Legat de ultimele evolutii, un comentariu scris inainte de alegeri. Zicea asa:
“Sa speram ca toti cei care instrumenteaza acum aceasta strategie electorala…au pregatita si o strategie politica parlamentara si una partinica menita sa asigure convertirii rezultatului Scrutinului din Mai in rezultate cu impact politic palpabil. Altfel este un joc cam periculos si un pic si cam neonest, exact cu acea parte a electoratului care nu ar merita un asa tratament. Adica:
Sustii o retorica a consecintei iminente pe planul politicii interne, a raportului de forte politice nationale desi natura scrutinului si aria de guvernanta vizata de scrutin nu vizeaza direct raporturile de forte de guvernare sau parlamentare nationale.
… Iar daca dupa ce ai creat niste asteptari formidabile, in urma acestui varf de sarcina politica NU se intampla nimic radical in configuratia de putere postelectorala, apare probabil o problema si nu e doar una de natura moralitatii si onestitatii.
Sa nu uitam e nevoie de mobilizare politica si la alegerile urmatoare –care chiar au ca miza o schimbare reala electorala de structura poltica interna….
Speranta este insa ca cei care instrumenteaza acum aceasta strategie electorala au pregatita si o strategie politica parlamentara si una partinica menita sa asigure convertirii rezultatului Scrutinului din Mai in rezultate cu impact politic palpabil. Sa speram ca asa va fi…”
Din pacate, cel putin la acesta ora, in reactie la evolutiile din esicherul politic- singura idee de strategie este urmatoarea:
a. mimarea surprizei
b. gesticulatia indignarii
c. insistenta pe retorica apocaliptica, isterica si revendicativa fara plan, cap, coada si obiective realiste, fezabile si constructive calibrate la conditiile date, reale din teren.
Tind sa cred ca este o eroare sa se considere ca romanii pot fi tinuti in priza timp de un an, in continuu, pe parcursul urmatoarelor runde de alegeri, la nivelul cu totul special de intensitate, negativitate si retorica isteric-electorala apocaliptica atins in conjunctura cu totul speciala a acestei runde de alegeri.
Dar intotdeauna ne putem insela, nu?
E totusi o constatare faptica, nu o critica. Poate fi verificata empiric in trei saptamani, sau trei luni, asa cum comentariul de mai sus, facut acum trei spatamani. poate fi verifcat empiric azi, cu datele din teren.
Sa speram totusi ca exista o strategie politica post electorala si ca totusi ea este in desfasurare dar nu are o vizibilitate ferma pentru publicul larg sau pentru analistii neinitiati in aceasta…