The Economist a publicat un text foarte important, preluat mai jos, pe care îmi permit să vi-l recomand să-l citiți și să-l rețineți.
Explică de unde vine curentul puternic, de adâncime, care împinge UE spre o apropiere de Rusia. Se simte deja și în România, după cum scriam când am introdus textul despre afacerile lui Kellner, noul patron de la Pro TV. Și se va simți și mai puternic, foarte curând!
De ce? Pentru că, în caz că ați uitat, suntem țară de frontieră. Suntem țară de linia întâi. Oficialii NATO ne tot repetă asta de ani buni, dar noi ne încăpățânăm să uităm acest lucru, ca și cum ar fi un detaliu neînsemnat. Mai rău, ne uităm fatalist spre cer când ne întrebăm șocați de unde apar asteroizi precum Dragnea.
Dar pentru că tot suntem în campania pentru prezidențiale, merită să rețineți din acest text contribuția Franței condusă de Macron la efortul de apropiere de Rusia. Contribuție cât se poate de ușor de explicat judecând după interesele pe termen lung ale Franței. De ce este important? Pentru că Franța are o mare putere de influență în România, clădită în special în anii când băteam la ușa NATO și a UE, iar patrioții autentici din statul român căutau sprijin, firesc, în marile capitale ale lumii pentru a ne smulge din încleștarea sufocantă a camarilei pro-ruse care preluase puterea de la Ceaușescu.
În anii aceia s-au clădit punți solide, benefice de ambele părți, între București și Paris. Punți care au contribuit enorm la progresul și la modernizarea României, așa cum s-a întâmplat de multe ori în istorie, când Franța s-a purtat cu România precum cu o soră mai mică. Punțile create începând cu sfârșitul anilor ‘90 au fost între instituții dar, inevitabil, și între oameni. Punți care au rezistat și când unii dintre acești oameni au părăsit instituțiile în care au făcut carieră și au început să lucreze pe cont propriu sau alături de alți foști colegi. Prin aceste punți, formale și informale, la vedere sau discrete, influența Franței în România a crescut semnificativ. Dacă adăugăm și consistența legăturilor economice, tabloul este complet. Și este unul vast.
Textul integral al lui Dan Cristian Turturică este publicat pe siteul UNIVERSUL.NET.