Ceea ce se intampla sub ochii nostri este o situatie clasica de “electorat captiv”. Conjunctura electorala pune o parte a electoratului intr-o situatie imposibila; o dilema fare iesire satisfacatoare. Iar beneficiarul politic o exploateaza fara scrupule si menajamente. Noutatea in cazul de fata este ca acest beneficiar mai adauga -prin agentii si apologetii sai- si o serie de insulte la adresa inteligentei acestui electorat captiv.
In general politicienii si partidele intelepte incearca sa faca in asa fel incat, daca ajung sa aiba un electorat captiv, sa il menajeze si sa opereze cu delicatete, sa camufleze situatia cu eleganta si mai ales prudenta. Nu e cazul aici. Ce vedem acum este calcarea in picioare a electoratului captiv cu impertinenta: “Ei si? Ce o sa faceti? O sa o votati pe aia?!”.
Insultele aduse in ultimele 24 de ore competitoneaza ca nivel si inteligenta politica cu cele aruncate cu nonsalanta pana mai ieri de purtatorii de cuvant si sustinatorii USR: Stupizi, ridicoli, deficienti moral, mai urmeaza ca sa aduca si schema cu extermismul, radicalismul etc. si revenim in teritoriul familiar pe care tocmai credeam ca l-am parasit…
Ce marje de actiune are electoratul captiv? Nu prea multe. Totusi sa notam lucrul urmator: Potrivit datelor anunțate de Biroul Electoral Central prezența finală la vot a fost de 47,66%, cea mai mică după 1990. Putem fi siguri de pe acum ca acest record negativ absolut va fi batut foarte curand. Intrebarea nu este daca ci cu cat?
Aici este si marja de raspuns pe care electoratul captiv o are si cu care va reactiona insitinctiv. Asta se va intampla in mod spontan, nu e nevoie sa organizeze sau indemne nimeni la boicot sau absenteism. Delegitimarea simbolica a mandatului viitorului presedinte si a intregului proces democratic printr-o prezenta scazuta la urne, de o magnitudine istorica, este exact ceea ce va urma.
Este aproape sigur ca vom avea un presedinte ales cu voturile a mai putin de o partime din electorat. Altfel spus cu 3 din 4 romani fie absentand de la urne, fie exprimandu-se explicit prin vot negativ la adresa alesului. Intrebarea este: Va fi cifra cu 1 in fata cau cu 2? In oricare dintre cazuri va fi un minim istoric fara precedent.
Iar valoarea simbolica si simptomatica dezastruoasa cu privire la starea democratiei romanesti va fi amplificata de faptul ca toate acestea se vor intampla dupa un ciclu electoral foarte intens si nu lipsit de miza care in mod normal avea toate datele sa se termine pe o nota ascendenta si optimista….