• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Daniel Uncu. Gânduri robust-revoltate
Daniel Uncu. Gânduri robust-revoltate
Home
Opinii

Daniel Uncu. Gânduri robust-revoltate

November 7th, 2018 Avatar [ Daniel Uncu ] Opinii comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

1.Nu este vorba despre guvernare. Nici în sensul “quality governance”, nici în sensul “bad governance”. Căci, nu se guvernează de fapt. Totul este o improvizație, o însăilătură impredictibilă și incomprehensibilă. Un perpetuu exercițiu de incompetență și analfabetism guvernamental, lipsit de viziune, coerență, profesionalism (deja, vorbim de lucruri sfinte…!), bun simț. Și, nu este vorba despre guvernare nici în ceea ce privește locul și rolul nostru în ecuația europeană și nici în cea nord-atlantică.

Nu este vorba despre un partid politic, decât în măsura în care acesta mai este încă înregistrat legal. În realitate, însă, discutăm despre o gașcă de derbedei, de golani, de bișnițari, de infractori, de analfabeți, care mimează apartenența la un partid, când de fapt ei sunt membrii unei organizații de tip mafiot, care de 28 de ani se ocupă, mai presus de toate, cu devalizarea bugetului de stat.

Nu este vorba despre interesul public. Nici în sensul în care acesta ar putea fi interpretat din perspectiva interesului celor care au votat gașca în cauză și, evident, nici în sensul în care acesta ar putea măcar să cocheteze cu interesul societății românești în ansamblul ei. Nicidecum! Este vorba despre interesele unui grup infracțional organizat, care face totul pentru ca să evite pușcăriile.

Nu este vorba despre un lider de partid, care polemizează public în termenii logicii unui dialog politic fast, necesar, democratic și frecventabil. Nici vorba! Este vorba doar despre un personaj delirant, un soi de Arturo Ui reșapat și disperat, monocord, care pe zi ce trece delirează în metru psihiatric, de frica unei posibile condamnări cu executare. Dar, din ceea ce se vede public, delirul ține și de apetența înfricoșătoare pentru putere.

Nu este vorba despre un partid, un guvern, oameni politici. Este vorba despre o camarilă nenorocită, populată cu analfabeți, cu ticăloși și cu băieți deștepți – o bandă de borfași, cu gulere albe – care după aproximativ 25 de ani de huzur infracțional-politic s-a văzut pusă în pericol de ofensivă DNA împotriva corupției generalizate. Și, camarila a trecut la contraatac, așa cum am mai spus de atâtea ori, la adăpostul pretenției votului majoritar de la ultimele alegeri.

Nu este vorba, așadar, despre guvernare, ci despre o grețoasă solemnitate a puterii exersate de parveniți, pușcăriabili, incompetenți și, vai, analfabeți.

2.Fără să explice exhaustiv nenorocirea într-un mod complet satisfăcător, starea de ratare socio-economică a indivizilor care alunecă vârtos, la un moment dat, spre stânga poate fi una dintre cauzele derapajului acestora. Depresia cauzată de eșec în viață, anxietatea față de siguranța precară a zilei de mâine, absența unei pensii private sau măcar de stat mulțumitoare și/sau absența unei asigurări medicale adecvate – ambele, cauzate de de cele mai multe ori de decizii personale greșite, luate de-a lungul vieții… -, confruntarea cu proximitatea bătrâneții nesigure, frustrarea față de neîmplinirea țelurilor propuse cândva, în tinerețe -, un eveniment tragic în familie chiar, toate pot contribui la intrarea în derivă către stânga.

Desigur, mai sunt și cei care au fost de la bun început crescuți în, educați prin și recompensați de – extrem de important – logica stângii. Aceștia sunt măcar onești în alienarea lor.

