• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Dănuț Jemna. Cum explicăm evoluția demografică a României?
Dănuț Jemna. Cum explicăm evoluția demografică a României?
Home
Debate

Dănuț Jemna. Cum explicăm evoluția demografică a României?

March 1st, 2019 [ Marginalia ] [ Marginalia ] Debate comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

tranz

Evoluția demografică a României din ultimul secol a fost explicată cu ajutorul unei teorii de referință pentru studiile de specialitate, anume teoria tranziției demografice. Începând cu epoca industrială și societatea de consum, la nivel european şi mondial au avut loc o serie de importante transformări demografice pe care specialiştii le-au observat ca pe un fenomen de amploare cu un tipar specific şi i-au dat numele de tranziţie demografică. În special, se observă declinul fertilităţii şi cel al mortalităţii, care au avut loc în ţările occidentale încă din secolele XVIII şi XIX. De asemenea, se poate observa o creștere a populației la nivel global, o tendință de urbanizare și una de îmbătrânire demografică, adică o trecere de la populații cu ponderi ridicate ale tinerilor la populații cu ponderi ridicate ale vârstnicilor.

Conceptul de tranziţie demografică a intrat în vocabularul ştiinţific prin intermediul lucrărilor demografului F. Notestein, în anul 1945. La bază, acest concept este definit dintr-o perspectivă descriptivă cu ajutorul câtorva indicatori demografici, dintre care cei mai importanţi sunt rata de creştere a populaţiei şi ratele natalităţii şi mortalităţii. Acest fenomen se observă prin modificarea ratelor de creştere a populaţiei, a structurii pe grupe de vârstă a populaţiei şi a dinamicii principalelor fenomene demografice. Procesul transformărilor demografice conduce la o scădere a fertilităţii, pentru a se ajunge la o rată de creştere a populaţiei foarte slabă, cu rate scăzute pentru natalitate şi mortalitate. Ideea de bază este aceea că în perioada de început a fenomenului de tranziţie demografică se realizează o rată de creştere aproape nulă a populaţiei, având rate de natalitate, respectiv rate de mortalitate foarte mari şi apropiate ca valori. Procesul continuă cu scăderea ratei de mortalitate, în special datorită progresului economic, social şi tehnologic. Dacă se păstrează rate de natalitate ridicate, această scădere a mortalităţii conduce la o importantă creştere a populaţiei. Procesul transformărilor demografice continuă însă cu o scădere a natalităţii, pentru a se ajunge la o rată de creştere foarte slabă sau la un echilibru demografic cu rate scăzute pentru natalitate şi mortalitate. Situarea într-un tipar care admite o natalitate şi o mortalitate scăzute, adică o rată de creştere a populaţiei slabă, reprezintă comportamentul populaţiei specific finalului procesului tranziţiei demografice. Unii autori împart procesul în patru sau chiar cinci etape: faza staționară; etapa de debut a tranziției; etapa târzie a tranziției; etapa staționară (eventual etapa următoare de declin al fertilității și de scădere a efectivului populației).

Intrarea României în procesul de modernizare, la începutul secolului trecut, a adus cu sine o scădere rapidă a mortalității. A urmat o scădere a natalității, care este considerată firească în contextul teoriei tranziției demografice. Politica pronatalistă a regimului comunist nu a reușit să oprească declinul natalității, ci l-a întârziat cu aproximativ 20 de ani. În plus, mortalitatea populației începe să crească începând cu anii ’60, ajungând să depășească nivelul natalității în anul 1992. Din acest an, România înregistrează un spor natural negativ și populația continuă să scadă, fenomen început în anul 1990. După anul 1995, se intră într-o perioadă de relativă stabilitate, astfel că ratele de natalitate și mortalitate fluctuează ușor în jurul valorilor medii de 10 nașteri la o mie de locuitori, respectiv 12 decese la o mie de locuitori, iar rata totală de fertilitate, în jurul valorii de 1,3 copii născuți de o femeie, este cu mult sub cea de înlocuire a unei generații (2,1 copii). Pe baza datelor privind ratele brute de natalitate și mortalitate (figura 1), se pot identifica cele trei etape mari ale procesului tranziției demografice în România.

