• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Daniel Uncu. Halucinatia Presedintelui de cursa scurta
Daniel Uncu. Halucinatia Presedintelui de cursa scurta
Home
Politică

Daniel Uncu. Halucinatia Presedintelui de cursa scurta

July 10th, 2018 Avatar [ Daniel Uncu ] Politică comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

CONTRIBUTOR

Presedintele Iohannis a demis-o din functie pe dna Kovesi, asadar, in virtutea deciziei CCR. O miscare, pe cat de impopulara, pe atat de inutila. Caci, asa cum corect afirma dintr-o nebanuita perspectiva puscariabilul Dragnea, nu s-a inregistrat pana la urma nici un fel de victorie. Cu siguranta si sub nici o forma, Presedintele nu a castigat ceva cu aceasta inaccepabila si inabila demonstratie de “corectitudine constitutionalista”.

Sa vedem ce a reusit sa faca Presedintele, insa…

In primul rand, aceasta dovada de nevolnicie politica il pune pe seful statului intr-o postura de neinvidiat in ochii celor, care “rezista” peste tot in Romania in fata tavalugului lansat de binomul ALDE-PSD impotriva statului de drept. Demiterea sefei DNA ii va oferi un acid vot de blam ocupantului de la Cotroceni din partea alegatorilor anti-establishment, care se vor prezenta la urne la urmatoarele alegeri prezidentiale. Intregul capital de simpatie si de sustinere populara, castigat in acesti ani s-a dus pe apa sambetei, indiferent de motivele pe care le putem banui ca au stat la baza unei asemenea stari de halucinatie. Caci halucinatie politica si tembelism strategic se numeste asa ceva, daca luam in considerare ca Dragnea nu va renunta la ideea suspendarii lui Iohannis si daca luam in considerare ca o eventuala incercare de suspendare i-ar fi ridicat cota electorala tacutului si facilului nostru presedinte la un nivel fara precedent. Mai mult, daca suspendarea din functie chiar s-ar fi produs in final, valul de sustinere si simpatie pentru un presedinte inlaturat din functie in atari conditii ar fi batut, fara doar si poate, un record procentual de simpatie. Caci, nu vad cine ar fi fost mai frecventabil, mai de compatimit si, deci, mai de sustinut si de votat ulterior decat un sef de stat, dat la o parte de o grupare politica identificata cu mafia politico-economica!? Ce alt premiu de popularitate mai mare ar fi putut primi Iohannis, decat uriasa revolta – cu o robusta valoarea electorala ! – a milioane de romani, exprimata impotriva suspendarii/demiterii/inlaturarii unui presedinte? In conditiile date, insa, Iohannis nu cred ca mai are vreo sansa la obtinerea unui nou mandat, care sa ii fie asigurat de miscarea “#rezist“. Iar in absenta ei, cariera politica a lui Iohannis ia sfarsit. “De la Constantinescu, la Iohhanis – saga prostiei politice”, ar fi cred un nume bun de roman sau de film…

Proasta miscare, asadar! Proasta miscare!

In al doilea rand, invocarea obligativitatii punerii in aplicare acum (!) a deciziei CCR este si ea cel putin discutabila – ca sa nu alunec intr-o zona a limbajului trivial…! Precedentul neaplicarii unei decizii a Curtii Constitutionale exista, ceea ce pune sub semnul intrebarii, atat profesionalismul celor care l-au consiliat pe Iohannis sa ia decizia demiterii sefei DNA acum, cat si buna credinta a acestora. Indiferent despre ce vorbim, tot intr-o fundatura inepta esuam, demna de epurari in lant a staff-ului prezidential.

Asa cum am mai scris, Presedintele Iohannis nu era obligat sa puna acum Decizia CCR in aplicare si nu putea fi suspendat din functie din acest motiv! Caci, dincolo de vaditul ei caracter politicianist, decizia Curtii nu a impus… nici o data limita de aplicare! Niciuna!

