• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
D. P. Aligica: Ma simt obligat sa raspund anumitor critici si intampinari aduse Marginalia
D. P. Aligica: Ma simt obligat sa raspund anumitor critici si intampinari aduse Marginalia
Home
ALTFEL

D. P. Aligica: Ma simt obligat sa raspund anumitor critici si intampinari aduse Marginalia

September 24th, 2018 [ Dragoș Paul Aligică ] [ Dragoș Paul Aligică ] ALTFEL comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

Dragi Cititori ai Marginalia,

Ma simt obligat sa raspund anumitor critici si intampinari aduse Marginalia desi -asa cum se va vedea mai jos- eu personal nu mai sunt de multa vreme responsabil pentru fluxul publicistic si continutul acestuia.

Aduceti-va aminte: Cand am pornit Marginalia impreuna, noi si voi, autori si cititori –ca sponsorii capitalisti romani sau cruciatii anti “fake news” din Occident inca nu s-au inghesuit sa ni se alature- am pornit-o in ideea ca vrem sa creem un spatiu publicistic cu standarde care sa functioneze sub domnia libertatii de expresie. Nu am creat Marginalia ca sa imitam pe invers neototalitaristii progresului de la Centrala de propaganda din Occident sau pe neispravitii cenzori semianalfabeti de la Facebook…

Daca ii numim pe acesti politruci care au distrus presa si libertatea cuvantului in Occident si peste tot in lume “forte de stanga”, ei bine, nu e nimic mai “de drepta” decat sa demonstram ca putem crea si mentine -in ciuda isteriei si agresiunii lor ideologice totalitare- un spatiu publicistic in care (a) libertatea de expresie si pluralismul de opinie sunt respectate. Si care (b) este si meritocratic – sustine niste standarde minimale.

Eu asa consider ca dovedim ca suntem “de dreapta”. Nu imitand  practicile anti-pluraliste ale corectilor politic, cu nota ca o facem dinspre dreapta, deci chipurile, am avea constiinta impacata. Ne dovedim calitatea si excelenta doctrinara, zic eu, aparand in spiritul classic-liberal gandirea libera si expresia ei si sustinand niste standarde de excelenta in randul colaboratorilor si publicistilor nostri.

Nu exista un deserviciu mai mare adus cauzei noastre decat o situatie in care ne-am purta si noi cu aceasi agresivitate, intoleranta si fanatism ca acesti barbari si dezaxati ideologic pe care ii vedeti acum luand cu asalt si distrugnad institutie cu institutie si comunitate cu comunitate in lumea civilizata. Nu vrem sa fim caricaturi “de dreapta” a unor figuri si practici “de stanga” care deja sunt caricaturi la puterea a treia.

Asa cum am promis, Marginalia este un experiment unic. Am promis ca va fi un spatiu care va functiona sub semnul libertatii de expresie. Asa functioneaza. Ceea ce vedeti aparand pe flux este rezultatul spontan a ceea ce vor sa scrie, cand vor sa scrie, autorii fondatori si contributorii.

Exista un singur filtru minimal editorial –asigurat de Cristan Patrasconiu. Nu exista politica editoriala. Nimeni nu organizeaza planificare editoriala, ca in redactiile din vechea publicistica. Nimeni nu planuieste pe sub masa pozitii si campanii. Nimeni nu conspira, ca  reteaua Journolist a mafiei politice si ideologice corecte politic de la Centrala de Propaganda din SUA, cine, cand si despre ce sa publice si cum sa o faca.

Prin urmare, Marginalia nu poate lua deliberat o pozitie sau alta pentru ca nu poate controla ce va zice Adrian Papahagi azi, daca vrea sa zica, sau Adrian Miroiu maine. Nu poate lua deliberat o pozitie sau alta pentru ca nu poate controla ce texte trimit spre publicare colaboratorii din tara sau din strainatate si ce pozitii sustin in ele. Pozitia Marginalia este suma spontana a opiniilor spontan exprimate de publicistii ei.

