• Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
[ Marginalia ] etc.
[ Marginalia ] etc.
  • Acasa
  • Despre Marginalia
  • Contributori
  • Redactia
  • Biografii fondatori
comments Share
You are reading
Economistul de la Universitatea din Chicago, criticat din cauza tweet-urilor sale referitoare la mișcarea Black Lives Matter, este cercetat acum pentru „conduită discriminatorie” cu șase ani în urmă
Economistul de la Universitatea din Chicago, criticat din cauza tweet-urilor sale referitoare la mișcarea Black Lives Matter, este cercetat acum pentru „conduită discriminatorie” cu șase ani în urmă
Home
Debate

Economistul de la Universitatea din Chicago, criticat din cauza tweet-urilor sale referitoare la mișcarea Black Lives Matter, este cercetat acum pentru „conduită discriminatorie” cu șase ani în urmă

June 29th, 2020 Oana Maria Voiculescu Oana Maria Voiculescu Debate comments

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp

Universitatea din Chicago investighează unele acuzații conform cărora un profesor ce a condus odată renumitul Departament de Economie al instituției ar fi luat în derâdere persoana lui Martin Luther King Jr. și ziua dedicată acestuia pentru ca, mai apoi, să întrebe un student de culoare prezent la curs dacă vorbele sale i s-au părut jignitoare.

Harald Uhlig – profesor titular, membru al Universității din Chicago încă din 2007 – a fost suspendat, de asemenea, din funcția sa de redactor-șef la Journal of Political Economy*, una dintre cele mai prestigioase publicații în domeniu. Consiliul consultativ al revistei va determina „dacă este sau nu potrivit ca acesta să-și păstreze poziția, luând în considerare acuzațiile recente referitoare la comportamentul său discriminatoriu din cadrul orelor de curs”, conform unei declarații online.

Contactat prin e-mail, Uhlig a susținut că nu-și amintește incidentul, dar că totuși a luat legătura cu fostul său student pentru a-și cere iertare. Acesta a precizat că vorbele studentului nu reflectă opiniile sale personale, întrebându-se de ce nu a fost depusă o plângere la momentul respectiv.

„Mă îngrijorează nu numai faptul că el s-a simțit profund deranjat de observațiile pe care susține că le-am făcut, ci și faptul că nu și-a exprimat nemulțumirea într-un mod adecvat la momentul respectiv”, a declarat Uhlig într-un e-mail. „Ar fi trebuit atunci să ia măsuri fără nicio reținere, iar Universitatea era datoare să-i ofere tot sprijinul necesar pentru a se face auzit. I-a luat șase ani să spună asta!”

Relatarea fostului student a ieșit la iveală cu două săptămâni în urmă, pe Twitter (11 iunie). Cel puțin două persoane care au distribuit sau comentat postarea, printre care și un profesor de la Universitatea din Chicago, au susținut că au asistat la incident sau că li s-a povestit despre el. The Tribune a încercat să ia legătura cu cei implicați, dar nu a primit niciun răspuns.

Bocar A. Ba, acum cercetător colaborator la Facultatea de Drept a Universității din Pennsilvanya, a scris pe Twitter faptul că Uhlig a făcut remarcile respective în timpul unui curs din iarna lui 2014. Bocar A. Ba și-a obținut doctoratul în politici publice la Universitatea din Chicago în anul 2018, potrivit website-ului său.

Ba l-a etichetat în postarea lui pe Uhling, spunând: „Am participat la cursul tău din iarna lui 2014. (1) Ai vorbit despre planificarea unui curs în Ziua lui Martin Luther King Jr. (MLK Day). (2) L-ai ridiculizat pe Dr. King și pe cei care-l celebrează. (3) M-ai întrebat în mod sarcastic, de față cu toată lumea, dacă m-am simțit insultat.”.

Ba a refuzat să comenteze cele de mai sus, susținând că dorește să se dedice muncii sale. În ultimul timp, aceasta se concentrează asupra problematicii rasei și practicilor poliției, incluzând studierea grupurilor rasiale din Chicago. Bărbatul se identifcă drept negru și francez.

