• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Despre schimbare doar de dragul schimbării
Despre schimbare doar de dragul schimbării
Home
Educație

Despre schimbare doar de dragul schimbării

January 24th, 2021 Andreea Solomon Andreea Solomon Educație, Societate comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

În această perioadă se află în dezbatere publică proiectele planurilor-cadru aferente învățământului liceal și profesional care vor intra în vigoare odată cu anul școlar 2021-2022. Discuțiile despre cât de încărcată sau ineficientă este programa vor reprezenta întotdeauna a never-ending story, cum ar spune englezii. La nivelul actual, sistemul de învățământ public din România este un mare conglomerat de birocrație, școli moderne, olimpici internaționali, profesori dedicați, elevi plictisiți, titularizări de nota 7 și tavane care cad în clase lipsite de căldură. Cu toate acestea, discuția privind calitatea actului pedagogic va rămâne doar la nivel declarativ în discursul politic cât timp va lipsi o direcție unitară a opiniilor publice privind așteptările pe care le avem de la școală.

Aud din ce în ce mai des ideea conform căreia școala ar trebui să-l pregătească pe elev pentru viața reală. Total de acord cu această premisă. Problema care conduce însă la dezbateri interminabile este dată de întrebarea „la ce ne referim prin viața reală?”. Această nealiniere a definițiilor a făcut ca în ultimii 30 de ani sistemul educațional să fie un domeniu în continuă fază experimentală, în care au avut loc schimbări doar de dragul schimbării, astfel încât fiecare ministru să poată spună că lăsat ceva în portofoliul său.

Cea mai frecventă critică adusă sistemului de învățământ izvorăște din lipsa lui de practicalitate, din faptul că se tocește mult și fără sens, din faptul că elevul are prea multe materii și prea puțin timp liber.

Problema de fond a învățământului românesc nu constă în numărul materiilor deja existente, ci în modul în care acestea continuă să fie predate de parcă acum se inventează calculatorul cu Windows 95. Într-adevăr, generațiile s-au schimbat. Trebuie să fim conștienți de avansurile tehnologice și de faptul că trăim într-o perioadă în care informația ne este imediat la îndemână. Aici rolul profesorului nu mai este doar acela de a informa, ci de a lega informația de fenomene și evenimente existente astfel încât acestea să capete sens pentru elev. Prin urmare, nu neapărat faptul că „avem n ore de fizică/biologie/chimie/ș.a.m.d” reprezintă o problemă, ci faptul că materiile cu caracter practic se predau pur teoretic, fără demonstrații concrete sau experimente.

Acesta este cazul materiilor tehnice la care putem spune că se găsește imediat componenta practică. Ce se întâmplă însă cu orele de literatură, de limbi străine, de științe sociale, geografie sau istorie – acele materii care se consideră specifice profilului uman? Doar pentru că ies de sub titulatura de materii de real să nu mai aibă acestea importanță pentru viața reală? Revin la problema enunțată anterior. Faptul că decidem să tratăm aceste materii separat conduce la o abordare anostă și o neînțelegere generală a trecutului. Cum ar fi dacă scrierile lui Marin Preda ar fi interpretate mai degrabă în contextul începuturilor comunismului în România și mai puțin din perspectiva apartenenței la un gen literar? Sau dacă s-ar explica despre cum geografia locală a reprezentat unul dintre factorii determinanți în formarea popoarelor și luarea deciziilor politice de-a lungul istoriei? Dacă s-ar înțelege mai degrabă conceptul de utilitate marginală și contextul în care a apărut revoluția marginală decât doar să se memoreze formule și exerciții tip?

Exemplele sunt multiple și până acum am prezentat situația în învățământul teoretic. Discuția despre învățământul profesional și vocațional va rămâne deschisă pentru un viitor articol.

