Sa presupunem ca esti un formator de opinie mic si mijlociu spre cam deloc. Dar aspiri. Sau un intelectual mic sau mijlociu. Si vrei, evident, sa ajungi unul Mare. Dar in ziua de azi nu mai poti aspira la acest status daca nu ai (1) opiniile corecte si (2) ele nu sunt universal semnalate si cunoscute spre aprobarea tuturor celor care conteaza. De aici: complicatii. E nevoie de oportuntiati de a semnala si de un sistem de semnalizare eficient.
Si atunci, vin si te intreb: ce e mai bine: Scenariul 1 sau Scenariul 2?
Scenariul 1: in fiecare zi, vrei nu vrei, datoria si destinul te cheama, tragi la jug pe facebook, like si share, prin toate cotloanele si paginile obscure, pe la toti pe unde apare oportunitatea, scrie note, semnaleaza: “Eu, Eu, correct, correct! Nu ma abat! Eu, Eu! Aici! Aprob: like si share”.
Sau: “Eu, eu, aici! Condamn, eu, eu, incorect, ma delimitez! “Primar Targu Mures. Criminal! Fascism! Sariti! Ah opriti-ma ca ma sufoc de indignare!” samd samd. (In fine se recunoaste aici ideea, nu exemplul conteaza.) Un epuizant effort care, fiind dispersat se mai si pierde. Pentru ca -sa fim seriosi- cine sta sa contabilizeze tot acest circ “intelectual” si “publicistic”, facut in fata unui public mai degraba ipotetic si abstract?
Pe cand in Scenariul 2 avem tabelul, centralizat, clar, frumos. Te scoli de dimineata, nu trebui sa umbli brambura dupa pagini pe facebook ca sa gasesti cazuri, ca sa dai like si share, sa te indignezi etc etc. Intri pe tabel, facut frumos pe o platforma publica, totul asezat pe temele relevante:
Primar Cutare a zis cutare. Se deschide tabelul: Coloana 1: Nazist. Coloana 2: Fascist. Coloana 3: “Oare el intelege ca…”. Coloana 4 samd tot repertoriul. Intra aspirantul, bifeaza coloana. Rezolvat.
Asadar vrei sa faci un comentariu intelectual la zi, nu mai pierzi timpul sa scrii paragrafe, pagini, sa explici, sa cauti cuvintele, sa te rupi in figuri. Mergi direct la esenta ideii: bifezi direct in tabel si gata. Ai facut comentariu intelectual. Ai participat la dezbatere.
Azi asa, maine asa… Vine momentul si te intreba cineva, dumneata ce fel de intelectual esti? Ce fel de formator esti: Unul bun sau unul rau? Fara emotii, sigur pe tine, il indrumi la tabel: Iata-ma, sunt eu. Un portret intelectual, civic, moral, sintetic pe coloane, cu date statistice, se poate face si in excell. Exemplu:
Ianuarie 14, 2020. Chestiunea zilei nr 1: bifat atatea interventii in demascare, atatea in ironie fina, atatea in ironie indignata, bifat sufocat indignare antifascism, bifat tot. Eu sunt: Omul, Ganditorul, Constiinta Vie, Treaza, Civica. Gata sa acced la un nou stadiu de influenta si rezonanta globala si cosmopolitana a gandrii vii, libere, progresate si creatoare.
Simplu, elegant, efficient.