Universitatea din Chicago investighează unele acuzații conform cărora un profesor ce a condus odată renumitul Departament de Economie al instituției ar fi luat în derâdere persoana lui Martin Luther King Jr. și ziua dedicată acestuia pentru ca, mai apoi, să întrebe un student de culoare prezent la curs dacă vorbele sale i s-au părut jignitoare.
Harald Uhlig – profesor titular, membru al Universității din Chicago încă din 2007 – a fost suspendat, de asemenea, din funcția sa de redactor-șef la Journal of Political Economy*, una dintre cele mai prestigioase publicații în domeniu. Consiliul consultativ al revistei va determina „dacă este sau nu potrivit ca acesta să-și păstreze poziția, luând în considerare acuzațiile recente referitoare la comportamentul său discriminatoriu din cadrul orelor de curs”, conform unei declarații online.
Contactat prin e-mail, Uhlig a susținut că nu-și amintește incidentul, dar că totuși a luat legătura cu fostul său student pentru a-și cere iertare. Acesta a precizat că vorbele studentului nu reflectă opiniile sale personale, întrebându-se de ce nu a fost depusă o plângere la momentul respectiv.
„Mă îngrijorează nu numai faptul că el s-a simțit profund deranjat de observațiile pe care susține că le-am făcut, ci și faptul că nu și-a exprimat nemulțumirea într-un mod adecvat la momentul respectiv”, a declarat Uhlig într-un e-mail. „Ar fi trebuit atunci să ia măsuri fără nicio reținere, iar Universitatea era datoare să-i ofere tot sprijinul necesar pentru a se face auzit. I-a luat șase ani să spună asta!”
Relatarea fostului student a ieșit la iveală cu două săptămâni în urmă, pe Twitter (11 iunie). Cel puțin două persoane care au distribuit sau comentat postarea, printre care și un profesor de la Universitatea din Chicago, au susținut că au asistat la incident sau că li s-a povestit despre el. The Tribune a încercat să ia legătura cu cei implicați, dar nu a primit niciun răspuns.
Bocar A. Ba, acum cercetător colaborator la Facultatea de Drept a Universității din Pennsilvanya, a scris pe Twitter faptul că Uhlig a făcut remarcile respective în timpul unui curs din iarna lui 2014. Bocar A. Ba și-a obținut doctoratul în politici publice la Universitatea din Chicago în anul 2018, potrivit website-ului său.
Ba l-a etichetat în postarea lui pe Uhling, spunând: „Am participat la cursul tău din iarna lui 2014. (1) Ai vorbit despre planificarea unui curs în Ziua lui Martin Luther King Jr. (MLK Day). (2) L-ai ridiculizat pe Dr. King și pe cei care-l celebrează. (3) M-ai întrebat în mod sarcastic, de față cu toată lumea, dacă m-am simțit insultat.”.
Ba a refuzat să comenteze cele de mai sus, susținând că dorește să se dedice muncii sale. În ultimul timp, aceasta se concentrează asupra problematicii rasei și practicilor poliției, incluzând studierea grupurilor rasiale din Chicago. Bărbatul se identifcă drept negru și francez.
Conflictul a luat naștere după ce Uhlig a fost criticat pe Twitter pentru o postare publicată mai devreme în săptămâna respectivă. Într-o înșiruire de tweet-uri, Uhlig i-a comparat pe cei implicați în mișcarea Black Lives Matter, ce doresc încetarea finanțării poliției, cu adepții creaționismului și cu susținătorii teoriei pământului plat. Acesta și-a cerut însă iertare în tweet-urile ulterioare pentru modul în care și-a formulat comentariile.
Postările recente sunt doar ultimele care au atras atenția publică. Pe blog-ul său personal, Uhlig a scris, de asemenea, un articol cu titlul: “Ați apăra dreptul unor jucători de fotbal american de a flutura steagul confederat, îmbrăcați în robele Ku Klux Klanului, în timpul interpretării imnului național?”[1], apărut în 2017. Într-o altă postare de pe blog susținea că protestatarii din Charlottesville, Virginia – dintre care unul fiind ucis când un individ ce se identifica drept neo-nazist a intrat cu mașina în mulțimea de oameni – nu au anunțat poliția înainte de a protesta pe străzi, argument pe care l-a ivocat și săptămâna aceasta, când a discutat despre Black Lives Matter.