Nu voi încheia fără a face referire la inovațiile pentru care se face lobby din ce în ce mai mult din partea anumitor reprezentanți ai societății civile (elevi, organizații non-guvernamentale, formatori de opinie, etc). Cele mai dorite intervenții în programa școlară se referă cu precădere la educația financiară și sexuală și, în general, la materii care se doresc a crea o legătură între școală și ce se află în afara zidurilor ei. Toate acestea în schimbul altor subiecte școlare pentru a păstra regula celor 30 de ore pe săptămână.

Consider aceste subiecte importante în contextul în care România ocupă o poziție precară în Europa din perspectiva acestora? Da. Nu consider însă necesară existența unor materii de sine stătătoare, eventual notate, pe baza acestora. Alternativa pe care o propun este tratarea acestor teme în timpul orelor de dirigenție, planificate în parteneriat cu membrii comunității locale, ai mediului non-guvernamental și de afaceri, în esență cu persoane specializate pentru astfel de subiecte. Să nu evităm elefantul din cameră, este mai mult decât cunoscută situația orelor de dirigenție care devin ore suplimentare pentru alte materii. Dacă tot există în orar, să fie utilizate pentru scopul existenței acestora.

Sistemul educațional din România are nevoie de o reformă, însă nu prin schimbări de formă care să creeze aparența alinierii la standardele europene, ci de un plan pe termen lung care să răspundă nevoilor și specificului local, care să rezolve în timp carențele ce țin profesorii și elevii sufocați de dosariade și limbaj de lemn.

Închei prin a vă adresa două întrebări. Ce așteptări aveți de la învățământul preuniversitar? Ce înțelegeți prin a pregăti pentru viața reală?

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article „Middlemarch” & raţiunile inimii
Previous article Cosmin Lotreanu. Jacques Chirac/Alain Juppé. Patru decenii de loialitate. Partea II
Andreea Solomon

Andreea Solomon

Andreea Solomon (n. 1995) este fondator și coordonator național al organizației Students for Liberty România, organizație care își propune să apropie noua generație de tineri de ideile clasic liberale și contributor pe platforma Project-E. Andreea a absolvit în 2020 programul de master Management Financiar și Investiții, în cadrul căruia a studiat un semestru în Belgia, la HEC Management School – University of Liège. Are o licență în Finanțe obținută la Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori în cadrul Academiei de Studii Economice București. În 2019, alături de echipa Facultății de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori, a reprezentat CFA Society Romania și Academia de Studii Economice București la competiția regională EMEA CFA Research Challenge în Zurich, Elveția. În timpul perioadei de studenție s-a implicat activ în dezvoltarea de proiecte de educație financiară și investițională. În perioada 2016 – 2017, a fost Project Manager al programului Investment School - prima școală gratuită de investiții din România care se adresează studenților pasionaţi de domeniul pieţelor de capital organizată de comunitatea Econosofia din cadrul asociației studențești Voluntari pentru Idei și Proiecte. Interes de cercetare: studiul economiei și al finanțelor dintr-o perspectivă clasic liberală.

Related Posts

Cum a reușit un susținător al pieței libere să valorifice liberalismul împreună cu gândirea conservatoare
February 23rd, 2021

Cum a reușit un susținător al pieței libere să valorifice liberalismul împreună cu gândirea conservatoare

Călătoria cu trenul între privilegiu și economie
February 21st, 2021

Călătoria cu trenul între privilegiu și economie

Omenirea: o poveste fără speranță?
February 21st, 2021

Omenirea: o poveste fără speranță?