Căci, ultima categorie este cea a ipocriților, a profitorilor, a parveniților, a indivizilor fără nici un fel de afinitate doctrinară sau idelogică, de fapt. A celor care perorează despre binefacerile stângii, despre egalitate, justiție socială, echitate financiară, protecție socială, de la înălțimea jafului pe care îl păstoresc cu dispreț și care le-a burdușit conturile personale cu milioane de euro. Indivizii de acest tip ar putea perora la fel de bine mâine despre guvern minimal, piață liberă, asigurări private, privatizare și poimâine despre “soluția finală în chestiunea evreiască”. Nu contează. Bani să iasă!

De primii ne poate fi milă. De cei din a două categorie ar trebui să ne fie silă. De ultimii… mă abțin să spun ceva, ca să nu fiu acuzat de cine știe ce sentimente tenebroase…

Da. Pentru cei de mai sus, probabil că cel mai înfiorător lucru în viață este să îți asumi responsabilitatea integrală față de succesul tău financiar, siguranța familiei și împlinirea viselor și să îți asumi totul cu demnitate, creativitate, recurență, inteligență emoțională, ambiție, respectul legii, empatie pentru cei din jur, agresivitate productivă. Greu! De aceea, ca să fii de Dreapta și să trăiești ca un om de Dreapta – nu doar să vorbești frumos despre Dreapta ! – îți trebuie ceva mai multe atribute decât cele care te fac să întinzi mâna la statul asistențial sau cele care îi fac să fure din buzunarul statului asistențial.

3.Dincolo de certe calități faste, apetența pentru pupincurism este temeinic înrădăcinată în modul de a trăi și metoda de a răzbi ale românului. Din nefericire.

Servituțile medievale și servilismul fanariot nu au rămas simple subiecte de studiu academic, așa cum ar fi trebuit. Ele au contribuit țanțoș la construcția parvenitismului comunistoid și, mai nou, la înflorirea slugărniciei pesedisto-dragniote.

Nu discut aici despre cauționante conjuncturi psiho-sociale sau constrângeri adaptiv-istorice. Nu de alta, dar au trecut și alte popoare vecine sau nu prin asemenea provocări și nu le-a reușit atât de bine faza cu pupincursimul.

4.Absența gândirii critice, lipsa nuanțelor, înregimentarea emoțională, încarcerarea ideologică, suficiența analitică, semidoctismul țanțoș – iată câteva atribute ale idiotului util. Prezența interesului personal și numai personal, în peisajul descris mai sus, transformă idiotul util, în ticălos util. În acest mod se intoxică spațiul public cu aberațiile Noii Stângi. Și, cu cele ale Vechii Stângi.

5.Cu cât migranții de credință islamică sunt mai mulți, cu atât Europa se dovedește mai incapabilă să îi integreze. Multiculturalismul este un concept malign, impotent normativ și incapabil să armonizeze diversitatea culturală.

Cele 150 de atentate teroriste de extracție islamistă, săvârșite pe teritoriul european în ultimii 6 ani și cele peste 200 dejucate de serviciile secrete ale țărilor europene, mă scutesc de alte comentarii.

  • Tags
  • gîndire
  • gînduri

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Newsweek. Mircea Marian. Un pic de demnitate când discutați cu infractorul Dragnea, stimați colegi din presă!
Previous article Alexandru Călinescu. O călătorie penibilă şi (totuşi) câteva motive de bucurie
Avatar

[ Daniel Uncu ]

Related Posts

10 august 2018: capăt de drum
March 3rd, 2021

10 august 2018: capăt de drum

T. Baconschi. Grupuri interesate să ne salveze
March 1st, 2021

T. Baconschi. Grupuri interesate să ne salveze

Mircea Vasilescu. Arta și sutienul la români
March 1st, 2021

Mircea Vasilescu. Arta și sutienul la români

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Rolul comunităților vii sau teoria conservatoare despre ancorarea oamenilor în realitate Cultura

Rolul comunităților vii sau teoria conservatoare despre ancorarea oamenilor în realitate

