O observatie poate un pic mai inadecvata ethosului momentului, fiind mai detasata dar care poate ca ajuta, si care in niciun caz nu poate sa strice:
De cate ori intram intr-o astfel de vrie generala electorala sau polemica, sa incercam sa ne aducem aminte cata pasiune si cati nervi si emotii am pus si in alte momente de agitatie si tensiune mediatica si/sau electorala in trecut.
Si sa ne aducem aminte cat de insignifiant a devenit totul dupa cateva zile sau saptamani, cand emotia, zgomotul si furia s-au potolit. Cand lucrurile au inceput sa se vada in perspectiva mai vasta si in proportiile lor reale si cand am realizat ca toate acele enervari, emotii si agitatie au fost de fapt, in schema mare a lucrurilor, pentru nimic semnificativ. Pentru lucruri care s-au pierdut in negura memoriei si despre care habar nu mai avem de ce ne-am agitat si emotionat atat….
Este pacat sa ne lasam dusi de val si sa aruncam vorbe grele, sa facem gesturi pripite, sa rupem punti cladite cu greu in ani si decenii, sa distrugem capitalul comun de incredere si respect. Si pentru ce? De fapt ce este atat de formidabil si vital in joc in acest moment in Romania care sa justifice atat de multa si intensa animozitate, venin, gesticulatie si agresivitate?
Poate ma insel dar daca Romania putea fi considerata intr-o criza structurala si constitutionala anul trecut, acest lucru a fost rezolvat de sistemul romanesc cu o surprinzatoare eficacitate si eleganta in limite constitutionale si parlamentare in ultimele 6 luni… Avem in fata niste alegeri prezidentiale care par cele mai decente si lipsite de conotatii de criza sau apocaliptice din toate cate am avut pana acum…
Si atunci pentru ce sa escaladam o retorica si niste atitudini care nu ne fac decat noua rau si care vor otravi pentru multa vreme relatiile dintre noi, chiar si mai tarziu cand lucrurile se vor linisti si vor incepe sa se vada in proportiile lor reale si cand vom realiza ca toate acele enervari, emotii si agitatie au fost de fapt, in schema mare a lucrurilor, pentru nimic semnificativ.
Este posibil ca turul doi sa genereze mai multa convergenta si unitate dar la fel de bine este posbil ca turul doi sa genereze cel mai toxic, polemic si coroziv climat in interiorul segmentului reformist si pro-occidental romanesc, din intreaga perioada post-comunista. Ar fi o dovada de maturitate si intelepciune din partea noastra daca am putea sa navigam aceste momente astfel incat sa nu rupem punti cladite cu greu in ani si decenii si sa nu distrugem capitalul comun de incredere si respect.