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Când totul este permis Cultură

Când totul este permis

Feb 24th, 2021
Câteva fragmente din dialogul „Criton” al lui Platon Cultură

Câteva fragmente din dialogul „Criton” al lui Platon

Feb 23rd, 2021
Cum a reușit un susținător al pieței libere să valorifice liberalismul împreună cu gândirea conservatoare Economie

Cum a reușit un susținător al pieței libere să valorifice liberalismul împreună cu gândirea conservatoare

Feb 23rd, 2021
Mircea Mihăieș. Eternul Arhipelag (3) Debate

Mircea Mihăieș. Eternul Arhipelag (3)

Feb 23rd, 2021
Flavius Rovinaru - prefață la ”Murray Rothbard. Știința, tehnologia și guvernul” ALTFEL

Flavius Rovinaru - prefață la ”Murray Rothbard. Știința, tehnologia și guvernul”

Feb 23rd, 2021
Liviu Andreescu. Pseudoargumente despre știință și pseudoștiință: o replică lui Eugen Octav Popa Debate

Liviu Andreescu. Pseudoargumente despre știință și pseudoștiință: o replică lui Eugen Octav Popa

Feb 23rd, 2021
Virgil Iordache. Ortodoxie, artă și bună educație: cadru analitic, exemplu de aplicare Debate

Virgil Iordache. Ortodoxie, artă și bună educație: cadru analitic, exemplu de aplicare

Feb 23rd, 2021
Călătoria cu trenul între privilegiu și economie Politică

Călătoria cu trenul între privilegiu și economie

Feb 21st, 2021
Omenirea: o poveste fără speranță? Societate

Omenirea: o poveste fără speranță?

Feb 21st, 2021
Despre nemurire și eternitate. O introducere Cultură

Despre nemurire și eternitate. O introducere

Feb 21st, 2021
Misterul auctorialității la Shakespeare și Cervantes Cultură

Misterul auctorialității la Shakespeare și Cervantes

Feb 20th, 2021
Titus Livius: „Se știe că adevărul este adesea greu lovit, însă niciodată înăbușit” Istorie

Titus Livius: „Se știe că adevărul este adesea greu lovit, însă niciodată înăbușit”

Feb 20th, 2021
Creația lui Wolfhart Pannenberg Filozofie

Creația lui Wolfhart Pannenberg

Feb 20th, 2021
„Cultura anulării” a fost recunoscută, pentru prima dată, drept un pericol la adresa societății liberale Debate

„Cultura anulării” a fost recunoscută, pentru prima dată, drept un pericol la adresa societății liberale

Feb 19th, 2021
Platformele de socializare sunt un obstacol în calea civilizației Debate

Platformele de socializare sunt un obstacol în calea civilizației

Feb 19th, 2021
Ernst Cassirer: „Comparat cu abundența de care dispunem noi, trecutul poate părea foarte sărac. Dar bogăția noastră de fapte nu este în mod necesar o bogăție de idei” Cultura

Ernst Cassirer: „Comparat cu abundența de care dispunem noi, trecutul poate părea foarte sărac. Dar bogăția noastră de fapte nu este în mod necesar o bogăție de idei”

Feb 19th, 2021
Thomas Kuhn și persistența mitului, magiei și a genealogiilor Cultură

Thomas Kuhn și persistența mitului, magiei și a genealogiilor

Feb 18th, 2021
Moștenirea protestantă a umanismului clasic: Melanchthon și Cicero Cultură

Moștenirea protestantă a umanismului clasic: Melanchthon și Cicero

Feb 17th, 2021
De ce literatura contează Cultură

De ce literatura contează

Feb 17th, 2021
Bogdan Glăvan. E dificil să faci predicții, mai ales despre viitor. Opinii

Bogdan Glăvan. E dificil să faci predicții, mai ales despre viitor.

Feb 17th, 2021
Alexandru Călinescu. Ce mai zice lumea ALTFEL

Alexandru Călinescu. Ce mai zice lumea

Feb 17th, 2021
Adrian Papahagi: Gânduri răzlețe despre libertate, toleranță și corupție Opinii

Adrian Papahagi: Gânduri răzlețe despre libertate, toleranță și corupție

Feb 17th, 2021
Câteva fragmente din „Jurnalul de la Păltiniș”, de Gabriel Liiceanu Cultură