Situatia era identica, din acest punct de vedere, cu cea creata in urma referendumului, care a stabilit formarea unui Parlament unicameral si reducerea drastica a numarului celor alesi in legislativ, la numai 300. Nici atunci, prin decizia sa, CCR nu a stabilit o data limita de punere in aplicare a rezultatului, chiar daca a afirmat – normal – obligativitatea punerii sale in aplicare de catre Parlament. Mai mult de atat, acel rezultat era expresia suprema a suveranitatii poporului, caci izvora dintr-o interogatie plebiscitara directa, net superioara ca forta normativa decat decizia unui corp executiv. Deci, culpa legislativului care nu se conformeaza CCR in speta este mult mai grava.

Din aceasta perspectiva, nu putea sa existe, asadar, nici un motiv de suspendare/demitere a Presedintelui, care nu ar fi aplicat acum decizia de revocare din functie a dnei Kovesi, asa cum nu s-a putut identifica nici un motiv de dizolvare a Parlamentului, care nu a pus in aplicare rezultatul referendumului, in conditiile inexistentei date de aplicare a acelui rezultat!

In cel mai nefericit caz, pe principiul simetriei, Presedintele ar fi putut constata public, intr-un deliciu de gandire politica de elita si spre disperarea puscariabililor, ca in cazul suspendarii/demiterii sale, ar fi trebuit dizolvat si Parlamentul, din acelasi motiv: refuzul punerii in aplicare a unei Decizii a CCR! Ceea ce ar fi adus in prim plan solutia alegerilor anticipate, pe un scenariu profund anti-PSD, anti-Dragnea, anti-ALDE, anti-Tariceanu si, nu in ultimul rand, pro-Iohannis. In loc de o atare solutie, s-a ales, insa, cea a demiterii Codrutei Kovesi.

O miscare proasta! Foarte proasta!

Nu are rost sa intru aici intr-o discutie cu veleitati juridice referitoare la temeinicia Deciziei CCR si la cea a Deciziei Presedintelui. Au facut-o altii mult mai calificati decat mine. Si, oricum, ar fi irelvanta din perspectiva strategiei politice urmate de Cotroceni.

Caci, o suspendare sau chiar o demitere a Presedintelui ar fi reprezentat cred, actul de deces politic al PSD si momentul de glorie politica al lui Klaus Iohannis. Daca nu cumva ar fi dat si semnalul decisiv al coagularii rapide a unei noi institutionalizari a dreaptei conservatoare, care ne lipseste atat de grav de pe esichier.

In schimb, a fost sacrificata sefa DNA si, mult mai important, a fost debilizata psihologic in acest mod o intreaga institutie si decredibilizata o intreaga activitate de ani de zile, fara nici o noima, fara nici o urma de inteligenta strategica si fara nici un fel de respect pentru sutele de mii de oameni revoltati, care au umplut strazile oraselor Romaniei acum cateva luni, in speranta ca nu vor fi tradati vreodata de ineptia deciziei unui presedinte de cursa scurta.

  • Tags
  • decizie
  • Iohannis
  • lașitate
  • președinte

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Ioan Stanomir. După revocare: câteva reflecţii despre misiunea unui preşedinte
Previous article NEWSWEEK. Silviu Sergiu - Ce mai poate face Iohannis pentru a salva anticorupția
Avatar

[ Daniel Uncu ]

Related Posts

Taguieff: „Decolonialismul este boala senilă a stângii intelectuale contemporane”
March 28th, 2021

Taguieff: „Decolonialismul este boala senilă a stângii intelectuale contemporane”

Reflecții cu privire la nesupunerea civică în vremea pandemiei
March 16th, 2021

Reflecții cu privire la nesupunerea civică în vremea pandemiei

Noua lege a blasfemiei din Scoția
March 7th, 2021

Noua lege a blasfemiei din Scoția

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
„De vita beata”, Seneca Cultură

„De vita beata”, Seneca

Apr 20th, 2021
Între reprimare și înfrânare, câteva reflecții asupra moralității sexuale Cultură

Între reprimare și înfrânare, câteva reflecții asupra moralității sexuale

Apr 19th, 2021
George Orwell despre populism, patriotism și cenzură mascată Debate

