Dana Jalobeanu a inceput prin a studia filosofie la Universitatea Babeş Bolyai, Cluj Napoca, a continuat tot acolo cu in Master in Fizica teoretica, specializare in fizica starilor solide cu o tema despre care habar nu am ce inseamna (The BRST-BV cohomology and its applications) dar o cred pe cuvant ca titlul spune totul, dupa care a unit cele doua preocupari intr-un doctorat în filosofia științei la Universitatea din București (Spatiu, timpul si legile naturii in cosmologia moderna de la Descartes la Newton). Dupa care a facut o serie de specializări post-universitare la Oxford University (Balliol College), New Europe College, Warburg Institute (University of London), Princeton University și Max Planck Institute for History of Science, Berlin. S-a specializat in Francis Bacon, Isaac Newton, istoria si filosofia stiintei si are domenii de competenta in istoria filosofiei moderne, filosofia fizicii, cosmologie filosofică.
Actualmente este Conferentiar Universitar la Universitatea din Bucuresti. Din 2001 este director de programe la centrul de cercetare Fundamentele Modernităţii Europene, Universitatea Bucureşti şi co-organizator al Bucharest-Princeton seminar in early modern philosophy. Este membra a Centrului de logica, istoria şi filosofia ştiinţei CELFIS, Facultatea de Filosofie, Universitatea Bucureşti. Din 2014 director al sectiei umaniste a Institutului de Cercetare al Universitatii din Bucuresti (ICUB). Co-editor al Journal of Early Modern Studies, editor executiv al revistei Societate si Politica , co-organizator (din 2007) al Bucharest colloquium in Early Modern Philosophy/Science. Membru in steering committee al HOPOS (History of Philosophy of Science Society), secretar general al ISIH (International Society for Intellectual History). Membru in comitetele de redactie sau comitetele editoriale consultative ale Perspective on Science si Intellectual History Review.
A tradus Francis Bacon, Cele două cărți ale lui Francis Bacon despre progresul și excelența cunoașterii, traducere si note de Dana Jalobeanu și Grigore Vida, studiu introductiv de Dana Jalobeanu, Humanitas 2012 si tot Francis Bacon, Noua Atlantida, (traducere, aparat critic, studiu introductiv) Editura Nemira, Bucuresti, 2007. Nu mai intru acum in articole, carti, studii, rapoarte de cercetare.
Dar stati asa ca nu am terminat, abia acum devine interesant: In paralel cu activitatea universitară, Dana Jalobeanu a urmat cursuri de jurnalism BBC şi a activat ca jurnalist în presa scrisă, radio şi TV. A fost redactor şef la Radio Contact Cluj, corespondent BBC, prezentator al emisiunii de ştiinţă « Evrika », la TVR. Intre 2001-2008 a fost science editor la BBC România realizând emisiunea Magazin ştiinţific precum şi o serie de alte emisiuni pe teme de ştiinţă sau istoria ştiinţei. In 2008 a realizat seria de emisiuni BBC : Londra, locul în care s-a născut ştiinţa modernă, în 5 episoade.
Din punctul asta lucrurile sunt atat de evidente si nu mai necesita elaborare: Chiar asa, ce nevoie poate sa aiba spatiul public romanesc si publicistica romaneasca de cineva cu competentele de mai sus? Lucru care se si intampla cu tenacitatea si eficienta cu care sunt puse indeobste puse in practica astfel de observatii judicioase facute de concetatenii nostri in cauza.
Dana Jalobeanu apartine asadar in mod natural acestui spatiu pe care il construim pas cu pas in Marginalia. Bine te-ai alaturat noua, Dana!
PS Vedeti, astia sunt oamenii nostri. Astia sunt si o sa mai vedeti ca ei. De ce nu defilam cu astia si defilam cu aia, habar nu am…