• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
D.P. Aligica: Marginalia, o platforma deschisa si pluralista
D.P. Aligica: Marginalia, o platforma deschisa si pluralista
Home
ALTFEL

D.P. Aligica: Marginalia, o platforma deschisa si pluralista

June 23rd, 2020 [ Marginalia ] [ Marginalia ] ALTFEL, Opinii comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

Este necesar sa fac din nou o precizare foarte importanta privind Marginalia pentru ca vreau, nu vreau, privirile se indreapta spre mine:

Marginalia NU vrea sa fie un raspuns pe invers la practicile din mass media, cercurile intelectuale oficiale si universitatile occidentale. Marginalia NU vrea sa raspunda la ideologizarea, extremismul, activismul, cenzura si totalitarimul promovate de elitele mediatice si academice occidentale, imitandu-le pe invers, in contextul romanesc.

De la inceput, Marginalia a fost deshisa tuturor orientarilor, exact in dorinta de a arata ca se poate sa mentii o platforma pluralista in noile conditii ale cenzurii si manipularii ideologice pornite nu doar de la autoritatile politice si intelectuale dar si de la autoritatile corporate si mediul IT online. Marginalia a dorit sa arate ca se poate coexista civilizat in spatiul dezbaterii de idei. Daca Marginalia a asumat totusi o orientare doctrinara, aceea a fost a simplei libertati de expresie si de gandire, asadar o doctrina esentialmente liberala clasica.

Daca un anumit ton si mesaj se degaja colectiv pe fluxul Marginalia, aceasta este datorita contributiilor spontane ale autorilor ce posteaza sau trimit spre publicare materiale acolo. E un efect agregat, nu o proiectie planificata. Orice opinii contrare sunt binevenite.

Marginalia NU vrea sa fie asadar un raspuns pe invers la noile practici  promovate de elitele occidentale si de imitatorii si promotorii acestor practici in Romania. Sunt suficiente platforme mass media romanesti –scrise, radio, TV-  si suficienti membri ai lumii intelectuale romanesti care preiau practicile si discursul si atitudinile actualmente dominante in Occident.

Marginalia exact asta a dorit si doreste sa evite: Anume procesul de rinocerizare occidentalizanta, intr-o modesta si periferica cultura si limba europeana. Crearea unei mici insule de limba romana, in care sa se poata respira intelectual si publicistic liber, parte din arhipelagul Est European ce se va ridica la surpafata in acesta parte a lumii, cand apele noului val vor cuprinde intreaga Europa. Poate un model si inspiratie pentru alte astfel de mici insule care vor pastra vie traditia libertatii de gandire si expresie, neinfestate de rinocerita si limba si gandirea de lemn occidentale, sau poate ceva destinat sa se scufunde si sa fie sufocat, cum alte centre si platforme mai ilustre, mai vechi si infinit mai bogate si prestigioase din Occident au fost sufocate si anihilate zilele astea.

Nu stim cum va fi. Dar avem obligatia sa incercam.

Asadar: Din cauza asta, va rog sa nu criticati Marginalia daca lasa deschise paginile ei unor autori care desi poate sunt adepti ai noilor dogme si ideologii, raman totusi suficienti de deschisi dialogului, dorind inca sa foloseasca argumente si schimb de idei in practicile lor intelectuale, nu stigmatizarea, indignarea isterica mimata si doctrina pumnului in gura. Sa ii incurajam si sa ii respectam pentru asta. Atat timp cat acesti oameni inca mai exista si se manifesta, este inca loc de speranta.

Notati, va rog, un lucru: Marginalia s-a dorit sabotata inca de la bun inceput exact de aceasta tabara ideologic-politica. S-a dorit delegitimizarea sa ca platforma pluralista prin presiuni asupra potentialilor contributori ce ar fi putut scrie dintr-o perspectiva ce nu ar fi putut fi usor stigmatizata prin sabloanele vocabularului de lemn al noii ideologii. 

NU au reusit. Asadar nu va alaturati lor condamnand si denigrand pe cei care scriu in Marginalia lucruri cu care poate nu sunteti in accord ca prezumptie, analiza sau implicatie. Dati-le spatiu de respiratie acestor oameni. Cu timpul, cand Rolerii si Beniucii si Paukaritzele lor se vor degaja la varf si vor incepe noptile cutitelor lungi si epurarile si infierarile si demascarile intre ei etc., vor veni spre noi si altii. Dar acum e important sa lasam usa deschisa si spatiul respirabil pentru oricine, atat timp cat mainfesta standarde intelectuale minime si o minima dorinta de dialog. 

 

NOTA FINALA

Sa reamintim cum functioneaza din punct de vedere al continutului si procesului editorial Marginalia.Nu există o redacție, nu există un comitet editorial, există două fluxuri (unul al seniorilor fondatori altul al contributorilor) care se întrepătrund și care în mod spontan dau conținutul Marginalia. Este un proces liber care reflectă agregarea opiniilor autorilor care doresc și vor să contribuie la acest flux și care nu reflectă decât cu totul marginal și secundar un element de control editorial. Deci tot ce se intampla pe Marginalia in termeni de directie intelectuala sau ideologica este expresia autorilor ce participa dand inputuri in flux, si nu o pozitie colectiva luata de o entitate colectiva numita “Marginalia”.