George Orwell despre populism, patriotism și cenzură mascată

Apr 19th, 2021
Un interviu cu James Buchanan. „Să duci, mai întâi, până la capăt consecințele logice ale ideilor tale și apoi să iei o poziție ideologică” Economie

Un interviu cu James Buchanan. „Să duci, mai întâi, până la capăt consecințele logice ale ideilor tale și apoi să iei o poziție ideologică”

Apr 18th, 2021
André Gide: „Analiza psihologică a pierdut pentru mine orice interes din momentul când mi-am dat seama că omul încearcă trăirile pe care crede că le încearcă” Cultură

André Gide: „Analiza psihologică a pierdut pentru mine orice interes din momentul când mi-am dat seama că omul încearcă trăirile pe care crede că le încearcă”

Apr 18th, 2021
Destinul educației umaniste în Universitatea americană Cultura

Destinul educației umaniste în Universitatea americană

Apr 18th, 2021
Democrațiile, arhitectura, urbanismul, ecologia și binele comun, 1945-2020 Cultură

Democrațiile, arhitectura, urbanismul, ecologia și binele comun, 1945-2020

Apr 17th, 2021
Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse Debate

Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse

Apr 15th, 2021
Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale Debate

Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale

Apr 15th, 2021
Dumnezeul Filozofilor Filozofie

Dumnezeul Filozofilor

Apr 15th, 2021
Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca Cultură

Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca

Apr 14th, 2021
Biserica în prezent și în viitor Cultură

Biserica în prezent și în viitor

Apr 14th, 2021
Muzică sacră, timp sacru Cultură

Muzică sacră, timp sacru

Apr 14th, 2021
Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin Cultură

Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin

Apr 13th, 2021
Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă Debate

Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă

Apr 13th, 2021
Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza) Debate

Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza)

Apr 13th, 2021
Imaginația și voința: ești ceea ce privești Debate

Imaginația și voința: ești ceea ce privești

Apr 13th, 2021
Un naș cu inima cât un tren ALTFEL

Un naș cu inima cât un tren

Apr 12th, 2021
Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor Cultură

Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor

Apr 12th, 2021
Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini” Cultură

Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini”

Apr 12th, 2021
Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor Debate

Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor

Apr 12th, 2021
Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția? Debate

Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția?

Apr 11th, 2021
Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu Literatură

Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu

Apr 10th, 2021
Despre o anume modestie a fericirii Opinii

Despre o anume modestie a fericirii

Apr 10th, 2021
O ortodoxie blândă Cultură

O ortodoxie blândă

Apr 9th, 2021
Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide Cultură

Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide

Apr 9th, 2021
Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne Cultură

Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne

Apr 8th, 2021
„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel Cultură

„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel

Apr 7th, 2021
C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia Cultură

C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia

Apr 7th, 2021
Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului Cultură

Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului

Apr 6th, 2021
Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie Uncategorized

Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie

Apr 6th, 2021
Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos  V. Războiul ALTFEL

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos V. Războiul

Apr 5th, 2021
Daniel Uncu. Două constructe smintite Opinii

Daniel Uncu. Două constructe smintite

Apr 5th, 2021
Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin Cultură

Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin

Apr 5th, 2021
Ce ne facem cu limbajul poetic? Cultură

Ce ne facem cu limbajul poetic?

Apr 5th, 2021
Feminitatea prin ochii lui Balzac Cultură

Feminitatea prin ochii lui Balzac

Apr 5th, 2021
Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare Debate

Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare

Apr 4th, 2021
Ce exprimă muzica? Cultura

Ce exprimă muzica?

Apr 4th, 2021
D. P. Aligică: Recomandare la recomandare Debate

D. P. Aligică: Recomandare la recomandare

Apr 3rd, 2021
Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov Literatură

Câteva fragmente din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov

Apr 3rd, 2021
Credința din perspectivă fenomenologică Filozofie

Credința din perspectivă fenomenologică

Apr 3rd, 2021
Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis Cultură

Cele 7 idei centrale ale gândirii lui C. S. Lewis

Apr 2nd, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.