Episodul a generat discuții intense despre rasismul instituțional și lipsa diversității în cercurile științifice. Un articol New York Times a semnalat atât faptul că nu există editori negri în cadrul publicațiilor economice de top, cât și faptul că în Departamentul de Economie „Kenneth C. Griffin” al Universității din Chicago nu se regăsește niciun profesor afro-american.
În articolul celor de la New York Times, Janet Yellen – fosta președintă a Rezervei Federale – susținea că găsește aprecierile făcute de Uhlig ca fiind „problematice” și că o reexaminare a capacității lui de a fi redactor al Revistei de Economie Politică (Journal of Political Economy) ar fi „potrivită”.
O petiție inițiată de alți universitari, printre care și Maximilian Auffhammer, profesor la Universitatea din California, Berkeley a circulat pe social media la scurtă vreme după publicarea articolului, cerând demisia lui Uhlig din funcția sa de redactor-șef al revistei.
Petiția a strâns aproximativ 500 de semnături, majoritatea dintre ele fiind verificate cu ajutorul adreselor de e-mail, după spusele lui Auffhammer. Acesta din urmă a trimis petiția vineri către presa Universității din Chicago.
În cadrul reclamației, comentarile lui Uhlig de pe Twitter erau prezentate ca fiind „scandaloase și inacceptabile”, potrivit unei copii a textului furnizată de către Auffhammer. „Ele rănesc și marginealizează persoanele de culoare și aliații lor din profesiile economice, pun sub semnul întrebării imparțialitatea autorului în ceea ce privește evaluarea activității academice din domeniu și din alte domenii conexe și distrug imaginea științelor economice în societate.”
Cu toate că Universitatea din Chicago obișnuiește să nu intervină atunci când membrii facultăților își exprimă opiniile, oricât de controversate ar fi ele, instituția a luat măsuri în acest caz, deoarece acuzațiile implicau o posibilă conduită nepotrivită la orele de curs, conform spuselor lui Jeremy Manier – purtătorul de cuvânt al universității.
„Universitatea din Chicago nu tolerează comportamentul discriminatoriu, intimidant, ostil sau insultător, ce vizează grupuri sau indivizi. Aceasta ia în serios orice problemă care poate împiedica accesul la programul său educațional”, a susținut Manier într-un e-mail. „O astfel de conduită este în directă contradicție cu valorile Universității, conform cărora fiecare persoană trebuie să aibă oportunitatea de a se implica în mod complet, fără a întâmpina greutăți, într-o comunitate deschisă discuțiilor.”
Uhlig a fost de acord cu decizia instituției de a investiga acuzațiile în cauză, susținând că este sigur că vor fi tratate în mod corespunzător.
„Versiunea lui Bocar este în dezacord cu principiile și credințele mele”, a spus el. „Sper să aflu detalii în privința celor întâmplate. Rezumatul său e destul de scurt. Acest fapt solicită o investigație amplă a Universității pentru a afla mai multe despre subiect.”
*N.B.: Între timp, profesorul Uhlig a fost repus în funcția de redactor-șef la Journal of Political Economy. De asemenea, conducerea Univervistății din Chicago a decis că acuzațiile la adresa sa sunt neîntemeiate și nicio sancțiune disciplinară nu se impune. Pentru mai multe detalii, a se consulta: Statement on Discriminatory Behavior
[1] Traducerea titlului a fost realizată de Dragoș Mihai Nuță, în articolul: Paul Krugman, în fruntea unei mișcări care solicită demisia economistului Harald Uhlig, pe care l-a numit „un bărbat alb privilegiat”
Articol original: U. of C. economist facing criticism for Black Lives Matter tweets is now under review for claims of ‘discriminatory conduct’ in classroom