CONTRIBUTOR
S-a scris deja enorm de mult despre referendum din perspective diferite: religioasă, istorică, psihologică și genetică. Există argumente pe alese. E una din situațiile în care toată lumea are dreptate, sau toată lumea este îndreptățită, pro sau contra. Cu condiția să fi fost doar o dezbatere despre familie, căsătorie, familii gay.
Nu o dezbatere politică. Nu una din care să rezulte o legiferare. Nu în Romania actuală. Nu în acest context politic halucinant și degradant.
Cine are de câștigat din acest referendum?
Creștinii, conservatorii, sau cei care resimt dezgust față de persoanele gay. Sunt trei mulțimi care aproape se suprapun. Vor simți gustul victoriei, ca semn al apartenenței la un grup deja numeros în România. Vor avea sentimentul unei loialități de grup, altfel invizibilă până acum. Se vor simți răzbunați pentru toată frica trăită într-o lume pe care nu o mai înțeleg sau nu o acceptă.
E un câștig politic? Categoric nu.
Nu pot opri o lume din mișcarea ei, nici căsătoriile gay din afara granițelor, căsătorii care vor fi recunoscute la noi. În mica politică a familiei nu se va schimba nimic. Nici soții nu-și vor face mai mult „ochi dulci” duminică seara, după rezultate. Copiii vor fi trimiși cu același ton la culcare pentru că luni e școală!
Cei care se opun referendumului sau votează NU, vor avea cele mai multe frustrări de îndurat. Va fi greu de digerat înfrângerea. Mai greu decât cea produsă de eliminarea șefei DNA, de exemplu. E o înfrângere pe fond. Progresul în astă țară nu este cu putință, vor zice. Sau că a fost o mare manipulare.
Biserica … va străluci! Nici nu visau preoții să reajungă pe scena istoriei datorită atașamentului revigorat al credincioșilor. Și cu un aliat moral, în persoana unor elite intelectuale conservatoare, prin simpla proximitate de valori.
Plus întărirea alianței cu PSD. Plus…câte or mai fi.
PSD și Dragnea vor fi cu adevărat câștigătorii referendumului.
Puțin le pasă de familie, căsătorie, gay etc. Pentru ei e doar o altă bătălie dintr-un război împotriva statului de drept din cauza căruia ar trebui să facă închisoare pentru corupție. Asta-i tot.
Cam cât timp îi va lua lui Dragnea să se „împăuneze” cu milioanele de oameni care au ieșit la referendum, declarând că ei reprezintă „majoritatea tăcută” de care vorbește de 2 ani și care-l susține de fapt pe el, îl legitimează și-l „îndeamnă” zi și noapte să-și ducă programul mai departe?
Câteva minute după ora 21. Duminică, pe 7 octombrie.
Dacă referendumul va fi o demonstrație de forță, din partea multor milioane de cetățeni, Dragnea o va confisca din primele secunde. Asta a urmărit. Câștigul politic. E sătul de NU-uri din toate părțile, din stradă și până în Parlamentul European. Intenția cu care a promovat referendumul a fost să primească un mare DA! Un Da pe care nu-l poate primi în stradă sau la alegeri. Un DA pe care Putin, Erdogan și Orban l-au primit.
Avem toate premisele să ne gândim la tot ce e mai rău.
Un bazin electoral imens, tradiționalist, naționalist, pe care-l va revendica după referendum.
Un discurs naționalist și eurosceptic al PSD-ului, moștenit de la cei care au preluat puterea după Revoluție. Contrariul nu a fost decât o mască.
Un atac continuu la adresa Justiției și mai nou, la adresa presei independente.
In acest context, ce-i oprește să iasă din familia europeană a partidelor social-democrate?
Nimic.
Nu e mai ușor să câștigi voturi pe o narațiune naționalistă și eurosceptică? În stilul lui Viktor Orban.
Să zbieri în Parlamentul European și să te consideri erou acasă?
Continuarea, cel puțin din punctul celor care s-au opus referendumului, trimite la un scenariu apocaliptic. Unora, din celelalte tabere, le va conveni.
Dar cum e să fi luptat în stradă, în mass-media, pe FB, în discuțiile cu apropiații, de aproape doi ani de zile, împotriva corupției și a lui Dragnea și să participi mai apoi la un grandios scenariu de autolegitimare a unui regim autoritar?
Poți să spui că intenția ta a fost nobilă, creștinească, cu gândul la viitorul copiilor!
Dar intenția lor e tot ce contează. Intenția lor modelează viitorul, nu buna ta credință.
PSD-ul va capitaliza politic rapid de partea sa participarea ta la referendum.
Ție cât îți va lua ca să te delimitezi de ceea ce declară ei? Ani. Până la viitoarele alegeri. Dacă vor fi corecte…
Unii dintre noi ar fi bine să-și amintească dacă au fost la ultimele alegeri parlamentare.
Dacă au fost, cu cine au votat.
Am putea lua o pauză de la dezgustul și frica față de persoanele gay și să gândim politic. Pentru o secundă.
Pentru că acest referendum nu este o chestiune spirituală, așa cum ar trebui să fie, după lungi dezbateri despre natura umană. E doar Politică.
Dan Chicoș
Prof. științe sociale, Iași