Conflictul a luat naștere după ce Uhlig a fost criticat pe Twitter pentru o postare publicată mai devreme în săptămâna respectivă. Într-o înșiruire de tweet-uri, Uhlig i-a comparat pe cei implicați în mișcarea Black Lives Matter, ce doresc încetarea finanțării poliției, cu adepții creaționismului și cu susținătorii teoriei pământului plat. Acesta și-a cerut însă iertare în tweet-urile ulterioare pentru modul în care și-a formulat comentariile.

Postările recente sunt doar ultimele care au atras atenția publică. Pe blog-ul său personal, Uhlig a scris, de asemenea, un articol cu titlul: “Ați apăra dreptul unor jucători de fotbal american de a flutura steagul confederat, îmbrăcați în robele Ku Klux Klanului, în timpul interpretării imnului național?”[1], apărut în 2017. Într-o altă postare de pe blog susținea că protestatarii din Charlottesville, Virginia – dintre care unul fiind ucis când un individ ce se identifica drept neo-nazist a intrat cu mașina în mulțimea de oameni – nu au anunțat poliția înainte de a protesta pe străzi, argument pe care l-a ivocat și săptămâna aceasta, când a discutat despre Black Lives Matter.

Episodul a generat discuții intense despre rasismul instituțional și lipsa diversității în cercurile științifice. Un articol New York Times a semnalat atât faptul că nu există editori negri în cadrul publicațiilor economice de top, cât și faptul că în Departamentul de Economie „Kenneth C. Griffin” al Universității din Chicago nu se regăsește niciun profesor afro-american.

În articolul celor de la New York Times, Janet Yellen – fosta președintă a Rezervei Federale – susținea că găsește aprecierile făcute de Uhlig ca fiind „problematice” și că o reexaminare a capacității lui de a fi redactor al Revistei de Economie Politică (Journal of Political Economy) ar fi „potrivită”.

O petiție inițiată de alți universitari, printre care și Maximilian Auffhammer, profesor la Universitatea din California, Berkeley  a circulat pe social media la scurtă vreme după publicarea articolului, cerând demisia lui Uhlig din funcția sa de redactor-șef al revistei.

Petiția a strâns aproximativ 500 de semnături, majoritatea dintre ele fiind verificate cu ajutorul adreselor de e-mail, după spusele lui Auffhammer. Acesta din urmă a trimis petiția vineri către presa Universității din Chicago.

În cadrul reclamației, comentarile lui Uhlig de pe Twitter erau prezentate ca fiind „scandaloase și inacceptabile”, potrivit unei copii a textului furnizată de către Auffhammer. „Ele rănesc și marginealizează persoanele de culoare și aliații lor din profesiile economice, pun sub semnul întrebării imparțialitatea autorului în ceea ce privește evaluarea activității academice din domeniu și din alte domenii conexe și distrug imaginea științelor economice în societate.”

Cu toate că Universitatea din Chicago obișnuiește să nu intervină atunci când membrii facultăților își exprimă opiniile, oricât de controversate ar fi ele, instituția a luat măsuri în acest caz, deoarece acuzațiile implicau o posibilă conduită nepotrivită la orele de curs, conform spuselor lui Jeremy Manier – purtătorul de cuvânt al universității.

„Universitatea din Chicago nu tolerează comportamentul discriminatoriu, intimidant, ostil sau insultător, ce vizează grupuri sau indivizi. Aceasta ia în serios orice problemă care poate împiedica accesul la programul său educațional”, a susținut Manier într-un e-mail. „O astfel de conduită este în directă contradicție cu valorile Universității, conform cărora fiecare persoană trebuie să aibă oportunitatea de a se implica în mod complet, fără a întâmpina greutăți, într-o comunitate deschisă discuțiilor.”

Uhlig a fost de acord cu decizia instituției de a investiga acuzațiile în cauză, susținând că este sigur că vor fi tratate în mod corespunzător.

„Versiunea lui Bocar este în dezacord cu principiile și credințele mele”, a spus el. „Sper să aflu detalii în privința celor întâmplate. Rezumatul său e destul de scurt. Acest fapt solicită o investigație amplă a Universității pentru a afla mai multe despre subiect.”