Ceea ce vedeti pe flux e pur si simplu un rezultat spontan al unei comunitati ad-hoc, create in jurul unui mic nucleu de oameni de cariera intelectuala si cu vocatie publicistica. Au oamenii astia puncte de vedere diferite asupra unor chestiuni?! Au. Spun unii lucruri cu care nu suntem de acord?! Asta e.

Avem maturitatea sa citim si lucruri care nu ne plac sau cu care nu suntem in accord. NU suntem ca justitiarii progresului social si corectitudinii politice, pufuleti isterici, ideologizati si sablonarzi,  incapabili sa gestioneze pluralismul de vederi si controversa de idei, agitpropisti ai urii si dezbinarii. NU vrem sa fim ca ei si NU vom fi ca ei.

Asadar, va rugam, dragi cititori, inainte de a critica Marginalia, aduceti-va aminte de unde am plecat. Ce dorim sa realizam. Si prin ce mijloace. Si mai ales cine sunt dusmanii nostri adevarati, dusmanii ai civilizatiei, ai adevarului si bunului simt, ai institutiilor democratiei liberale si economiei libere, ai societatii si comunitatilor noastre, ai libertatii de expresie si de gandire.

Ei sunt ei. NOI –autori si cititori ai Marginalia- suntem NOI: Alt tip uman, alte sandarde, alta atitudine, alta clasa… Noi respectam pluralismul si libertatea de expresie. Pentru ei astea sunt doar cuvinte goale, spatiu de manevra si manipulare propagandistica si politica… Nu vrem sa fim ca ei si nu vom fi ca ei niciodata.

 

O nota personala

Marginalia s-a asezat natural si fara pretentii in centrul spatiului publicistic romanesc si a reusit sa isi consolideze pozitia rapid intr-o perioada dificila. Este o pozitie de status si recunoastere, nu una de masa. E o realizare facuta, sa subliniem, in absenta oricarui suport financiar sau material de la comunitatea oamenilor de afaceri romani, de la stat sau de la amicii si institutiile Occidentale care mai nou se lupta cu “fake news” sponsorizand “fake news”, in ideea ca pre moarte cu moarte calcand…

In mod normal dupa aceasta perioada de debut si ancorare in peisaj, ar urma o etapa de dezvoltare si crestere. In mod normal, ca initiator al intregului experiment ar fi urmat (si imi propusesem) sa fac un efort de fund raising pentru a sustine aceasta etapa de consolidare si expansiune.

Din pacate, starea sanatatii mele a luat in ultima vreme o turnura neplacuta. Lucrurile sunt sub control dar doctorii imi spun insa ca recuperarea va dura luni bune. In acesta perioada voi continua sa scriu la Marginalia –nici nu poate fi vorba ca ma retrag- dar din pacate in actualele circumstante nu am capacitatea sa asigur leadershipul pentru etapa urmatoare de crestere a platformei.

Colegii nostri de la Marginalia vor duce lucrurile mai departe ca si pana acum. Nimic nu se va schimba in rau. Din contra, traiectoria pe care a intrat Marginalia -experimentul nostru comun, cititori si autori- este de asa natura ca nu mai poate fi oprita sau deturnata.

Voi ramane foarte aproape, membru al echipei si comunitatii, in continuare voi incerca sa public ca si pana acum, asa ca va rog sa nu priviti mesajul meu ca semnificand altceva decat cele spuse mai sus.

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Adrian Papahagi. Marea Mașină de Tocat
Previous article Moțiunea de cenzură. A fi sau a nu fi?
[ Dragoș Paul Aligică ]

[ Dragoș Paul Aligică ]

DRAGOS PAUL ALIGICĂ - publicist roman avand afilieri academice la Universitatea din Bucuresti in Romania si George Mason University in SUA. Mai multe despre el la: www.aligica.com

Related Posts

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos (I)
March 3rd, 2021

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos (I)

Flavius Rovinaru - prefață la ”Murray Rothbard. Știința, tehnologia și guvernul”
February 23rd, 2021

Flavius Rovinaru - prefață la ”Murray Rothbard. Știința, tehnologia și guvernul”

