Romania este cea de-a 41-a “economie de export” din lume și pe pozitia a 31-a in lista de “cea mai complexă economie”, conform Indicelui de Complexitate Economică (ECI). Integrarea economica europeana este masiva. Peste 50% din schimburile sale sunt in spatiul european. Impactul asupra economiei romanesti rezultat din cadrea economica a spatiului european va fi asadar pe masura. La randul sau, dinamica europeana va fi determinat de dinamica economiei SUA…
Romania totusi are o economie complexa. In plus, aceasta complexitate este reintarita in rezilienta de un aspect care in general ne stanjeneste si e considerat o problema cand e vorba de eficienta dar care iata ca uneori se intampla sa ajute cand e vorba de rezilienta: Anume prezenta inca puternica a unui element de dualism in structura sa constitutiva. (E vorba de ruralitate, agrar si autoconsum bazat pe familie si retele de familie etc.).
Ce inseamna toate astea?
1. Romania va primi in plin socul economic venit din vest, proportional cu magnitudinea si structura lui.
2. Totusi teoretic vorbind Romania nu e o monoeconomie si exista in structura ei anumite elemente de complexitate care nu o fac sa fie pur si simplu o barca pe valuri, fara nicio capacitate de autocontrol si reactie.
3. Din cele de mai sus rezulta ca merita si e necesar sa ai initiative nationale in gestionarea salvariii acelei parti a economiei care mai poate fi aparata si a redeschiderii si relansarii economice. Nu trebuie sa te lasi resemnat la voia undei de soc. Si nu trebuie sa aplici mimetic ce vezi la unii si la altii ca fac…
Economia romaneasca este fragila si vulnerabila dar este totusi cea de a 31 economie a lumii in termeni de structura si complexitate sistemica… Pentru a se ajunge aici a fost nevoie de ani si de eforturi formidabile. Sa nu periclitam asta dintr-o lipsa de curaj si leadership si dintr-o lasitate fata de terorismul propagandistic alarmist si manipularea mediatica alimentata din anumite zone electoral-politice occidentale.