Cele 4 precizari se refera la:
- Care este spiritul si logica in care s-a construit si opereaza Marginalia
- Care este orientarea Marginalia
- Cum functioneaza din punct de vedere al continutului si procesului editorial Marginalia
- Care este rolul lui Dragos Paul Aligica in Marginalia.
Care este spiritul si logica in care s-a construit si opereaza Marginalia:
24 Aprile 2018, la inceputul acestui proiect: “Marginalia va fi construita NU pentru a fi un spatiu cu circuit inchis si nu va fi exclusivista. Din contra. Va fi o comunintate deschisa dar care va avea insa anumite standarde. Va fi pluralista, va fi civilizata dar lucida, ferma si cand e cazul taioasa cu idolii forului si idolii pesterii si idolii veacului si alte forme de idolatrie care, asa cum am vazut, se propaga patologic in ultima vreme pe toate canalele.
Acesta este spiritul Marginalia: Un experiment pornit aproape de la zero, in conditiile in care a fost adusa viata publica si intelectuala in tara, conditii pe care le cunoasteti atat de bine. Si in conditiile internationale, problematice si ele intr-un grad poate si mai mare si ingrijorator, care isi fac si ele din ce in ce mai tare simtit efectul asupra a ceea ce a mai ramas din viata intelectuala publica romaneasca.
Vom vedea ce si cum se poate face. Le vom lua pe rand, asa cum vin si dupa stiinta si puterile si resursele noastre.
Din nou, inainte de a face un nou pas inainte insist sa se retina un lucru: Toti cei care au venit si vin pe Marginalia NU au venit sau vin pentru ca li se da sau promite cava. Vin ca sa dea ceva publicului si colegilor lor.”
Ce s-a spus pe 24 Aprile 2018 a fost validat in toti acesti ani si ramane valabil si azi.
Care este orientarea Marginalia:
Marginalia NU are o politica editoriala lucrativa sau o afiliere ideologica sau politica. Ce inseamna asta:
“Nu are o politica editoriala lucrativa”: NU a urmarit trafic, cantitate, masificare sau monetizare de clickuri sau trafic. Autorii opereaza pro bono.
“Nu are o afiliere ideologica sau politica”: NU are o identitate ideologica asumata, nu are o agenda politica si nu are intentii propagandistice sau activiste.
De la inceput, Marginalia a fost deshisa tuturor orientarilor, exact in dorinta de a arata ca se poate sa mentii o platforma pluralista in noile conditii ale cenzurii si manipularii ideologice pornite nu doar de la autoritatile politice dar mai ales de la autoritatile corporate si mediul IT online. Marginalia a dorit sa arate ca se poate coexista civilizat in spatiul dezbaterii de idei. Daca Marginalia a asumat totusi o orientare doctrinara, aceea a fost aceea a simplei libertati de expresie si de gandire, asadar o doctrina esentialmente liberala clasica.
Daca un anumit ton si mesaj se degaja colectiv pe fluxul Marginalia, aceasta este datorita contributiilor spontane ale autorilor ce posteaza sau trimit spre publicare materiale acolo. E un efect agregat, nu o proiectie planificata. Orice opinii contrare sunt binevenite.
Cum functioneaza din punct de vedere al continutului si procesului editorial Marginalia:
Materialele care apar pe fluxul Marginalia ajung acolo din două surse:
(1)Prima sursă sunt postările directe pe care “Seniorii Marginalia” le fac în regim liber, fără niciun fel de restricție sau control editorial. Din acest punct de vedere, fluxul Marginalia este la fel de liber ca orice flux aparținând unei pagini personale de Facebook: Autorii seniori (al căror nume apare în căsuța editoriala ca atare) au un cont deschis in care postează liber când vor și ce vor, daca vor. NU exista obligativitate sau linie editoriala operativa.
(2)A doua sursă în fluxul Marginalia derivă din materialele publicate de contributorii Marginalia, autori care trimit materialele respective coordonatorului acestui aspect al fluxului, domnul Cristian Pătrășconiu. Din acest punct de vedere fluxul Marginalia este un flux în care politica editorială este menținută la un minimum imaginabil, ea fiind practic inexistenta.
In ceea ce mă privește, NU cunosc aproape niciun caz în care un publicist sau autor sau membru al publicului cititor sa fi trimis un material care să fi fost cenzurat sau respins din principiu. Cele mai diverse si contrare opinii au fost publicate in acesti ani pe Marginalia.
Ideea este că nu există o redacție, nu există un comitet editorial, există două fluxuri care se întrepătrund și care în mod spontan dau conținutul Marginalia. Este un proces liber care reflectă agregarea opiniilor autorilor care doresc și vor să contribuie la acest flux și care nu reflectă decât cu totul marginal și secundar un element de control editorial. Deci tot ce se intampla pe Marginalia in termeni de directie intelectuala sau ideologica este expresia autorilor ce participa dand inputuri in flux, si nu o pozitie colectiva luata de o entitate colectiva numita “Marginalia”.
Care este rolul lui Dragos Paul Aligica in Marginalia:
Sunt fondator al Marginalia. Dupa ce platforma s-a lansat si s-a consolidat, dovedindu-si viabilitatea, m-am retras din activitatea curenta a platformei. Contribui cu materiale din cand in cand, fac rareori recomadari lui C. Patrasconiu cu privire la noi colaboratori sau contributori dar NU am niciun rol editorial privind continutul.
Nu particip la gestionarea platformei nici tehnic, nici in continut. Uneori nu urmaresc cu zilele fluxul platformei.
Nu am interese materiale in platforma.
Nu deriv venituri si nu am control financiar sau legal asupra platformei. (De fapt NIMENI nu deriva venit din platforma, dincolo de acoperirea costurilor elementare de operare.)
Nu am intentii in acest sens chiar si in situatia in care platforma ar iesi din zona de nisa in care s-a definit de la inceput si s-ar integra in circuitul publicistic de masa.
Pe scurt, am avut un rol in punerea in miscare a experimentului dar pe masura ce experimentul a prins radacini si s-a consolidat, m-am retras in pozitia de simplu membru al echipei de autori “seniori”. Nu intentionez sa imi modific aceasta pozitie. Din contra, intentionez sa ma izolez in continuare de mecanismul operational si editorial al platformei.
Care este viitorul Marginalia:
Perioada ce a trecut de la lansarea platformei a dovedit fără drept de apel necesitatea unui astfel de proiect. A fost o perioada în care multiple forme de cenzură, de agresiune ideologică și de presiuni tehnologice și instituționale puse asupra gândirii libere, s-au făcut din ce în ce mai simțite în întreaga lume. In aceste conditii, experimente precum Marginalia devin din ce în ce mai importante pentru menținerea libertății de expresie și a unui anumit echilibru intelectual în viața publică.
Doresc să le mulțumesc pe această cale tuturor celor care au făcut posibil in acești doi ani de existență succsesul acestui experiment. Modul în care se conturează viitorul nu ne spune decât un singur lucru: în contextul limbii și culturii române și al tradiției publicistice române, dacă Marginalia nu ar exista, ar trebui inventată. Si ar trebui sa apara cat mai multe astfel de experimente. Viitorul libertatii de expresie si de gandire este amenintat acum de cea mai teribila forma de totalitarianism pe care a vazut-o omenirea in toata istoria ei, iar acest viitor depinde de multitudinea si rezilienta acestor modeste dar autonome comunitati de oameni liberi in gandire, comportament si expresie.