Alexandru Călinescu. Ce mai zice lumea
February 17th, 2021

Alexandru Călinescu. Ce mai zice lumea

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
D. P. Aligica: Relativ la chestiunea studentilor de la Drept Debate

D. P. Aligica: Relativ la chestiunea studentilor de la Drept

Mar 4th, 2021
Rolul comunităților vii sau teoria conservatoare despre ancorarea oamenilor în realitate Cultura

Rolul comunităților vii sau teoria conservatoare despre ancorarea oamenilor în realitate

Mar 3rd, 2021
A fi sau a nu fi liber Debate

A fi sau a nu fi liber

Mar 3rd, 2021
C. Pătrășconiu. ABC: Cunoașterea de partid Cultura

C. Pătrășconiu. ABC: Cunoașterea de partid

Mar 3rd, 2021
Câteva fragmente din „De ce, Doamne? O radiografie a suferinței”, de C. S. Lewis Cultură

Câteva fragmente din „De ce, Doamne? O radiografie a suferinței”, de C. S. Lewis

Mar 3rd, 2021
Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos (I) ALTFEL

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos (I)

Mar 3rd, 2021
Virgil Iordache. Monopolul unei abordări în etica academică este disfuncțional Debate

Virgil Iordache. Monopolul unei abordări în etica academică este disfuncțional

Mar 3rd, 2021
10 august 2018: capăt de drum Opinii

10 august 2018: capăt de drum

Mar 3rd, 2021
Încă un studiu arată, din nou, că lockdown-urile nu funcționează Debate

Încă un studiu arată, din nou, că lockdown-urile nu funcționează

Mar 2nd, 2021
De la monadologia lui Leibniz la identitatea personală Filozofie

De la monadologia lui Leibniz la identitatea personală

Mar 2nd, 2021
Câteva fragmente din „Chestionar despre creația artistică, lansat de Liviu Rusu”: răspunde Lucian Blaga Cultură

Câteva fragmente din „Chestionar despre creația artistică, lansat de Liviu Rusu”: răspunde Lucian Blaga

Mar 1st, 2021
T. Baconschi. Grupuri interesate să ne salveze Opinii

T. Baconschi. Grupuri interesate să ne salveze

Mar 1st, 2021
Mircea Vasilescu. Arta și sutienul la români Opinii

Mircea Vasilescu. Arta și sutienul la români

Mar 1st, 2021
Sebastian Lăzăroiu. Ca un vaccin - Diana Șoșoacă Opinii

Sebastian Lăzăroiu. Ca un vaccin - Diana Șoșoacă

Mar 1st, 2021
Murray Rothbard. Știința, tehnologia și guvernul- Principii Generale Societate

Murray Rothbard. Știința, tehnologia și guvernul- Principii Generale

Mar 1st, 2021
Lebăda – întruchiparea grației sau alter-ego animalic al lui Popeye marinarul? Câteva cuvinte despre cum ne structurează limbajul gândirea Cultură

Lebăda – întruchiparea grației sau alter-ego animalic al lui Popeye marinarul? Câteva cuvinte despre cum ne structurează limbajul gândirea

Feb 28th, 2021
Tenebrosul drum al unei minți tinere Educație

Tenebrosul drum al unei minți tinere

Feb 28th, 2021
(video) Cafeneaua filosofică: O nouă traducere din Platon - dialogurile de tinerețe. Andrei Cornea în dialog cu Dana Jalobeanu și Grigore Vida Cultura

(video) Cafeneaua filosofică: O nouă traducere din Platon - dialogurile de tinerețe. Andrei Cornea în dialog cu Dana Jalobeanu și Grigore Vida

Feb 28th, 2021
Alexandru Lăzescu. Lumea, America şi BigTech Opinii

Alexandru Lăzescu. Lumea, America şi BigTech

Feb 28th, 2021
Luciditate marginală: Nicolás Gómez Dávila Filozofie

Luciditate marginală: Nicolás Gómez Dávila

Feb 28th, 2021
Letiția C. Tomașescu. Evoluția poziției Regatului Unit în arhitectura de securitate a Europei, după Brexit. Debate

Letiția C. Tomașescu. Evoluția poziției Regatului Unit în arhitectura de securitate a Europei, după Brexit.