Etapa I (pretranzițională) sau faza regimului demografic tradițional (1880-1920) caracterizată de niveluri ridicate ale natalității (aproximativ 40-45 de născuți la o mie de locuitori) și ale mortalității (aproximativ 25-30 de decese la o mie de locuitori) și un relativ echilibru demografic (un spor natural pozitiv și ridicat, de peste 10 nașteri în plus față de numărul de decese la o mie de locuitori). Lipsa datelor statistice anuale ne determină să prezentăm valori pentru perioade cincinale începând cu anul 1880 și până în 1930. Această primă perioadă ar putea fi extinsă până la începutul anilor ’30, când fertilitatea și mortalitatea rămân încă foarte ridicate.

Etapa a II-a (tranzițională) sau faza transformărilor demografice (1920-1995 sau 1930-1995). Aceasta debutează cu scăderea mortalității și natalității, cu evoluții diferențiate pe sub-perioade. Treptat are loc o creștere a efectivului populației, a urbanizării și, în final, se ajunge la o creștere a gradului de îmbătrânire demografică. Această etapă este una complexă în România, fiind marcată de efectele celor două războaie mondiale, de politicile pronataliste din perioada comunistă, precum şi de efectele perioadei de tranziție socială și economică deschise de căderea comunismului în anul 1989.

Etapa a III-a (post-tranzițională) sau faza regimului demografic modern (1995-prezent) marcată de o relativă stabilitate a natalității și mortalității, cu un spor natural redus și negativ.

Figura 1. Evoluția ratelor brute de natalitate și mortalitate în România, 1880-2014

Mortalitate si natalitate

Sursa: Realizat pe baza datelor oferite de www.insse.ro, 2016; Ghețău, 1977

Printre criticile aduse teoriei tranziției demografice, două elemente specifice mai importante pot fi menționate: finalul procesului nu corespunde exact teoriei (în special în ceea ce privește nivelul de fertilitate, care trebuie să fie stabil și aproape de nivelul de înlocuire); teoria nu este capabilă să prezică nivelul de fertilitate după terminarea procesului. Ambele critici sunt decisive pentru analiza evoluției demografice a țărilor CEE, mai ales pentru imposibilitatea de a explica dinamica populației după 1990. Lipsa unei teorii generale asupra evoluției fertilității a condus la ideea de a analiza dinamica demografică în diferite contexte socio-economice și să prezinte câteva teorii explicative care servesc la astfel de contexte.

Pentru țările CEE au fost dezvoltate câteva teorii explicative privind schimbările demografice. Studiile de specialitate au ținut cont atât de specificitatea regimului comunist, cât și de o serie de caracteristici ale perioadei de tranziție socio-economică după căderea sistemului comunist. Aceste țări au un regim demografic marcat de cel puțin trei determinanți proveniți din trecut: o politică demografică proastă, un sistem socio-economic centralizat și un sistem politic autoritar. Perioada comunistă a oferit un cadru relativ stabil pentru formarea familiei și îngrijirea copilului, siguranța locului de muncă, educația gratuită și sistemele de sănătate și locuință cu costuri reduse. În plus, în cadrul acestui sistem, a apărut un model interesant de comportament bazat pe rolul economic și reproductiv al femeii. Cu ajutorul politicilor pronataliste, evoluția demografică în epoca comunistă a întârziat scăderea fertilității cu aproape 20 de ani, iar procesul a fost reluat la sfârșitul anilor 1980. După 1990, fertilitatea a continuat să scadă, în conformitate cu tendința anterioară, apoi a atins un nivel de stabilitate relativă cu valori scăzute, cu mult sub pragul de înlocuire. Căderea sistemului comunist a eliminat condițiile favorabile formării familiei și fertilității, înlocuindu-le cu o serie de caracteristici restrictive: nesiguranța locului de muncă, locuințele scumpe, dinamica pieței muncii etc.

