forta politica. Nu se face.
Este dezamagitor.
Repet: exista o procedura de agregare si analiza a datelor privind directiile de miscare in politici publice. Nimeni oricat de inteligent si supradotat ar fi, nu poate sti si avea contactele relevante si in domeniul energetic, si in educatie, si in cultura, si in agricultura etc etc. Nu se aduna 5 oameni la o masa si din senin fac un program. Nu asa se face treaba.
Mai jos este reactia data de Ana Otilia Nutu care mi se pare o reactie de bun simt. Cititi va rog ce spune. Are sens:
https://www.facebook.com/ana.otilia.nutu/posts/10156760468383182