DNA detaliază, într-un comunicat de presă, măsurile luate împotriva șefilor și angaților de la Direcției Regionale de Drumuri si Poduri Timișoara și a protectorilor lor politici – doi deputați și un senator PSD. DNA descrie în detaliu și rolul pe care parlamentarii PSD îl jucau în mecansimele corupției construite în jurul instituției vizate. Deputații Căprar și Tripa și senatorul Chisăliță au fost puşi sub urmărire panală, alături de alte 12 persoane. Opt persoane au fost reţinute.
Cercetările au devoalat și un întreg mecanism de control politic: obligația șefilor numiți în instituții de a vărsa lunar o anumită sumă la partid sau de a suporta anumite tipuri de cheltuieli.
Angajările clientelare au reprezentat un alt capitol esențial, la fel și demiterile având la bază „rațiuni de partid”. Este elocvent cazul unui inspector școlar care a fost eliberat din funcție pentru criticile aduse PSD, măsura fiind luată, evident, de șeful Inspectoratului Școlar Județean Arad.
Cele mai importante acuzații ale procurorilor:
1. “protecția” oferită de persoanele cu funcții de conducere controlorilor de trafic, la locul de muncă, în schimbul unor sume de bani (între 100 – 500 euro lunar).
În cadrul unor agenții de control și încasare situate în punctele de trecere a frontierei ar fi existat obiceiul ca funcționarii care își desfășoară activitatea să încaseze de la transportatori, pe lângă taxele legale și sume de bani cu titlu de mită, pentru a nu constata și aplica anumite sancțiuni acestora.
Spre exemplu, pentru a oferi „protecție”, în perioada 2016 – noiembrie 2019, inculpata Miuțescu Elisabeta ar fi pretins și primit de la o persoană având funcția de controlor de trafic (martor în cauză) suma totală de 19.300 de euro.
2. modalitatea în care se făceau angajările în structurile locale ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.), respectiv pe linie de partid și cu remiterea unor sume de bani.
Astfel, în perioada iunie – noiembrie 2019, inculpații Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian și suspectul Căprar Dorel Gheorghe și-ar fi folosit influența conferită de calitățile lor de persoane cu funcție de conducere într-un partid politic pentru angajarea a cinci persoane pe funcțiile de controlor trafic în cadrul D.R.D.P. Timișoara, prin fraudarea concursului pentru ocuparea acelor posturi.
De menționat este faptul că posturile respective ar fi urmat să fie ocupate numai după ce s-ar fi analizat, la nivel de conducere a partidului, ofertele candidaților, urmând ca decizia finală să îi aparțină suspectului Căprar Dorel Gheorghe.
Existau și situații în care candidaților care aveau susținere politică să nu li se mai pretindă și remiterea unor sume de bani.