Pentru dinamica demografică a țărilor CEE după 1990, literatura de specialitate oferă câteva teorii. Prima susține că schimbarea demografică este puternic determinată de procesul de tranziție socio-economică a acestor țări de la sistemul comunist la cel capitalist. În această optică, deteriorarea condițiilor socio-economice și o anumită cantitate de incertitudine la acest nivel implică un răspuns rațional la nivel demografic care duce în cele din urmă la scăderea fertilității. O altă teorie se referă la internalizarea sistemului valoric occidental la nivelul acestor țări, mai precis a unui model specific de formare a familiei care presupune amânarea căsătoriei și nașterii primului copil, emanciparea femeii, revoluția sexuală și utilizarea mijloacelor de contracepție. Aceste coordonate se regăsesc într-o altă teorie care explică comportamentul demografic la nivelul țărilor occidentale în a doua jumătate a secolului trecut și este cunoscută ca teoria celei de-a doua tranziții demografice. Aceste două explicații nu au găsit un deplin acord în rândul specialiștilor, astfel că unii autori vorbesc despre un fenomen particular specific acestei regiuni (ideea unei lowest-low fertility) pentru care trebuie găsite elemente explicative în context, iar alții au propus versiuni care combină elemente din teoriile existente.

Un aspect neglijat în toate aceste teorii explicative este legat de faptul că între perioada comunistă și cea de tranziție există un element de continuitate și o serie de aspecte din trecut care își manifestă efectele în perioada post-comunistă. În sinteză, asemenea elemente de continuitate, dar și diferențele dintre cele două perioade pot fi observate la nivelul sistemului economic, al valorilor și al instituțiilor. Într-o abordare mai complexă, comportamentul demografic al țărilor CEE presupune a lua în calcul condițiile socio-economice specifice perioadei de tranziție, infuzia de valori occidentale care au determinat o serie de schimbări la nivelul familiei și reproducerii, elementele specifice sistemului politic și instituțional din perioada de tranziție și, în plus, aspectelor de continuitate dintre cele două perioade care acționează la toate cele trei niveluri, atât cu impact pozitiv, dar mai ales negativ asupra fertilității. În tabelul de mai jos, sunt indicate o serie de elemente cu impact pozitiv și negativ asupra fertilității în cele două sisteme, precum și elementele de continuitate de la perioada comunistă la cea de tranziție.

Sistemul vechi

(incertitudine scăzută cu privire la familie şi fertilitate)

Sistemul nou

(incertitudine ridicată cu privire la familie şi fertilitate)

Mediul economic
 (+) Nivel ridicat al ocupării feminine(+) Nivel scăzut (declarat zero) al şomajului

(+) Cost scăzut al locuinţelor

(+) Siguranţa locului de muncă

(+) Costuri scăzute de creditare

(+) Nivel scăzut al inflaţiei

(→) Mobilitate relativ scăzută a populației

(+) Nivel scăzut al consumului

(→) Nivele scăzute ale productivității şi inovării

(→) Oportunități limitate de carieră

(→) Percepţie limitată asupra riscului, evaluării şi deciziei

 (-) Nivel scăzut al ocupării feminine(-) Nivel ridicat al şomajului

(-) Cost ridicat al locuinţelor

(-) Nesiguranţa locului de muncă

(-) Niveluri ridicate ale inflaţiei şi ale costurilor de creditare

(-) Migraţie

(-) Venit fluctuant, inegalitate economică

(+) Nivel ridicat al consumului

(-) Discriminare de gen pe piaţa muncii?