 

*N.B.: Între timp, profesorul Uhlig a fost repus în funcția de redactor-șef la Journal of Political Economy. De asemenea, conducerea Univervistății din Chicago a decis că acuzațiile la adresa sa sunt neîntemeiate și nicio sancțiune disciplinară nu se impune. Pentru mai multe detalii, a se consulta: Statement on Discriminatory Behavior

[1]     Traducerea titlului a fost realizată de Dragoș Mihai Nuță, în articolul: Paul Krugman, în fruntea unei mișcări care solicită demisia economistului Harald Uhlig, pe care l-a numit „un bărbat alb privilegiat”

Articol original: U. of C. economist facing criticism for Black Lives Matter tweets is now under review for claims of ‘discriminatory conduct’ in classroom

Partajează pe retelele sociale

Facebook Twitter Google+ LinkedIn WhatsApp
Next article Statuia lui Colbert din fața Adunării Naționale a Franței a fost vandalizată
Previous article Princeton University elimină numele lui Woodrow Wilson din numele Școlii de Politici Publice din cauza „gândirii rasiste” a fostului președinte american
Oana Maria Voiculescu

Oana Maria Voiculescu

Oana Maria Voiculescu (n. 2001) este studentă în anul I atât la Facultatea de Filozofie, cât și la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București. Ușor haihuie și cu o curiozitate ieșită din matcă, crede în puterea umorului și a modestiei. Este interesată de: literatură, teatru, filozofie antică, științe comportamentale.

Related Posts

Pandemia Covid între știință și politică
April 21st, 2021

Pandemia Covid între știință și politică

Între reprimare și înfrânare, câteva reflecții asupra moralității sexuale
April 19th, 2021

Între reprimare și înfrânare, câteva reflecții asupra moralității sexuale

George Orwell despre populism, patriotism și cenzură mascată
April 19th, 2021

George Orwell despre populism, patriotism și cenzură mascată

Facebook Comments

Fluxul Marginalia
Câteva fragmente din ,,Despre libertatea alegerii”, de Anselm de Canterbury Cultură

Câteva fragmente din ,,Despre libertatea alegerii”, de Anselm de Canterbury

Apr 22nd, 2021
C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Storge Cultură

C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Storge

Apr 22nd, 2021
Lampa memoriei – fragmente după John Ruskin Cultură

Lampa memoriei – fragmente după John Ruskin

Apr 21st, 2021
Pandemia Covid între știință și politică Debate

Pandemia Covid între știință și politică

Apr 21st, 2021
Alin Vara. Christus Victor O explorare a sensului morții lui Isus Hristos  VI. Descendit ad inferos ALTFEL

Alin Vara. Christus Victor O explorare a sensului morții lui Isus Hristos VI. Descendit ad inferos

Apr 21st, 2021
„De vita beata”, Seneca Cultură

„De vita beata”, Seneca

Apr 20th, 2021
Între reprimare și înfrânare, câteva reflecții asupra moralității sexuale Cultură

Între reprimare și înfrânare, câteva reflecții asupra moralității sexuale

Apr 19th, 2021
George Orwell despre populism, patriotism și cenzură mascată Debate

George Orwell despre populism, patriotism și cenzură mascată

Apr 19th, 2021
Un interviu cu James Buchanan. „Să duci, mai întâi, până la capăt consecințele logice ale ideilor tale și apoi să iei o poziție ideologică” Economie

Un interviu cu James Buchanan. „Să duci, mai întâi, până la capăt consecințele logice ale ideilor tale și apoi să iei o poziție ideologică”

Apr 18th, 2021
André Gide: „Analiza psihologică a pierdut pentru mine orice interes din momentul când mi-am dat seama că omul încearcă trăirile pe care crede că le încearcă” Cultură

André Gide: „Analiza psihologică a pierdut pentru mine orice interes din momentul când mi-am dat seama că omul încearcă trăirile pe care crede că le încearcă”

Apr 18th, 2021
Destinul educației umaniste în Universitatea americană Cultura

Destinul educației umaniste în Universitatea americană

Apr 18th, 2021
Democrațiile, arhitectura, urbanismul, ecologia și binele comun, 1945-2020 Cultură