Câteva fragmente din „Jurnalul de la Păltiniș”, de Gabriel Liiceanu

Feb 17th, 2021
Virgil Iordache. Note pe marginea întâlnirii Patriarh – Președinte Debate

Virgil Iordache. Note pe marginea întâlnirii Patriarh – Președinte

Feb 17th, 2021
Viitorul este deja aici Debate

Viitorul este deja aici

Feb 16th, 2021
Bogdan Glăvan. Spălarea pe creier în sistemul socialist de educatie Opinii

Bogdan Glăvan. Spălarea pe creier în sistemul socialist de educatie

Feb 16th, 2021
„Unei veverițe de la Kyle-Na-No", de William Butler Yeats Literatură

„Unei veverițe de la Kyle-Na-No", de William Butler Yeats

Feb 15th, 2021
Lucian Croitoru. O explicație simplă pentru fenomenul GameStop Debate

Lucian Croitoru. O explicație simplă pentru fenomenul GameStop

Feb 15th, 2021
Teodor Baconschi. Ce întrerupe rutina mentală? ALTFEL

Teodor Baconschi. Ce întrerupe rutina mentală?

Feb 15th, 2021
Daniel Uncu. Un deznodamant asteptat: decredibilizarea ireversibila a democratilor americani Opinii

Daniel Uncu. Un deznodamant asteptat: decredibilizarea ireversibila a democratilor americani

Feb 15th, 2021
Câteva fragmente din „Viața în adevăr”, de Václav Havel Cultură

Câteva fragmente din „Viața în adevăr”, de Václav Havel

Feb 15th, 2021
Bogdan Glăvan. De ce e bună privatizarea? Debate

Bogdan Glăvan. De ce e bună privatizarea?

Feb 15th, 2021
Alexandru Lăzescu. Avertismentele lui Lavrov şi „lebedele negre” geopolitice Opinii

Alexandru Lăzescu. Avertismentele lui Lavrov şi „lebedele negre” geopolitice

Feb 15th, 2021
Virgil Iordache. Facem ce am fi putut face de la început. Dar am fi putut ? Debate

Virgil Iordache. Facem ce am fi putut face de la început. Dar am fi putut ?

Feb 15th, 2021
Teodor Baconschi. Izolarea și social-media Opinii

Teodor Baconschi. Izolarea și social-media

Feb 14th, 2021
Lucian Croitoru. Creșterea opțională a vârstei de pensionare: o decizie necesară pentru buget și corectă pentru oameni Opinii

Lucian Croitoru. Creșterea opțională a vârstei de pensionare: o decizie necesară pentru buget și corectă pentru oameni

Feb 14th, 2021
C. Pătrășconiu. Interviu Thierry Wolton: Comunismul, intelectualii de stânga și negaționismul Debate

C. Pătrășconiu. Interviu Thierry Wolton: Comunismul, intelectualii de stânga și negaționismul

Feb 14th, 2021
Mircea Mihăieș. Eternul arhipelag (2) Opinii

Mircea Mihăieș. Eternul arhipelag (2)

Feb 14th, 2021
Matei Vişniec in dialog cu Andrei Şerban la RFI: Ești scos din societate dacă nu ești de acord cu ideile comitetelor neo-bolșevice formate în universități Artă

Matei Vişniec in dialog cu Andrei Şerban la RFI: Ești scos din societate dacă nu ești de acord cu ideile comitetelor neo-bolșevice formate în universități

Feb 14th, 2021
Teodor Baconschi. ”Diviziunea geopolitică a muncii” Opinii

Teodor Baconschi. ”Diviziunea geopolitică a muncii”

Feb 14th, 2021
Alexandru Călinescu. De la Proust la „minunata lume nouă” Opinii

Alexandru Călinescu. De la Proust la „minunata lume nouă”

Feb 13th, 2021
Cristinel Trandafir - prefață: Ludwig von Mises - Haosul planificat Societate

Cristinel Trandafir - prefață: Ludwig von Mises - Haosul planificat

Feb 13th, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.