(-) Creșterea oportunităților de carieră

(-) Imprevizibilitate dinamicii economice

(-) Sărăcie şi stratificare socială

Valori, idei şi norme
 (+) Model tradițional de familie (importanța căsătoriei și nivelul scăzut al divorțului)(→) Inegalitate de gen în muncă și în responsabilități casnice și

(→) Rolul dublu al femeilor – productiv și reproductiv

(→) Nivel scăzut al capitalului social

(+) Valori religioase

(+) Prevalență slabă ? a contracepției și planificării familiei

(+) Nivel scăzut al educaţiei

(+) Activități limitate de petrecere a timpului liber

 (-) Creşterea individualismului(-) Inegalitate de gen în familie

(-) Secularizare

(-) Creşterea naşterilor în afara familiei

(-) Anomie – dezinstituționalizarea standardelor și valorilor

(-) Disjuncție între mijloace și scopuri

(-) Creșterea planificării familiale și utilizarea contracepției

(-) Nivel ridicat al educaţiei – presiune asupra creşterii nivelului de educaţie

Sistemul politic şi instituţiile sociale
 (+) Beneficii pentru copii (alocaţii și indemnizații de naștere)(+) Indemnizaţii importante de maternitate

(+) Educaţie şi asistenţă medicală gratuite pentru copii

(+) Costuri scăzute de îngrijire a copiilor

(+) Dezvoltarea sistemului de îngrijire a copiilor (creșe, grădinițe)

(+) Posibilităţi de obţinere a unei locuinţe pentru tineri şi familii cu copii

(→) Responsabilitate socială slabă

(→) Deteriorarea încrederii interpersonale și instituționale (anomie)

(→) Alienare politică și civică

 (-) Viziunea paternalistă despre stat(-) Creşterea costurilor de îngrijire a copiilor

(-) Instabilitate politică

(-) Neglijarea politicilor familiale

(-) Scăderea numărului de instituții specializate în servicii de îngrijire a copiilor

(-) Creșterea responsabilității familiale și individuale pentru îngrijirea și educația copilului

(-) Încredere interpersonală şi instituţională slabe

(-) Stare de anomie (slăbirea puterii prescriptive a normelor)

  • Tags
  • demografie
  • dezbatere
  • Romania

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Simona Preda. Continuitate și tranziție: între așteptări și rezultate
Previous article Tudorel Urian. Obiectivul îndeplinit al d-nei Dăncilă
[ Marginalia ]

[ Marginalia ]

Related Posts

Bogdan Glăvan. Frica este irațională
January 25th, 2021

Bogdan Glăvan. Frica este irațională

Virgil Iordache. Fapte în Adevăr. Note de lectură la ”Maladia ideologiei şi terapia Adevărului”
January 25th, 2021

Virgil Iordache. Fapte în Adevăr. Note de lectură la ”Maladia ideologiei şi terapia Adevărului”

Pe Disney+, copiii nu mai pot urmări „Peter Pan” sau „Pisicile aristocrate” pentru a nu se expune „modurilor de reprezentare învechite sau peiorative ale minorităților”
January 25th, 2021

Pe Disney+, copiii nu mai pot urmări „Peter Pan” sau „Pisicile aristocrate” pentru a nu se expune „modurilor de reprezentare învechite sau peiorative ale minorităților”

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Cristian Pătrășconiu. 33 de motive pentru a (re) citi Omul recent Cultura

Cristian Pătrășconiu. 33 de motive pentru a (re) citi Omul recent

Jan 26th, 2021
Lupta pana la capat: Te astepti sa fie vorba de unitati de elita. Nu este adevarat... Istorie

Lupta pana la capat: Te astepti sa fie vorba de unitati de elita. Nu este adevarat...

