Am primit, după ceea ce am scris în legătură cu dilema (mea) pentru T2 de la prezidențiale (Barna sau Dăncilă?) – un text, în fond elementar analitic, deci cât se poate de nevinovat, ca să zic așa… – ”întâmpinări” de genul: cum se poate pune o asemenea problemă de vreme ce PSD a avut un scor așa de mic la europarlamentare și, în plus, VV Dăncilă e creditată cu o cotă a încrederii foarte mică. Cu implicația: cum de poate exista acum chiar și cea mai mică îndoială că Dan Barna nu va fi în turul al doilea?
Pot înșira multe argumente pentru care prezidențialele sunt (mult-mult) diferite de europarlamentare; altfel spus, pot pune la masa discuției argumente care susțin ideea, simplu spus, că, vorba unui politician celebru, ”iarna nu-i ca vara”. Mă rog, în cazul de față: toamna nu-i ca primăvara!
Enunț, pe scurt, numai unul. Unul și jumătate, cel mult.
Așadar: prezidențialele din acest an se desfășoară FĂRĂ (scuzați majusculele; nu țip, cum e convenția în online când folosești majuscule; vreau numai să se vadă mai bine ideea…) Liviu Dragnea. Deci, nu cu, ci fără Dragnea – acum, binemeritat, un pușcăriaș anonim de pe vremea lui Florinel Coman, Alexandru Cicâldău, Alex. Mitriță ș.c.l.
Alegeri – mai ales alegeri prezidențiale – fără sursa supremă a revoltei și furiei publice din ultimii doi-trei ani înseamnă că jocurile politice pot da, că e foarte probabil să dea, scoruri diferite când se trage linia.
Apoi – aceasta este ”jumătatea de argument”! -, la europarlamentare încă nu era atât de vizibil că domnului Barna îi e foarte greu să iasă din logica ”frizerie-Antena 3”; mai multe declarații ale domniei sale sunt din aceeași specie. Sau, când nu sunt așa, sunt de o banalitate sforăitoare. Nu spun deloc că aceasta este, în sine, valoarea de politician a dlui Barna (cred, dimpotrivă, că are anumite calități pe care îl loc să și le dezvolte, alege acum să și le pună între paranteze); dar aceasta este ceea ce se vede – banalități, declarații șablonarde, uneori gafe de comunicare.
Acestea fiind zise, nu vreau să spun la modul categoric că X (Dăncilă) sau Y (Barna) intră în T2. Spun numai că, spre deosebire de alegerile din mai, acum e altceva.
P.S. Nu neapărat fără nici măcar o legătură cu alegerile prezidențiale din acest an de la noi, să reținem și un citat din Gary Lineker (nicidecum analist politic; ci mare fotbalist și un foarte rafinat, actulamente, comentator sportiv) – ”fotbalul e un joc simplu. 22 de bărbaţi aleargă după minge 90 de minute şi, la final, nemţii întotdeauna câştigă”