Pe masura ce lucrurile se aduna si se pun in miscare, profilul si natura Marginalia vor fi din ce in ce mai clar precizate. In acesta faza sa spunem urmatoarele: Stiti bine, prieteni, ca m-am retras de pe platformele oficiale din Romania exact pentru a nu mai valida strategii editoriale lase si stupide de tip “adevarul e la mijloc”, “sa facem diversitate de dragul diversitatii ca asa e moda”, “sa fim moderati prin medie aritmetica” etc. Nu am facut tot drumul asta ca sa ma apuc sa fac asa ceva aici.
1. Marginalia este la origine despre doua lucruri: (1) despre standarde intelectuale si (2) despre publicistica. Este despre oameni care au atins si mentin niste standarde intelectuale remarcabile si care au in acelasi timp o chemare, o pasiune, un talent, o patologie -daca vreti- intru publicistica. Au comentariul public, scrisul pentru public, relatia cu publicistica in sange… Este despre faptul ca o buna parte a exact acestui tip de oameni -oameni cu standarde intelectuale si publicisti de vocatie- se gasesc acum marginalizati, ostracizati si/sau in incapacitate de a se manifesta in publicistica limbii lor, a tarii lor, a culturii lor… Si fiind despre cele de mai sus, este si despre in anumit tip de citititori, de public.
Marginalia nu e un produs de masa, nu se vrea un produs de masa si nu cauta sa fie un produs de masa.
2. Standardele intelectuale si publicistice fiind tema centrala, proiectul NU se vrea in mod fatis ideologic. Nu e platforma ideologica, nu e platforma de propaganda. Se vrea o placa turnanta – o clearing house– pentru publicistica de calibru din spatiul de limba romana — tara si diaspora. Aici se vor intalni puncte de vedere diferite. Si -sa speram- vor fi uneori si dezbatute -nu doar prezentate- la un nivel de competenta si nuanta cum numai intr-un forum de calibru (nu in presa de mase si pentru mase) pot fi dezbatute.
3. Din perspectiva mea, punctul 2 de mai sus NU este o abdicare de la niste vederi cu care sunt asociat in ochii publicului firesc al tipului de intreprindere care e Marginalia. Din contra, este o demonstratie practica a acestor vederi. Urmez odata cu publicul Marginalia in general, indiferent de orientare, linia clasica si fundamentala trasata de John Stuart Mill, care explica de ce este necesară libertatea de opinie şi libertatea exprimării opiniilor, de ce e important ca sa ne confruntam pe fata si deschis cu opinii contrare cu cele ale noastre:
Cum opinia generală sau dominantă într-o anumită chestiune reprezintă numai rareori sau chiar niciodată întregul adevăr, numai prin confruntarea opiniilor opuse putem avea şansa de a ajunge la restul adevărului.
[Si] chiar dacă opinia unanim admisă ar fi nu doar adevărată, ci ar cuprinde întregul adevăr, dacă nu se permite ca ea să fie contestată cu toată vigoarea şi seriozitatea, cei mai mulţi dintre aceia care o acceptă o vor împărtăşi în felul în care sunt împărtăşite prejudecăţile, cu prea puţină înţelegere şi sensibilitate pentru temeiurile ei raţionale. Şi nu numai atât.
[E]xistă chiar pericolul ca însuşi înţelesul doctrinei să se piardă ori să fie sărăcit, în care caz ea nu ar mai putea să-şi exercite efectul vital asupra caracterului şi comportării oamenilor, devenind o simplă declaraţie formală, incapabilă de a aduce vreun folos, dar ocupând totuşi un loc în câmpul ideilor, şi împiedicând formarea unor convingeri adevărate şi sincere pe baza raţiunii sau a experienţei personale.”
Toate cele de mai sus sunt motivul pentru care este important sa ii avem reprezentati pe Marginalia, sau sa folosim Marginalia pentru a focaliza atentia publica pe cei mai buni purtatori de argumente si cuvant al celor mai diverse pozitii.
NU avem de ce sa ne temem de nimeni, prieteni de dreapta. Nu avem de ce sa ne temem de pluralism si dezbatere de opinii: Daca noi ne inselam, vom avea ocazia si onestitatea sa ne indreptam vederile gresite daca ni se va arata prin logica si evidenta greseala. Daca preopinentii nostri se inseala, vom avea ocazia sa ne clarificam si intarim pozitiile intru logica si evidenta si vom avea ocazia sa aratam public unde si in ce consta eroarea lor.
Repet, stiti bine ca m-am retras de pe platformele oficiale din Romania exact pentru a nu mai valida strategii editoriale de tip “adevarul e la mijloc”, “sa facem diversitate de dragul diversitatii ca asa e moda”etc. Nu m-as apuca sa fac asa ceva aici.
Daca va fi sa fie diversitate si pluralism pe Marginalia va fi exact din motivele articulate de Mill, mai sus. Vrem ca pe Marginalia sa primeze excelenta. Din ea rezulta toate. Si daca veti constata vreodata ca am adus pe Marginalia pe cineva lipsit de talent si standarde intelectuale doar pentru a bifa o rubrica din portofoliul corect politic, sa ma trageti de maneca. Sper sa nu fie cazul niciodata.
Pana atunci haideti sa punem pe picioare acest spatiu. Impresia mea -din reactiile primite pana acum- este ca necesitatea lui, in forma in care se contureaza acum, este recunoscuta ca atare de toti cei care au ajus sa se familiarizeze cu acest inceput de experiment fara precedent in publicistica romaneasca.
Voi reveni cu alte precizari si clarificari pe masura ce inaintam. Va repet: nu diversitatea si pluralismul e problema. Problema este falsa diversitate, construita propagandistic si oportunist, distrugerea ideii de pluralism prin cenzura in numele pluralismului si sufocarea libertatii de expresie in numele idolilor si maniilor ideologice ale veacului. Cu asta ne luptam. Si cu masina de propaganda, cenzura, abuz si idiotienie utilitara pusa in miscare de ei. Pentru asta avem nevoie de standarde intelectuale, de onestitate si de diversitate REALA de opinie. Nu de tipul celei manufacturate la Centralele de Propaganda de la Washington, New York, Hollywood, Sillicon Valley si Bruxelles.