Mar 3rd, 2021
A fi sau a nu fi liber Debate

A fi sau a nu fi liber

Mar 3rd, 2021
C. Pătrășconiu. ABC: Cunoașterea de partid Cultura

C. Pătrășconiu. ABC: Cunoașterea de partid

Mar 3rd, 2021
Câteva fragmente din „De ce, Doamne? O radiografie a suferinței”, de C. S. Lewis Cultură

Câteva fragmente din „De ce, Doamne? O radiografie a suferinței”, de C. S. Lewis

Mar 3rd, 2021
Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos (I) ALTFEL

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos (I)

Mar 3rd, 2021
Virgil Iordache. Monopolul unei abordări în etica academică este disfuncțional Debate

Virgil Iordache. Monopolul unei abordări în etica academică este disfuncțional

Mar 3rd, 2021
10 august 2018: capăt de drum Opinii

10 august 2018: capăt de drum

Mar 3rd, 2021
Încă un studiu arată, din nou, că lockdown-urile nu funcționează Debate

Încă un studiu arată, din nou, că lockdown-urile nu funcționează

Mar 2nd, 2021
De la monadologia lui Leibniz la identitatea personală Filozofie

De la monadologia lui Leibniz la identitatea personală

Mar 2nd, 2021
Câteva fragmente din „Chestionar despre creația artistică, lansat de Liviu Rusu”: răspunde Lucian Blaga Cultură

Câteva fragmente din „Chestionar despre creația artistică, lansat de Liviu Rusu”: răspunde Lucian Blaga

Mar 1st, 2021
T. Baconschi. Grupuri interesate să ne salveze Opinii

T. Baconschi. Grupuri interesate să ne salveze

Mar 1st, 2021
Mircea Vasilescu. Arta și sutienul la români Opinii

Mircea Vasilescu. Arta și sutienul la români

Mar 1st, 2021
Sebastian Lăzăroiu. Ca un vaccin - Diana Șoșoacă Opinii

Sebastian Lăzăroiu. Ca un vaccin - Diana Șoșoacă

Mar 1st, 2021
Murray Rothbard. Știința, tehnologia și guvernul- Principii Generale Societate

Murray Rothbard. Știința, tehnologia și guvernul- Principii Generale

Mar 1st, 2021
Lebăda – întruchiparea grației sau alter-ego animalic al lui Popeye marinarul? Câteva cuvinte despre cum ne structurează limbajul gândirea Cultură

Lebăda – întruchiparea grației sau alter-ego animalic al lui Popeye marinarul? Câteva cuvinte despre cum ne structurează limbajul gândirea

Feb 28th, 2021
Tenebrosul drum al unei minți tinere Educație

Tenebrosul drum al unei minți tinere

Feb 28th, 2021
(video) Cafeneaua filosofică: O nouă traducere din Platon - dialogurile de tinerețe. Andrei Cornea în dialog cu Dana Jalobeanu și Grigore Vida Cultura

(video) Cafeneaua filosofică: O nouă traducere din Platon - dialogurile de tinerețe. Andrei Cornea în dialog cu Dana Jalobeanu și Grigore Vida

Feb 28th, 2021
Alexandru Lăzescu. Lumea, America şi BigTech Opinii

Alexandru Lăzescu. Lumea, America şi BigTech

Feb 28th, 2021
Luciditate marginală: Nicolás Gómez Dávila Filozofie

Luciditate marginală: Nicolás Gómez Dávila

Feb 28th, 2021
Letiția C. Tomașescu. Evoluția poziției Regatului Unit în arhitectura de securitate a Europei, după Brexit. Debate

Letiția C. Tomașescu. Evoluția poziției Regatului Unit în arhitectura de securitate a Europei, după Brexit.

