Sunt lucruri si evenimente care conteaza pe termen lung in mod decisiv desi ele trec nebagate in seama in momentul in care au loc.
EU face un pas important in lupta contra celor doua mari monopoluri ale abuzului, spolierii, totalitarismului si propagandei pe internet: Google si Facebook. Corporatii care au facut mai mult rau publicisticii si libertatii de expresie si de gandire in ultimii ani decat toate guvernele si regimurile autoritare, combinat. (Si, da, ne referim aici si la fructuoasa colaborare intre Google si regimul Chinez in dezvoltarea unor mai eficiente instrumente de monitorizare si cenzura a cetatenilor).
Revenind insa la ce s-a intamplat in Parlamentul European: Aceste doua entitati (nu doar ele dar in principal ei au fost varful de lance) au distrus practic modelul publicistic clasic in toata lumea. Structura financiara si modelul economic din spatele platformelor si revistelor si publicatiilor traditionale au fost pur si simplu destructurate. Fluxul de venituri din circulatie, reclame etc. a fost acaparat de acesti provideri. Producatorii de continut si substanta -autorii- au fost pur si simplu pusi cu spatele la zid. Drepturile de autor -asa cum stiu toti cei care au cat de cat de a face cu publicstica profesionala contemporana- au devenit o gluma in noul sistem.
Provideri de servicii si instrumente precum cei doi monopolisti mai sus citati, circula continuu material publicistic fara insa ca sa isi asume responsabilitatile de drepturi de autor fata de producatorii de continut. Mii de publicatii, mii de publicisti s-au vazut pur si simplu scosi din joc, de acest abuz imens. Un abuz strigator la cer.
Si mai interesant: Acesti monopolisti abuzivi se poarta ca si cum faptul ca preiau si circula continut produs de publicisti nu e treaba lor cand e vorba de drepturi de autor. Pe de alta parte insa – ca sa faca lucrurile si mai grave si sa le transforme intr-o bataie de joc si mai mare – manipuleaza si cenzureaza ca si cum EI ar fi platforme publicistice si editoriale de sine statatoare. Publicistica noastra, continutul produs de noi acum este manipulat, editat, cenzurat, circulat si recirculat de mii de semianalfabeti angajati de aceste corporatii pe posturi care sunt echivalentul editorului si cenzorului traditional.
Si banii, banii, curg, curg, curg… Dar e evident ca nu se poate si una si alta. In relatie cu autorii nu dai drepturi de autor dar in relatie cu continutul lor iti arogi toate drepturile editoriale. Si banii, banii, curg, curg, curg… Si sunt bani sustrasi de la platformele publicistice reale si bani luati de la producatorii de continut, de la autori. Abuz si furt pe fata…
Este asadar un abuz formidabil si EU isi face in sfarsit datoria intervenind asa cum trebuia sa faca de mult, daca lobbyul formidabil finantat de Silicon Valley nu ar fi fost atat de efcient pana saptamana asta, cand s-a votat… EU incearca sa forteze corporatiile monopoliste sa recunoasca drepturile de autor si sa plateasca in consecinta.
Faptul ca nici in ziua de azi publicistii romani nu par sa intelaga ce se intampla e alta poveste. Modul in care este vag reflectata povestea de platformele romanesti, atunci cand este, e aproape comic: O reflectare a liniei de propaganda a lobbyului Silicon Valley, “cut and paste” direct de la sursa de propaganda occidentala, Hotnews style, adica fara trecerea informatiei prin filtrul judecatii si creierului din dotare.
Noroc cu cei din Franta, Spania, Germania, Italia, tari cu traditie publicistica, cu o cultura publicistica si cu demnintate. Lobbyul lor a fost formidabil. Insistenta lor admirabila. Fortele pe care le-au invins sunt reprezentate de unul dintre cele mai puternice lobbyuri din istorie.
Sa le multumim.
Lupta nu este nici pe departe castigata. Nici macar nu mai e clar cum ar putea arata victoria finala daca asa ceva mai e posibil… Dar EU, lobbyul publicistic european isi fac datoria…. Ne aflam cu Facebook si Google in fata unor monstruozitati care pun in pericol nu doar publicistica traditionala si profesionala ci insasi libertatea de gandire, de expresie si chiar libertatile politice si de asociere. Actiunea EU va fi urmata probabil de una similara in SUA. Dificultatea acolo este mai mare insa. Google si Facebook functioneaza acolo ca brat propagandistic explicit al unui partid politic, al unor forte politice puternic reprezentate in legislativul american. Vom trai si vom vedea.
Pe moment sa ne bucuram de victoria reputata pentru noi de colegii din Franta, Spania, Germania, Italia si alte culturi occidentale unde publicistica, continutul si profesionismul inca se mai respecta. Oameni -colegii nostri- care nu au cedat si au luptat si lupta inca pentru traditia noastra, pentru profesia noastra: Publicistica.
Cat despre noi, aici: toata povestea de mai sus poate fi un semnal de desteptare in al 12lea ceas. Cum zice un titlu din presa saptamanii:
The EU’s copyright law could give news publishers power over Google —if they band together
Daca. Principiul asocierii este singura sansa. Pentru toti publicstii, nu doar cei de stiri.
Daca….
Aici, discutii din presa:
https://www.theguardian.com/law/2018/sep/12/eu-copyright-law-may-force-tech-giants-to-pay-billions-to-publishers-facebook-google
http://www.foxnews.com/tech/2018/09/19/eu-copyright-law-may-force-google-facebook-to-pay-billions-to-music-companies-publishers.html
https://qz.com/1387581/article-11-the-eus-copyright-law-could-give-publishers-power-over-google-and-facebook/