Jan 26th, 2021
Bogdan Glăvan. Frica este irațională Debate

Bogdan Glăvan. Frica este irațională

Jan 25th, 2021
Virgil Iordache. Fapte în Adevăr. Note de lectură la ”Maladia ideologiei şi terapia Adevărului” Debate

Virgil Iordache. Fapte în Adevăr. Note de lectură la ”Maladia ideologiei şi terapia Adevărului”

Jan 25th, 2021
Pe Disney+, copiii nu mai pot urmări „Peter Pan” sau „Pisicile aristocrate” pentru a nu se expune „modurilor de reprezentare învechite sau peiorative ale minorităților” Cultură

Pe Disney+, copiii nu mai pot urmări „Peter Pan” sau „Pisicile aristocrate” pentru a nu se expune „modurilor de reprezentare învechite sau peiorative ale minorităților”

Jan 25th, 2021
Ne distruge tehnologia din ziua de azi memoria? Debate

Ne distruge tehnologia din ziua de azi memoria?

Jan 25th, 2021
Alexandru Călinescu: Artele la control Cultură

Alexandru Călinescu: Artele la control

Jan 25th, 2021
Pe marginea unei provocări formulate de domnul Teodor Baconschi. Este teoria critică calea României către tradiția occidentală? Debate

Pe marginea unei provocări formulate de domnul Teodor Baconschi. Este teoria critică calea României către tradiția occidentală?

Jan 25th, 2021
O teorie: Pana sa-i mintim si manipulam pe altii, ne auto-mintim si auto-manipulam... Focus

O teorie: Pana sa-i mintim si manipulam pe altii, ne auto-mintim si auto-manipulam...

Jan 25th, 2021
Câteva fragmente din „Teoria râsului”, de Henri Bergson Filozofie

Câteva fragmente din „Teoria râsului”, de Henri Bergson

Jan 24th, 2021
„Middlemarch” & raţiunile inimii Cultură

„Middlemarch” & raţiunile inimii

Jan 24th, 2021
Despre schimbare doar de dragul schimbării Educație

Despre schimbare doar de dragul schimbării

Jan 24th, 2021
Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Alain Juppé. Patru decenii de loialitate. Partea II Debate

Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Alain Juppé. Patru decenii de loialitate. Partea II

Jan 24th, 2021
Daniel Uncu. Până când vom rezista ? Debate

Daniel Uncu. Până când vom rezista ?

Jan 24th, 2021
D. P. Aligica: Neototalitarianismul contemporan vizeaza libertatea de expresie; in absenta ei, votarea nu-i incurca si va fi mentinuta... Filozofie politică

D. P. Aligica: Neototalitarianismul contemporan vizeaza libertatea de expresie; in absenta ei, votarea nu-i incurca si va fi mentinuta...

Jan 24th, 2021
Christina Zarifopol-Illias: Alte povesti ale doamnelor si domnilor din Bucuresti: "Strada Palade 23" Societate

Christina Zarifopol-Illias: Alte povesti ale doamnelor si domnilor din Bucuresti: "Strada Palade 23"

Jan 23rd, 2021
Cetățeanul dependent Societate

Cetățeanul dependent

Jan 23rd, 2021
Câteva intuiții matematice pentru noțiuni teologice (partea I) Cultură

Câteva intuiții matematice pentru noțiuni teologice (partea I)

Jan 23rd, 2021
C. A. Rosetti: A cugeta este a urzi. Ca sa fiu urzitor trebuie sa fiu liber.... Istoria ideilor

C. A. Rosetti: A cugeta este a urzi. Ca sa fiu urzitor trebuie sa fiu liber....

Jan 23rd, 2021
I. D. Sîrbu: Pe pielea lor se va vedea cat de lasi, milogi, concesivi si tradatori pot sa fie fiii liberalismului si nepotii declaratiei drepturilor omului... Literatură

I. D. Sîrbu: Pe pielea lor se va vedea cat de lasi, milogi, concesivi si tradatori pot sa fie fiii liberalismului si nepotii declaratiei drepturilor omului...

