Acum patru ani, Sorin Oprescu a fost reținut de DNA. Acuzația principală era că lua mită 10% din valoarea tuturor contractelor atribuite de Primăria Capitalei. Vestea a generat o undă de șoc nu doar printre cei care l-au votat, ci și printre marii combinatori ai țării.
Mai bine de două decenii, a fost intangibil. Numele lui a fost pomenit în sute de afaceri murdare, de la renovarea Spitalului Universitar, pentru un preț exorbitant, la vămuirea șpăgilor luate de șefii de cimitire. Dar nimeni nu părea că va îndrăzni vreodată să se atingă de el.
Multă vreme a fost marea speranță a PSD-ului la prezidențiale. ”L-ar fi bătut pe Băsescu, în 2009, dacă partidul îl susținea pe el și nu pe Geoană,” ”l-ar fi bătut pe Iohannis, în 2014, dacă ar fi candidat el, nu Ponta,” mai cred și azi unii pesediști. Doar Oprescu părea foarte împăcat cu poziția sa minoră, de primar. Minoră, minoră, dar câți bani îi aducea!
Ani de zile s-a scăldat în adulația a sute de mii de susținători care nu vedeau în ”dom’ doctor” unul dintre marii mafioți ai țării, ci un om de treabă, simpatic, care nu trăia decât pentru binele lor. Și dintr-o dată, pe 6 septembrie 2015, poc! Totul s-a spart.
Florentin Pandele este, de 19 ani, primar al ”orașului” Voluntari. Gabriela Firea, soția lui, este primarul Capitalei de trei ani. Între cuplul Pandele – Firea și Oprescu asemănările sunt izbitoare. Toți lasă în urmă o dâră grea de acuzații de corupție. Toți s-au înconjurat de armate de servitori loiali pe care i-au plasat în funcții bine plătite, din banii cetățenilor.
Toți au ocupat instituțiile pe care le-au condus sau pe care le conduc cu o rețea de influență sufocantă. Întocmai ca Oprescu, la apogeu, Pandele se bucură de o cotă de încredere neverosimil de mare. La fel și Firea, până de curând. Întocmai ca Oprescu, la apogeu, Pandele și Firea par intangibili.
Este uluitor că Pandele a reușit să reziste, 19 ani, fără să fie pus sub acuzare în niciun dosar penal, în condițiile în care unde înțepi în afacerile Primăriei Voluntari dai de prețuri umflate, de contracte dubioase, de lucrări făcute în bătaie de joc și de rețele de furnizori ”de Familie.”
Este uluitor cum procurorii nu au luat încă urma afacerilor strident oneroase pe care le derulează instituția condusă de nevasta lui Pandele. Este aproape neverosimil că doar o mână de ziariști (majoritatea este oricum mufată, direct sau indirect, la robinetul cu bani publici pe care îl controlează Firea) vede și o componentă penală în achizițiile administrației Bucureștiului sau în căpușarea orașului prin zecile de ”Companii” create din 2016 încoace.
Cine are răgaz câteva ore să treacă în revistă puzderia de decizii dubioase pe care le-a luat Primăria Capitalei, în ultimii trei ani, va realiza că vorbim deja despre un complex industrial care produce pentru bunăstarea și supraviețuirea Casei Pandele – Firea. Mii de oameni și zeci de milioane de euro sunt puse la treabă, în fiecare zi, în folosul lor exclusiv. Banii bucureștenilor finanțează o armată de argați și de paznici și conturile unei Case cu capitala în Voluntari.
Iar dacă ne amintim ce s-a întâmplat când Primăria era condusă de Casa Oprescu, este evident că alegerile din 2016 nu au fost altceva decât ceremonia de predare a cheilor Bucureștiului către Casa Pandele – Firea.
Designul industrial mafiot minimalist, ctitorit începând cu 2008, de un infractor priceput, dar, totuși, cam puturos, care întârzia și atunci când trebuia să ia șpagă, a căpătat, după 2016, tușe faraonice. S-a trecut de la o arhitectură funcțională, austeră, orientată spre eficiență la una de tip Casa Poporului. De ce?
Pentru că în timp ce Oprescu a crescut îmbuibat de casele de comenzi care deserveau Cartierul Primăverii, Gabriela Firea a făcut foamea în copilărie, după cum recunoaște chiar ea. O foame cruntă, probabil, dacă ne uităm la frenezia cu care strânge bani și funcții și cu care cerșește recunoaștere, laude și ploconeli. Cu toate acestea, singura diferență importantă între Casa Oprescu și Casa Pandele – Firea este că ultima nu a făcut poc.