Democrațiile, arhitectura, urbanismul, ecologia și binele comun, 1945-2020

Apr 17th, 2021
Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse Debate

Lucian Croitoru. Inflația, povara datoriilor și procesele ascunse

Apr 15th, 2021
Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale Debate

Medicul șef al departamentului de sănătate din New York cere acordarea asistenței medicale pe criterii rasiale

Apr 15th, 2021
Dumnezeul Filozofilor Filozofie

Dumnezeul Filozofilor

Apr 15th, 2021
Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca Cultură

Fragmente din Scrisoarea a VII-a, către Luciliu, de Seneca

Apr 14th, 2021
Biserica în prezent și în viitor Cultură

Biserica în prezent și în viitor

Apr 14th, 2021
Muzică sacră, timp sacru Cultură

Muzică sacră, timp sacru

Apr 14th, 2021
Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin Cultură

Căutarea preciziei medicale în arta traducerii: C.D. Zeletin

Apr 13th, 2021
Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă Debate

Beneficiile victimizării: o interpretare evoluționistă

Apr 13th, 2021
Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza) Debate

Industria rasismului: cererea depășește oferta (Dinesh D'Souza)

Apr 13th, 2021
Imaginația și voința: ești ceea ce privești Debate

Imaginația și voința: ești ceea ce privești

Apr 13th, 2021
Un naș cu inima cât un tren ALTFEL

Un naș cu inima cât un tren

Apr 12th, 2021
Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor Cultură

Mărturii despre impactul pe care l-au avut lucrările lui C.S Lewis asupra cititorilor

Apr 12th, 2021
Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini” Cultură

Edith Stein: „Nu există doar un intelect teoretic, ci și unul practic, solicitat zilnic să îndeplinească cele mai diverse sarcini”

Apr 12th, 2021
Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor Debate

Virgil Iordache. “Gestionarea” vizibilității creștinilor

Apr 12th, 2021
Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția? Debate

Cât de oarbă ar trebui să fie Justiția?

Apr 11th, 2021
Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu Literatură

Câteva fragmente din ,,Balanța", de Ion Băieșu

Apr 10th, 2021
Despre o anume modestie a fericirii Opinii

Despre o anume modestie a fericirii

Apr 10th, 2021
O ortodoxie blândă Cultură

O ortodoxie blândă

Apr 9th, 2021
Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide Cultură

Câteva fragmente din ,,Întoarcerea fiului risipitor”, de André Gide

Apr 9th, 2021
Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne Cultură

Roger Scruton: Virtutea irelevanței. O critică a pedagogiei moderne

Apr 8th, 2021
„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel Cultură

„Datoria de a fi fericit”, prefață la Etica Nicomahică, de Stella Petecel

Apr 7th, 2021
C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia Cultură

C. S. Lewis ne vorbește despre iubire: Philia

Apr 7th, 2021
Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului Cultură

Adrian Lemeni, „Adevăr și demonstrație” – o călătorie prin matematică, filozofie și teologie în căutarea adevărului

Apr 6th, 2021
Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie Uncategorized

Cosmin Lotreanu. „Primăvara croată” (1971) între afirmare identitară, reformă și autonomie

Apr 6th, 2021
Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos  V. Războiul ALTFEL

Alin Vara. Christus Victor. O explorare a sensului morții lui Isus Hristos V. Războiul

Apr 5th, 2021
Daniel Uncu. Două constructe smintite Opinii

Daniel Uncu. Două constructe smintite

Apr 5th, 2021
Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin Cultură

Câteva fragmente din „Laur”, de Evgheni Vodolazkin

Apr 5th, 2021
Ce ne facem cu limbajul poetic? Cultură

Ce ne facem cu limbajul poetic?

Apr 5th, 2021
Feminitatea prin ochii lui Balzac Cultură

Feminitatea prin ochii lui Balzac

Apr 5th, 2021
Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare Debate

Matematica este o formă de „supremație albă”, declară pedagogii woke într-o scrisoare

Apr 4th, 2021
  • Despre Marginalia etc.
  • Contact
  • Back to top
© Marginalia 2018. Toate drepturile rezervate.
Website realizat de Marginalia.