Am inaintat catre Directorii Sectiunilor Stiintifice ale ICUB – “institutul de studii avansate” al Universitatii Bucuresti, urmatoarea propunere. Rugamintea mea este ca in masura in care exista interes pentru aceasta initiativa, sa semnalati acest lucru, intru sustinerea acestei initiative. Va multumesc.
Catre:
Prof. Dr. Carmen Chifiriuc, Director, Sectiunea Științele Vieții, Mediului și ale Pământului
Prof. Dr. Paul-Andrei Paun, Director, Sectiunea Științe Exacte
Prof. Dr. Dana Jalobeanu, Director, Sectiunea Științe Umaniste
Prof. Dr. Ioan Stanomir: Director, Sectiunea Științe Sociale
Stimati colegi,
Ma adresez dumneavoastra in calitatile pe care le aveti in ceea ce priveste activitatea de coordonare a cercetarii stiintifice in Universitatea Bucuresti si mai precis, in calitatea dumneavoastra de decidenti in ceea ce priveste programul ICUB, “institutul de studii avansate” al Universitatii noastre.
Dezbaterile recente din spatiul public, dezbateri care au implicat atat institutional Universitatea noastra, cat si individual multi dintre colegii nostri, au aratat ca in temele aflate in dezbatere publica la ora actuala exista nu doar un potential de a genera provocari si disensiuni dar si un potential de a genera oportunitati de natura academica care sa uneasca comunitatea cercetatorilor, profesorilor si expertilor romani in jurul unor discutii constructive interdisciplinare.
In acest context, indraznesc sa sugerez ca tema “taxonomii, tipologii si categorizari in gandirea stiintifica” reprezinta o astfel de tema. Constructia de categorii si clasificarea reprezinta un fundament al gandirii stiintifice. In acelasi timp, prin universalitatea sa, problema categorizarii si taxonomizarii este una dintre cele mai puternice punti care face posibila o discutie interdisciplinara care sa duca la transfer de cunoastre si experienta intre toate domeniile stiintei: stiintele naturale, exacte, sociale si umane.
Evolutiile din aceste stiinte, dublate de revolutia tehnologica informationala si de dezvoltarile din sectorul privat in ceea ce priveste colectarea si procesarea datelor creaza premisele unui fructuos dialog interdisciplinar in jurul acestei profunde problematici. In acest context sugerez ICUB sa ia in considerare propunerea organizarii in cursul anului 2021 a unei conferinte nationale pe tema:
“TAXONOMII, TIPOLOGII SI CATEGORIZARI IN STIINTELE EXACTE, NATURALE, SOCIALE SI UMANE: DE LA ARISTOTEL LA ALGORITM.”
Conferinta ar urma sa fie interdisciplinara, deschisa nu doar profesorilor si studentilor UB ci tuturor specialistilor de la toate universitatile romane, deschisa nu doar mediului academic si de cercetare dar si celor care in mediul privat (operatori de date, medicina, politici publice etc) opereaza tehnic cu probleme de taxonomizare si categorizare. Evident, conferinta ar fi deschisa studentilor.
Conferinta ar putea aduce la aceeasi masa de la filosofi (problemele de ontologie, epistemologie, logica) la specialisti in stiinte exacte, in stiintele naturale si stiintele sociale si umane, inclusiv cele normative, care trateaza implicatiile normative ale categorizarilor, clasificarilor si constructelor conceptuale. Cum sunt determinate sau construite taxonomiile si tipologiile in diferite discipline? Cum a evoluat istoric aceasta tema in diferite discipline? Care sunt implicatiile si asumptiile diferitelor modele, teorii si practici ale categorizarii?
Reprezentatii diferitelor discipline sau programe de cercetare vor putea prezenta “the state of the art” in zona lor de competenta, invatand unii de la altii. Putem sa invatam unii de la ceilalti, transdisciplinar? Exista un cod de bune practici in ceea ce priveste activitatea taxonomica? Care sunt evolutiile alimentate de noile tehnologii in diferitele domenii ale problematicii in cauza? Care sunt implicatiile practice? Exista potential pentru o mai buna colaborare intre mediul universitar si cel economic in acest sens? Dar intre cel de stat si cel privat?
Pe scurt, este o tema generoasa, importanta, care creaza punti interdisciplinare si cu implicatii practice si care, mai mult, a fost adusa in prim-planul interesului public de dezbaterile publice recente, intr-un mod foarte incitant intelectual.
Iata de ce indraznesc sa inaintez catre dumneavoasta propunerea ca UB sa ia in considerare organizarea unei astfel de conferinte nationale care sa se constituie in acelasi timp intr-un prilej de a intari relatiile interdiscipliare in comunitatea academica romaneasca, de a-i intari standardele academice dar, in acelasi timp, de a intari relatia dintre mediul universitar si mediul privat intr-un domeniu de relevata publica majora.
Astfel conferinta ar fi nu doar un eveniment pur academic dar si unul de consolidare a unei comunitati epistemice nationale, capabila sa functioneze la interfata intre discipline, dintre cercetarea fundamentala si cea aplicata, dintre sectorul public si cel privat, contribuind astfel la crearea unei capabilitati nationale in acest sens si oferind un model si pentru alte teme si domenii.
Cu sincera pretuire,
Prof. Dr. Dragos Paul Aligica