 Care este rolul lui Dragos Paul Aligica in Marginalia:

Sunt fondator al Marginalia. Dupa ce platforma s-a lansat si s-a consolidat, dovedindu-si viabilitatea, m-am retras din activitatea curenta a platformei. Contribui cu materiale din cand in cand, fac rareori recomadari lui C. Patrasconiu cu privire la noi colaboratori sau contributori dar NU am niciun rol editorial privind continutul. Nu particip la gestionarea platformei nici tehnic, nici in continut. Nu am interese materiale in platforma. Sunt insa obligat de imprejurari, ca azi, sa fac precizari publice privind platforma dat fiind ca din pacate in insasi structura ei organizationala nu exista momentan cineva care sa aiba o mai mare autoritate formala de a face acest tip de precizari.

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article De la științe politice la științe politizate
Previous article Alexandru Călinescu. Istoria? O frază de dânşii inventată…
[ Marginalia ]

[ Marginalia ]

Related Posts

Un naș cu inima cât un tren
April 12th, 2021

Un naș cu inima cât un tren

Despre o anume modestie a fericirii
April 10th, 2021

Despre o anume modestie a fericirii

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos  V. Războiul
April 5th, 2021

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos V. Războiul

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Între reprimare și înfrânare, câteva reflecții asupra moralității sexuale Cultură

Între reprimare și înfrânare, câteva reflecții asupra moralității sexuale

Apr 19th, 2021
George Orwell despre populism, patriotism și cenzură mascată Debate

George Orwell despre populism, patriotism și cenzură mascată

Apr 19th, 2021
Un interviu cu James Buchanan. „Să duci, mai întâi, până la capăt consecințele logice ale ideilor tale și apoi să iei o poziție ideologică” Economie

Un interviu cu James Buchanan. „Să duci, mai întâi, până la capăt consecințele logice ale ideilor tale și apoi să iei o poziție ideologică”

Apr 18th, 2021
André Gide: „Analiza psihologică a pierdut pentru mine orice interes din momentul când mi-am dat seama că omul încearcă trăirile pe care crede că le încearcă” Cultură

André Gide: „Analiza psihologică a pierdut pentru mine orice interes din momentul când mi-am dat seama că omul încearcă trăirile pe care crede că le încearcă”

Apr 18th, 2021
Destinul educației umaniste în Universitatea americană Cultura

Destinul educației umaniste în Universitatea americană

Apr 18th, 2021
Democrațiile, arhitectura, urbanismul, ecologia și binele comun, 1945-2020 Cultură

Democrațiile, arhitectura, urbanismul, ecologia și binele comun, 1945-2020

Apr 17th, 2021
Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse Debate

Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse

Apr 15th, 2021
Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale Debate

Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale

Apr 15th, 2021
Dumnezeul Filozofilor Filozofie

Dumnezeul Filozofilor

Apr 15th, 2021
Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca Cultură

Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca

Apr 14th, 2021
Biserica în prezent și în viitor Cultură

Biserica în prezent și în viitor

Apr 14th, 2021
Muzică sacră, timp sacru Cultură

Muzică sacră, timp sacru

Apr 14th, 2021
Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin Cultură

Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin

Apr 13th, 2021
Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă Debate

Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă

Apr 13th, 2021
Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza) Debate

Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza)

Apr 13th, 2021
Imaginația și voința: ești ceea ce privești Debate

Imaginația și voința: ești ceea ce privești

Apr 13th, 2021
Un naș cu inima cât un tren ALTFEL

Un naș cu inima cât un tren

Apr 12th, 2021
Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor Cultură

Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor

Apr 12th, 2021
Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini” Cultură

Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini”

Apr 12th, 2021
Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor Debate

Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor

Apr 12th, 2021
Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția? Debate

Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția?

Apr 11th, 2021
Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu Literatură

Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu

Apr 10th, 2021
Despre o anume modestie a fericirii Opinii

Despre o anume modestie a fericirii

Apr 10th, 2021
O ortodoxie blândă Cultură

O ortodoxie blândă

Apr 9th, 2021
Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide Cultură

Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide

Apr 9th, 2021
Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne Cultură

Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne

Apr 8th, 2021
„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel Cultură

„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel

Apr 7th, 2021
C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia Cultură

C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia

Apr 7th, 2021
Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului Cultură

Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului

Apr 6th, 2021
Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie Uncategorized

Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie

Apr 6th, 2021
Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos  V. Războiul ALTFEL

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos V. Războiul

Apr 5th, 2021
Daniel Uncu. Două constructe smintite Opinii

Daniel Uncu. Două constructe smintite

Apr 5th, 2021
Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin Cultură

Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin

Apr 5th, 2021
Ce ne facem cu limbajul poetic? Cultură

Ce ne facem cu limbajul poetic?

Apr 5th, 2021
Feminitatea prin ochii lui Balzac Cultură

Feminitatea prin ochii lui Balzac

Apr 5th, 2021
Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare Debate

Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare

Apr 4th, 2021
Ce exprimă muzica? Cultura

Ce exprimă muzica?

Apr 4th, 2021
D. P. Aligică: Recomandare la recomandare Debate

D. P. Aligică: Recomandare la recomandare

Apr 3rd, 2021
Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov Literatură

Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov

Apr 3rd, 2021
Credința din perspectivă fenomenologică Filozofie

Credința din perspectivă fenomenologică

Apr 3rd, 2021
Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis Cultură

Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis

Apr 2nd, 2021
Câteva fragmente din „Lupul de stepă”, de Herman Hesse Cultură

Câteva fragmente din „Lupul de stepă”, de Herman Hesse

Apr 2nd, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.