Feb 28th, 2021
Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Édouard Balladur - Partea a II-a: Asociere, separare și regăsire. Preliminariile coabitării (1969-1986) Opinii

Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Édouard Balladur - Partea a II-a: Asociere, separare și regăsire. Preliminariile coabitării (1969-1986)

Feb 28th, 2021
Alexandru Călinescu. De la „sorosişti” la „rezişti” Opinii

Alexandru Călinescu. De la „sorosişti” la „rezişti”

Feb 28th, 2021
Noica și marxismul. O explorare Filozofie

Noica și marxismul. O explorare

Feb 27th, 2021
Chesterton și sensul educației Educație

Chesterton și sensul educației

Feb 27th, 2021
Melania Cincea. Academia de Studii Economice muşamalizează o ilegalitate într-un dosar de concurs la Catedra UNESCO, printr-o altă ilegalitate Opinii

Melania Cincea. Academia de Studii Economice muşamalizează o ilegalitate într-un dosar de concurs la Catedra UNESCO, printr-o altă ilegalitate

Feb 27th, 2021
Adevărul moral și conservatorismul constituțional Societate

Adevărul moral și conservatorismul constituțional

Feb 26th, 2021
Dumnezeul filozofilor Cultură

Dumnezeul filozofilor

Feb 26th, 2021
Minunile limbajului obișnuit Filozofie

Minunile limbajului obișnuit

Feb 25th, 2021
Ioan Stanomir - R.S.R. Lecția de învățământ politic (fragment). LUPTA DE CLASĂ Debate

Ioan Stanomir - R.S.R. Lecția de învățământ politic (fragment). LUPTA DE CLASĂ

Feb 25th, 2021
Daniel Uncu. Complicitatea abjecta la justificarea represiunii comuniste chineze Opinii

Daniel Uncu. Complicitatea abjecta la justificarea represiunii comuniste chineze

Feb 25th, 2021
Eric Voegelin ca maestru învățător Cultură

Eric Voegelin ca maestru învățător

Feb 25th, 2021
Teologia post-kantiană în viziunea lui Karl Barth Cultură

Teologia post-kantiană în viziunea lui Karl Barth

Feb 25th, 2021
Când totul este permis Cultură

Când totul este permis

Feb 24th, 2021
Câteva fragmente din dialogul „Criton” al lui Platon Cultură

Câteva fragmente din dialogul „Criton” al lui Platon

Feb 23rd, 2021
Cum a reușit un susținător al pieței libere să valorifice liberalismul împreună cu gândirea conservatoare Economie

Cum a reușit un susținător al pieței libere să valorifice liberalismul împreună cu gândirea conservatoare

Feb 23rd, 2021
Mircea Mihăieș. Eternul Arhipelag (3) Debate

Mircea Mihăieș. Eternul Arhipelag (3)

Feb 23rd, 2021
Flavius Rovinaru - prefață la ”Murray Rothbard. Știința, tehnologia și guvernul” ALTFEL

Flavius Rovinaru - prefață la ”Murray Rothbard. Știința, tehnologia și guvernul”

Feb 23rd, 2021
Liviu Andreescu. Pseudoargumente despre știință și pseudoștiință: o replică lui Eugen Octav Popa Debate

Liviu Andreescu. Pseudoargumente despre știință și pseudoștiință: o replică lui Eugen Octav Popa

Feb 23rd, 2021
Virgil Iordache. Ortodoxie, artă și bună educație: cadru analitic, exemplu de aplicare Debate

Virgil Iordache. Ortodoxie, artă și bună educație: cadru analitic, exemplu de aplicare

Feb 23rd, 2021
Călătoria cu trenul între privilegiu și economie Politică

Călătoria cu trenul între privilegiu și economie

Feb 21st, 2021
Omenirea: o poveste fără speranță? Societate

Omenirea: o poveste fără speranță?

Feb 21st, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.