Am salutat inițiativa de clarificare doctrinară a USR. Am citit documentul lor recent și trag următoarele concluzii:
1) denotă mai multă maturitate ca de obicei, e un prim pas înspre ieșirea din revoluția continuă cu care ne-a obișnuit (pe unii obosit) USR;
2) își asumă un melanj de (ordo)liberalism și creștin-democrație în pas cu dinamica PPE. E bună și destul de corect articulată opțiunea (mie mi-ar fi plăcut mai multă creștin-democrație, dar noh, e opțiunea lor);
3) sectorial, remarc că au renunțat la câteva stridențe mesianice din trecut, ceea ce e bine. Mai e, însă, de muncă pentru a avea un real program de guvernare.
All in all, o evoluție față de trecut, demnă de a fi salutată. Vine pe un trend descendent al USR, după prestația neinspirată a lui Dan Barna de la prezidențiale, ceea ce, sper, nu va fi interpretat ca un gest disperat după prezidențiale și seria de excluderi recente. E un lucru bun și pentru că stimulează o competiție cu PNL, obligându-l pe acesta să nu alunece înspre un “pesedism cu față umană”.
Am totuși o nedumerire: dacă acest document câștigă, USR migrează înspre PPE și devine incompatibil cu Renew, pentru care ar deveni niște “reacționari”. Să înțelegem că cei patru eurodeputați USR merg la PPE și regretă poziția de la referendumul boicotat?