Feb 28th, 2021
Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Édouard Balladur - Partea a II-a: Asociere, separare și regăsire. Preliminariile coabitării (1969-1986) Opinii

Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Édouard Balladur - Partea a II-a: Asociere, separare și regăsire. Preliminariile coabitării (1969-1986)

Feb 28th, 2021
Alexandru Călinescu. De la „sorosişti” la „rezişti” Opinii

Alexandru Călinescu. De la „sorosişti” la „rezişti”

Feb 28th, 2021
Noica și marxismul. O explorare Filozofie

Noica și marxismul. O explorare

Feb 27th, 2021
Chesterton și sensul educației Educație

Chesterton și sensul educației

Feb 27th, 2021
Melania Cincea. Academia de Studii Economice muşamalizează o ilegalitate într-un dosar de concurs la Catedra UNESCO, printr-o altă ilegalitate Opinii

Melania Cincea. Academia de Studii Economice muşamalizează o ilegalitate într-un dosar de concurs la Catedra UNESCO, printr-o altă ilegalitate

Feb 27th, 2021
Adevărul moral și conservatorismul constituțional Societate

Adevărul moral și conservatorismul constituțional

Feb 26th, 2021
Dumnezeul filozofilor Cultură

Dumnezeul filozofilor

Feb 26th, 2021
Minunile limbajului obișnuit Filozofie

Minunile limbajului obișnuit

Feb 25th, 2021
Ioan Stanomir - R.S.R. Lecția de învățământ politic (fragment). LUPTA DE CLASĂ Debate

Ioan Stanomir - R.S.R. Lecția de învățământ politic (fragment). LUPTA DE CLASĂ

Feb 25th, 2021
Daniel Uncu. Complicitatea abjecta la justificarea represiunii comuniste chineze Opinii

Daniel Uncu. Complicitatea abjecta la justificarea represiunii comuniste chineze

Feb 25th, 2021
Eric Voegelin ca maestru învățător Cultură

Eric Voegelin ca maestru învățător

Feb 25th, 2021
Teologia post-kantiană în viziunea lui Karl Barth Cultură

Teologia post-kantiană în viziunea lui Karl Barth

Feb 25th, 2021
Când totul este permis Cultură

Când totul este permis

Feb 24th, 2021
Câteva fragmente din dialogul „Criton” al lui Platon Cultură

Câteva fragmente din dialogul „Criton” al lui Platon

Feb 23rd, 2021
Cum a reușit un susținător al pieței libere să valorifice liberalismul împreună cu gândirea conservatoare Economie

Cum a reușit un susținător al pieței libere să valorifice liberalismul împreună cu gândirea conservatoare

Feb 23rd, 2021
Mircea Mihăieș. Eternul Arhipelag (3) Debate

Mircea Mihăieș. Eternul Arhipelag (3)

Feb 23rd, 2021
Flavius Rovinaru - prefață la ”Murray Rothbard. Știința, tehnologia și guvernul” ALTFEL

Flavius Rovinaru - prefață la ”Murray Rothbard. Știința, tehnologia și guvernul”

Feb 23rd, 2021
Liviu Andreescu. Pseudoargumente despre știință și pseudoștiință: o replică lui Eugen Octav Popa Debate

Liviu Andreescu. Pseudoargumente despre știință și pseudoștiință: o replică lui Eugen Octav Popa

Feb 23rd, 2021
Virgil Iordache. Ortodoxie, artă și bună educație: cadru analitic, exemplu de aplicare Debate

Virgil Iordache. Ortodoxie, artă și bună educație: cadru analitic, exemplu de aplicare

Feb 23rd, 2021
Călătoria cu trenul între privilegiu și economie Politică

Călătoria cu trenul între privilegiu și economie

Feb 21st, 2021
Omenirea: o poveste fără speranță? Societate

Omenirea: o poveste fără speranță?

Feb 21st, 2021
Despre nemurire și eternitate. O introducere Cultură

Despre nemurire și eternitate. O introducere

Feb 21st, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.