Jan 23rd, 2021
Calea mai puțin bătătorită a lui Clarence Thomas Politică

Calea mai puțin bătătorită a lui Clarence Thomas

Jan 22nd, 2021
Florin Cojocariu: Ce se întâmplă acum in SUA e cu totul ieșit din comun Politică

Florin Cojocariu: Ce se întâmplă acum in SUA e cu totul ieșit din comun

Jan 22nd, 2021
Czesław Miłosz: „Ținutul Ulro”. Fragmente Cultură

Czesław Miłosz: „Ținutul Ulro”. Fragmente

Jan 22nd, 2021
„Civilizația” lui Kenneth Clark după 50 de ani Cultură

„Civilizația” lui Kenneth Clark după 50 de ani

Jan 22nd, 2021
Episcopul Ignatie al Hușilor. O mică persiflare (conservatoare) Opinii

Episcopul Ignatie al Hușilor. O mică persiflare (conservatoare)

Jan 22nd, 2021
Bogdan Călinescu. A gândi liber Debate

Bogdan Călinescu. A gândi liber

Jan 22nd, 2021
O imagine. Două coloane. Despre violențele din Statele Unite Politică

O imagine. Două coloane. Despre violențele din Statele Unite

Jan 22nd, 2021
Silviu Man. TEHNOCALIPSA DUPĂ ELON ŞI ALTE CÂTEVA PROFEŢII „SECULARE” ALTFEL

Silviu Man. TEHNOCALIPSA DUPĂ ELON ŞI ALTE CÂTEVA PROFEŢII „SECULARE”

Jan 22nd, 2021
P. J. Proudhon: A fi guvernat ALTFEL

P. J. Proudhon: A fi guvernat

Jan 22nd, 2021
Dragos Paul Aligica. Noi nu am avut de ales: A fost simplu. Generatia urmatoare insa are... Educație

Dragos Paul Aligica. Noi nu am avut de ales: A fost simplu. Generatia urmatoare insa are...

Jan 22nd, 2021
Rețeaua – cea mai recentă utopie Debate

Rețeaua – cea mai recentă utopie

Jan 21st, 2021
Boemul și revoluționarul Cultură

Boemul și revoluționarul

Jan 21st, 2021
Alexandru Lăzescu. Riscuri și costuri pandemice Opinii

Alexandru Lăzescu. Riscuri și costuri pandemice

Jan 21st, 2021
Bogdan Călinescu. Despre Trump, cu luciditate și obiectivitate Opinii

Bogdan Călinescu. Despre Trump, cu luciditate și obiectivitate

Jan 21st, 2021
Melania Cincea. Dandy mârâind la „câinele alfa” Opinii

Melania Cincea. Dandy mârâind la „câinele alfa”

Jan 21st, 2021
Marcela Țușcă: "Aici prezintă Domnul Țușcă Petrică" Istorie

Marcela Țușcă: "Aici prezintă Domnul Țușcă Petrică"

Jan 21st, 2021
Dragoș Paul Aligică: Si astfel vom avea din nou două categorii, două clase, două tipuri umane... Cultură

Dragoș Paul Aligică: Si astfel vom avea din nou două categorii, două clase, două tipuri umane...

Jan 21st, 2021
Tanarul Eliade: o excursie de grup absolut -dar absolut- memorabila! Istoria ideilor

Tanarul Eliade: o excursie de grup absolut -dar absolut- memorabila!

Jan 21st, 2021
O scrisoare de la Ion D. Sîrbu către Liviu Rusu Cultura

O scrisoare de la Ion D. Sîrbu către Liviu Rusu

Jan 20th, 2021
Despre Sinele ca poveste: Suntem noi oare numai propriile noastre povești? Filozofie

Despre Sinele ca poveste: Suntem noi oare numai propriile noastre povești?

Jan 20th, 2021
Timpuri potrivnice Cultura

Timpuri potrivnice

Jan 20th, 2021
Mircea Mihăieș. Rasismul cultural Opinii

Mircea Mihăieș. Rasismul cultural

Jan 20th, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.