Sub sloganul „Educație care contează”, evenimentul TEDxPiațaUniriiED a reunit pe scena Teatrului Evreiesc de Stat 18 vorbitori din diferite zone de activitate și peste 180 de participanți, cu toții având în comun o singură pasiune: educația.
„Dorința care a stat în spatele organizării acestui eveniment a fost aceea de a oferi idei educaționale sănătoase, pe care fiecare participant să le poată împărtăși” a declarat Alex Vesa, managerul proiectului. „Echipa a fost formată din 27 de voluntari, de la profesori, specialiști în event management și comunicare, la studenți și elevi, fiecare s-a implicat din dorința de a vedea o schimbare în sistemul educațional. Am lansat idei și soluții, iar feedback-ul celor prezenți și a celor care au urcat pe scenă ne-a demonstrat că am făcut o treabă bună”.
Împărțit în două secțiuni, TEDxPiațaUniriiED a dedicat prima parte creșterii copiilor, unde s-a discutat despre rolul cuvintelor în educație, diferențele dintre copii și cum văd aceștia educația. S-a mers în zona pedagogiei alternative și au fost exemple din dans, muzică și artă teatrală. De asemenea, s-a discutat și despre educația copiilor cu cerințe educaționale speciale.
A doua parte a fost dedicată schimbărilor sistemice, iar pe scenă au urcat studenți, profesori universitari și formatori din organizații al căror scop este educația. Opțiunea de a alege materiile în funcție de drumul pe care ni-l dorim, schimbarea la nivel personal pentru a inspira și alți oameni din sistem să se schimbe, liberalizarea educației și nu monopolul de stat au fost doar o parte dintre subiectele abordate.
„Sunt încă multe lucruri de făcut, însă viziunea nouă, atitudinea și dorința de a mișca ceva în sistemul educațional pot conduce către o lume educată, care este puternică și asumată.” a declarat Prof. univ. dr. Crenguța Lăcrămioara Oprea, unul dintre vorbitorii primei sesiuni.
În pauze, participanții au putut lua parte la diverse experiențe educaționale: au putut să își verifice sănătatea financiară și să afle despre obiceiurile bune la acest capitol, să participe la cursuri cu ajutorul ochelarilor pentru Realitate Virtuală, să asiste la tipărirea 3D a obiectelor și să își facă propria carte pe baza obiceiurilor de consum și stil de viață.
Ultima parte a evenimentului a fost dedicat artei în scop educativ prin vizionarea filmului interactiv KIDDO și experimentării metodei TOTEM.
Pe scenă au urcat următorii: Paul Olteanu (senior trainer și executive coach), Gabriela Dima (învățătoare Teach for Romania), Brothers Family (trupă de dans), Alexandru Nicolau (elev), Cecilia Moței (psiholog și consultant ABA), Oana Neacșu (elevă), Crenguța Lăcrămioara Oprea (Coordonator Master interdisciplinar PED-Arte), Rareș Florescu (artist), Ciprian Dudulea (student antreprenor), George Moroianu (student antreprenor), Mirela Ștețco (Director Training și Support, Teach for Romania), Ștefan-Adrian Apăteanu (CEO Edu Apps), Vlad Topan (Fondator al Academiei Private), Marcel Căpraru (Președintele Asociației Alternative Pedagocice), Bogdan Glăvan (Profesor universitar de economie), Millo Simulov (Regizor de film, scenarist și producător), Jean-Baptiste Manitou (Muzicoterapeut), Ana Maria Anghelescu (Antropolog).
Momentele acestora pot fi urmărite aici: